Prednosti korištenja kokosovog ulja u trudnoći

Prednosti korištenja kokosovog ulja u trudnoći

Sigurno već imate dugu listu stvari koje treba raditi, i šta ne raditi tokom trudnoće. Vaša porodica i prijatelji sigurno su vam pomogli u pripremi te liste, a neko je u svojim razgovorima morao spomenuti i kokosovo ulje. Sigurno su vam rekli da kokosovo ulje koristite i iznutra i izvana. U ovom članku pročitajte da li je sigurno koristiti kokosovo ulje tokom trudnoće, kako ga možete koristiti i koji su njegovi efekti na vaše zdravlje.

Kokosovo ulje – Superhrana za trudnice:

Superhranom se smatra nešto što osigurava hranjive sastojke koji izravno doprinose rastu, razvoju i blagostanju vaše nerođene bebe. Ova hrana uključuje, između ostalog, jaja, mlijeko, grah, mahunarke, brokulu, govedinu, bobičasto voće, pasterizirani sir, losos, jogurt i kokosovo ulje. Kokosovo ulje i mlijeko izuzetno su korisni za trudnice i dojilje. Evo zašto:

Korištenje kokosovog ulja u trećem tromjesečju smanjuje perinatalnu smrtnost za više od 50%.

Kokosovo ulje ima snažna antivirusna i anti-gljivična svojstva. Zbog toga, efikasno je u prevenciji prehlade, gripe i drugih virusnih infekcija. Tokom trudnoće ovo bi vam mogla biti važna zaštita, jer trudnoća ima veliki utjecaj na vaš imuni sistem, čineći vas osjetljivim na razne bolesti.

Kokosovim uljem možete smanjiti unos lijekova koji se prodaju bez recepta, a koji negativno utječu na vas i vašu bebu.

Doprinosi razvoju i jačanju imunog sistema vaše bebe. Još jedna zanimljiva stvar koju treba napomenuti je da je kokosovo ulje bitan sastojak dječje formule. To je možda zato što je izvor laurinske kiseline.

Kokosovo ulje i mlijeko možda sada dobivaju na značaju, ali imaju dugu historiju povezanosti s trudnoćom i plodnošću. U Indiji se kokos smatra prirodnim lijekom za neplodnost, a na Tajlandu je prva čvrsta hrana za bebe.

Kokosova voda ima mnogo prednosti. Visok sadržaj elektrolita u vodi doprinosi boljoj cirkulaciji krvi u tijelu, a time sprječava uobičajene bolove u nogama i stopalima koje većina budućih majki doživljava kako trudnoća napreduje.

Zdravi efekti kokosovog ulja tokom trudnoće:

Trebali biste svakodnevno konzumirati oko dvije kašike kokosovog ulja. To doprinosi razvoju vašeg imuniteta, pa će čak i imunitet vaše bebe biti jači.

Također, kokosovo ulje pomoći će vam i kod ostalih simptoma povezanih s trudnoćom, poput jutarnjih mučnina, žgaravice i zatvora.

Studija na životinjama iz 2011. godine otkrila je da kada su trudni pacovi pod stresom dobijali suplemente kokosovog ulja u prehrani, njihove su se bebe bolje oporavljale od male porođajne težine i razvijale lokomotorne vještine mnogo brže od trudnih pacova kojima nisu davali ovi dodaci.

Kokosovo ulje je također efikasno kada se koristi lokalno. Prirodno je hidratantno sredstvo koje sprječava strije na stomaku.

Bez obzira želite li kokosovo ulje koristiti za lokalnu primjenu ili konzumaciju, trudnice bi se uvijek trebale odlučiti za ekstra djevičansko kokosovo ulje. To ulje je prirodno i nije hemijski tretirano, a samim tim i apsolutno sigurno za korištenje tokom trudnoće.

Prednosti kokosovog ulja tokom trudnoće:

Kokosovo ulje puno je zdravstvenih prednosti za trudnice. Evo popisa svih prednosti koje ulje nudi budućim majkama.

1. Antiinfekcijska svojstva kokosovog ulja:

Kokosovo ulje sprječava većinu gljivičnih, virusnih i bakterijskih infekcija. Otprilike dvije kašike dnevno mogu vam povećati imunitet tokom trudnoće, štiteći tako sebe i vašu nerođenu bebu od gripe, prehlade i drugih čestih tegoba.

2. Veliki izvor laurinske kiseline:

Nakon majčinog mlijeka, kokosovo ulje je sljedeći najbolji izvor laurinske kiseline. Laurinska kiselina pomaže u stvaranju mlijeka tokom i nakon trudnoće, tako da vaša beba na kraju dobiva visokokvalitetno majčino mlijeko koje će ga održavati zdravim.

3. Može li zamijeniti mliječne proizvode:

Svi mliječni proizvodi ispunjeni su dobrim sastojcima. Međutim, ne mogu ih svi konzumirati tokom trudnoće. Trudnoća može prouzrokovati neke vrlo neobične želje za hranom, kao i averzije. Averzija prema mliječnim proizvodima prilično je česta, a onima koji propuštaju mlijeko i druge mliječne proizvode kokosovo ulje može biti izvrsna alternativa s gotovo istim kvalitetama.

4. Korisno u prevladavanju nuspojava u trudnoći:

Trudnoća može sa sobom donijeti niz manjih problema poput jutarnjih mučnina, zatvora ili žgaravice. Kokosovo ulje savršeno je prirodno rješenje za sve štetne nuspojave trudnoće. Ulje može imati vrlo umirujući učinak na vaš želudac i doprinijeti smanjenju utjecaja refluksa kiseline. Trudnoća vam može donijeti i neprospavane, umorne noći. Kokosovo ulje možete koristiti kao kremu za oči kako biste smanjili vidljivost podočnjaka.

5. Umirujuće pomagalo za majke u laktaciji:

Među mnogim problemima s kojima se majke u laktaciji susreću kada odluče dojiti, jedna od najneugodnijih su ispucale bradavice. Lokalna primjena kokosovog ulja može biti vrlo umirujuća.

6. Hrani suho tjeme:

Čest problem tokom trudnoće (zahvaljujući hormonima) je suho tjeme. S ovim problemom možete se boriti kokosovim uljem. Samo nanesite malo ulja na tjeme i ostavite preko noći. Sutradan ga možete isprati mlakom vodom. Nahranit će vaše tjeme i zadržati hidrataciju.

7. Tretirajte strije:                                                                   

Trudnoća vam može ostaviti strije po cijelom stomaku. Strije nastaju zbog istezanja kože i mišića koji leže u njoj kako bi se smjestila vaša beba. Zbog toga se koža nakon porođaja oslobađa, što uzrokuje sve one strije. Lokalna primjena kokosovog ulja tokom trudnoće može spriječiti stvaranje strija jer ulje hidrira kožu i poboljšava njezinu elastičnost.

Najbolji dio je što možete nastaviti koristiti kokosovo ulje i nakon porođaja. Možete ga koristiti za liječenje pelenskog osipa. Također, sjajno je za masažu beba.