Posteljica: Bebin prvi dom

Posteljica je jedini privremeni organ, jer postoji samo za vreme trudnoće. Zdrava posteljica je od vitalnog značaja za bebu

Posteljica ili placenta  je organ koji povezuje plod sa zidom maternice radi opskrbe hranjivim tvarima, izbacivanja štetnih tvari i izmjene plinova.  Zdrava posteljica je od vitalnog značaja za bebu. Posteljica je jedini privremeni organ, jer postoji samo za vreme trudnoće. Njeno stvaranje počinje onda kada se oplođena jajna ćelija ugnezdi u endometrijum (sluzokoža materice). Kako plod raste, razvija se i posteljica. Od 12. nedelje, posteljica je dobro oblikovana i u punoj funkciji razmene hranljivih materija i gasova.

Ovo je period kada posteljica u potpunosti preuzima hormonsku funkciju žutog tijela jajnika, što je od presudnog značaja za trudnoću. Posteljica se sastoji od tkiva koje dijelom pripada majci (majčina strana), a dijelom plodu (bebina strana). Pričvršćena je na zid materice, okrugla i spužvasta.

Posteljica je važan organ jer čuva trudnoću, reguliše hormone, usmjerava razvoj ploda i štiti dijete od vanjskih negativnih utjecaja. Također, posteljica opskrbljuje hranjivim tvarima i kisikom te zadužena i za izbacivanje otpadnih tvari djetetova metabolizma (mokraćna kiselina, urea, kreatinin) te ugljikov dioksid, koje preuzima majčina krv i koji se zatim iz organizma izlučuju preko bubrega i pluća.

Iako krvne žile placente imaju tanku stijenku koja donekle spriječava ulazak štetnih tvari u fetusovu krv, ta brana ne može potpuno zaštititi dijete.

Dobra strana ove brane je što kroz nju prolaze i određene vrste majčinih protutijela, koja dijete štite od nekih bolesti do polovine prve godine života. Također, spriječava se miješanje krvi između majke i djeteta jer je njihov krvotok potpuno odvojen. Ipak, miješanje krvi može se dogoditi tijekom porođaja jer je brana tada oštećena (zbog toga valja paziti na Rh-faktore).

Ujedno se smatra endokrinim organom jer je zadužena za stvaranje hormona nužnih za pravilan razvoj trudnoće – korionskog gonadotropina (hCG), placentnog laktogena, estrogena, progesterona i mnogih drugih te proteina koji su specifični za trudnoću. Istodobno su ti hormoni zaduženi da pripreme majčino tijelo za proizvodnju mlijeka i uredan rad posteljice.

Ženino tijelo posteljicu izbacuje zadnju, najčešće brzo nakon poroda, što se naziva i treća faza trudova, a najkasnije otprilike pola sata nakon što je beba već izašla van. Za vrijeme carskog reza posteljica se također vadi posljednja te se prije zatvaranja trbušne šupljine i šivanja maternice pomno pregledava kako bi se ustanovilo da je izvađena u cijelosti.

Pregled posteljice

Stručno oko pregledat će posteljicu i iz nje zaključiti mnogo – i o zdravlju majke i bebe, i o vremenu trajanja trudnoće, stanju posteljice. Sve se to može vidjeti iz njenog oblika i konzistencije, postojanje ugrušaka, krvarenja ili drugih neuobičajenih stvari.

Majčinska strana posteljice

Pregled posteljice uključuje njenu unutrašnjost kao i vanjske stijenke, znane kao majčinsku stranu posteljice jer je dolazila s majčine strane. Posteljica je u majci bila spojena sa zidom maternice. U tom su dijelu primječuju režnjevi i taj se dio posebno pregledava nije li negdje popucao i dio ostao u maternici. Pregled također obuhvata i stanje kalcifikacije koja je obično pokazatelj starenja.

Bebina strana

Strana posteljica u kojoj je boravila beba mnogo je mekši i nježniji od njegovog vanjskog, majčinskog dijela. Ono na što liječnici ili babica prilikom pregleda bebine strane obraćaju posebnu pažnju jest dio gdje je posteljica spojena s pupčanom vrpcom. Normalna posteljica s pupčanom je vrpcom spojena u sredini, a ne po strani ili u membranama.

Isto će tako dobro provjeriti i stanje pupčane vrpce te izbrojati žile u njoj. Normalna pupčana vrpca trebala bi imati dvije arterije i venu, obično je duga oko 55-60 cm, promjera dva do dva i po centimetra a zanimljivo je kako se priroda pobrinula za dužinu pupčane vrpce.

Interesantno je da je pupčana vrpca dovoljno duga da se dijete nakon poroda podoji dok posteljica još nije ni izišla van. To je  jako dobro jer se prvim podojem izlučuje hormon oksitocin koji potiče kontrakcije te se i posteljica tako mnogo lakše i prirodnije izbacuje van. Zato je dobro produljiti vrijeme do rezanja pupčane vrpce, a i ne samo zbog toga već i zato što će beba kroz vrpcu dobivati još malo kisika, u vremenu kada se tek uči samostalno disati.

 

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave