Pomaganje partnerici u trudnoći i nakon poroda

Pomaganje partnerici u trudnoći i nakon poroda

Za tate, otkriće da će postati roditelj može biti divno iskustvo – ali za neke je to zastrašujuća pomisao

Pomaganje partnerici u trudnoći je veoma bitan posao. Trudnoća i porod mogu biti iscrpljujući fizički i emocionalno, pa će ona imati koristi od vaše pomoći na bilo koji način, a i pozitivno će utjecati na vaš odnos i na kraju na vašu bebu.

Trudna žena i partner

Pregledi i redovne posjete doktoru bitan su dio podrške za vašu partnericu tokom trudnoće.

Rana trudnoća

Za tate, otkriće da će postati roditelj može biti divno iskustvo – ali za neke je to zastrašujuća pomisao. Isprva, mnogi muškarci će se osjećati  tupo ili će biti u šoku. Ovo je normalno.

Inače je najbolje ne govoriti za trudnoću drugim ljudima do prije kraja prvog tromjesečja. Iskoristite to vrijeme da se naviknete na ideju roditeljstva i razmišljajte o promjenama koje ćete unijeti kada se rodi beba.

Dobra je ideja da se uključite koliko možete tokom trudnoće – odlazak u doktora i potražnja za potrebnim stvarima za bebu. Pričanje o osjećajima pomoći će vam da se nosite s emocijama koje donosi trudnoća.

Vaš supruga će vjerovatno prolaziti kroz simptome promjena raspoloženja ili jutarnje mučnine. Probajte to ne shvatati osobno. Možete joj pomoći tako da jede manje porcije češće. Ako stalno povraća i zabrinuti ste za nju, kontaktirajte svog doktora.

Sasvim je normalno imati seksualne odnose u toku trudnoće, dokle god je to uredu s vašom partnericom. Možda će osjećaj biti drugačiji, ali neće naškoditi bebi. Ako vaša partnerica krvari ili postoje drugi problemi, možda nije najbolje da imate odnose. Možete je podržati tako što ćete biti strpljivi i nači druge načine da budete intimni, kao što su poljubci, maženje i masaža.

Drugo tromjesečje

Kako trudnoća napreduje, jutarnja mučnina trebala bi popustiti i trudnoća će biti očiglednija.

Drugo tromjesečje je vrijeme da počnete ozbiljnije razmišljati o finansijama, vašoj vezi i životnom osiguranju. Otvoreno komuniciranje i iskrenost prema vašoj partnerici pomoći će da stvorite pozitivan odnos koji će vam trebati kada postanete roditelj.

Možete dati podršku partneru tako što ćete joj omogućiti zdravu trudnoću, uključujući zdravu ishranu, fizičke aktivnosti, smanjenje alkohola i prestanak pušenja.

Promjene raspoloženja također bi trebale biti blaže sada. Ako uočite da vi ili one osjećate stres i jake emocije duže od 2 sedmice i to vam smeta u radu i svakodnevnom životu, dobra je ideja popričati s vašim doktorom ili babicom.

Kasna trudnoća

Najčešće, treće tromjesečje je vrijeme  kada trudnoća postane stvarna za očeve i partnere. Vaša partnerica će morati češće ići na preglede. Ako možete ići s njom, moći ćete čuti otkucaje srca bebe i razumjeti više o tome šta će se dešavati tokom poroda. Možete ići i na časove za trudnice zajedno, vidjeti gdje će se beba roditi i organizovati vrijeme na poslu i slobodne dane.

Kasna trudnoća može biti veoma neugodna za nju.Vjerovatno će se morati buditi često tokom noći, jer treba ići češće u toalet, a seksualni odnosi će biti neugodniji. Možete joj pomoći masažom, napraviti joj udoban smještaj i tako što ćete biti strpljivi kada počne čistiti kuću i pripremati za novu bebu.

Vaša beba će do sad moći čuti, pa joj možete pričati ili pjevati. Ovo će pomoći da stvorite vezu s bebom i prije nego što se rodi.

Rođenje

Što se bolje pripremite, lakše ćete podnijeti rođenje. Možete pričati s drugim očevima, kako su to prošli ili gledati videe, čitati mnogo i prisustvovati časovima s vašom partnericom. Dobra je ideja zajedno diskutovati o planu nakon rođenja, da razumijete šta ona želi – ali zapamtite da ovo mora biti fleksibilno.

Možete se pripremiti planirajući trenutak kada počnu trudovi i istražiti najbolji način da dođete do bolnice. Kada se vrijeme približi, spakujte sve što vam treba jer trudovi mogu dugo trajati.

U toku poroda, vaša uloga je davanje fizičke i emocionalne podrške. Pomozite joj tako što ćete je napomenuti da polako diše, masirati je i pomoći joj da se osjeća udobnije. Nemojte se iznenaditi ako često bude mijenjala mišljenje!

Vjerovatno ćete se morati vi konsultovati s babicom i doktorom umjesto nje. Pokušajte se smiriti i disati duboko i stabilno ako vas sve počne zatrpavati. Ako se ne osjećate dobro, stavite glavu između koljena i polako dišite.

Možda će vas pitati da prerežete pupčanu vrpcu kada se beba rodi. Možete se povezati s bebom tako što ćete je odmah nasloniti na svoju kožu kad se rodi.

Vaši osjećaji tokom trudnoće

Neki se partneri osjećaju izostavljeno tokom trudnoće. Ona se može u potpunosti unijeti u trudnoću i sva je pažnja na njoj.

Pričanje otvoreno i iskreno s vašim partnerom, porodicom ili prijateljem može napraviti veliku razliku. Recite na glas ako se osjećate nervoznim, prije nego što se osjećaji nagomilaju.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave