Poklanjamo knjigu „Pinokio“

Disneyjevi klasici – Priče uz koje se sretno raste!

„Pinokio“ – šesnaesta knjiga na svim kioscima od 24.01.2019.

 

Šesnaesta po redu slikovnica Disney klasika, sa kojom ulazimo u drugu polovinu kolekcije, je Pinokio. Vjerovatno nema djeteta koje ne zna ko je Pinokio i što se dešava s njegovim nosićem kad laže. Već više od sto godina uči djecu širom svijeta kako su mu istina i nesebičnost pomogle da od drvenog lutka postane dječak od krvi i mesa.Pinokijeva nevjerovatna pustolovina odvija se kao san od šarenih boja, koji pruža akciju i nježnost, zaplet i čaroliju.

 

Đepeto stari stolar, napravio je drvenog lutka i nazvao ga Pinokio. Usamljen i bez djece Đepeto je jedne večeri naglas rekao svoju najveću želju: „Volio bih da si ti pravi dječak.“ I naravno, čudo se dogodilo! Plava Vila usrećila ja starog Đepeta i udahnula život u malog lutka. Mahnula je svojim štapićem i rekla: „Budi hrabar, iskren i nesebičan i jednog dana ćeš se pretvoriti u pravog dječaka!“ Plava Vila je znala da Pinokia čekaju mnoga iskušenja pa je malenog svjetskog putnika – Cvrčka imenovala za Pinokijevu savjest. Cvrčak je dobio zadatak da Pinokia nauči da razlikuje dobro od zla.

Iako je Pinokio dao obećanje Plavoj Vili da će biti dobar, već prvi dan na putu prema školi, Pinokio se našao u nevolji. Nestašan, naivan i sa željom da svima ugodi bio je lak plijen za prevarante. Dok su Cvrčak i Pinokio pokušavali da pronađu izlaz iz nevolje u pomoć im je pritekla Plava Vila. Prvo što je upitala bilo je: „Pinokio, zašto nisi išao u školu?“ Pinokio je počeo da laže. Sa svakom laži, nos mu je sve više rastao! Pinokio se prepao i obećao da više nikad neće lagati. Vila je taknula nosić sa svojim štapićem i on se smanjio na normalnu veličinu. Nakon izgovorenog obećanja Vila je oslobodila Pinokia i on je potrčao kući. Ali, tu nije kraj Pinokijevim nevoljama. Pročitajte priču i saznajte o drugim Pinokijevim dogodovštinama, a priča se da su mu u jednoj, čak izrasle magareće uši i rep.

 

PODATAK VIŠE

 

Autor „Pinokia“ Karlo Lorencini (1826-1890), rođen je u Firenci. Započinje karijeru kao novinar, a 1875. godine prevodi bajke Šarla Peroa i to ga podstiče da se bavi pisanjem za djecu. Pisao je pod pseudonimom Kolodi. Prvo poglavlje neobičnih doživljaja lutka Pinokija objavljeno je u dječjim novinama 1881. godine i odmah postiglo veliki uspjeh. 1883. godine objavljena je knjiga o Pinokiju koju poznaju sva djeca svijeta.

Priča o Pinokiju postala je tema brojnih slikovnica, predstava i animiranih filmova, a najpoznatiji animirani film snimio je 1940. godine Walt Disney.

Svakog četvrtka potražite na kioscima novi naslov iz serijala najljepših Disneyjevih klasika. Svi koji su na kioscima propustili neku od knjiga mogu je naručiti putem interneta na www.tropik.ba ili pozivom na telefon: 032/244-744. U prodaji se nalazi kolekcija na latinici i ćirilici.

 

 

Kako igrati nagradnu igru?..

Like naše stranice www.roditelj.ba

Like i share nagradne igre

Napišite koju biste knjigu voljeli vidjeti nredne sedmice na kioscima 🙂

Izvlačenje nagradne igre je u ponedeljak 28.1.2019.godine 🙂

Sretno 🙂

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave