Planirana dvostruka trudnoća: Koje su šanse da imate blizance?

Planirana dvostruka trudnoća: Koje su šanse da imate blizance?

Planirana dvostruka trudnoća: Koje su šanse da imate blizance?

Postoje mnogi mitovi koji okružuju koncept trudnoće s blizancima. Na primjer, ideja da blizanci preskaču generaciju je netačna. Takođe postoji dosta rasprava o tome kako alternativne terapije mogu povećati vjerovatnoću, ali nema dovoljno dokaza koji to podupiru.

 

Blizanci su oduvijek fascinirali svijet. Oni su čak prisutni u raznim mitovima i religijama širom svijeta. Identični blizanci su također važni u nauci, posebno zato što mogu odgovoriti na mnoga pitanja koja naučnici postavljaju o prirodi i njegovanju. U posljednje vrijeme, mitska roda za nošenje djece je povukla dvostruku dužnost. Broj rođenih blizanaca skočio je više od 75 posto u posljednjih 30 godina. Dakle, ideja o tome da imamo dvije bebe ipak nije pretjerana.

Kako zatrudniti s blizancima

Koje su šanse da imate blizance?

U posljednjih nekoliko godina, višestruki porodi se brzo množe. Najnovija istraživanja pokazuju da se broj rođenih blizanaca povećao za gotovo 75% u posljednjih 30 godina.  Kada su u pitanju blizanci, nisu sve regije jednake. Srednja Afrika zauzima prvo mjesto po najvišoj stopi nataliteta, dok Azija i Latinska Amerika imaju znatno niže stope rođenja dvoje djece, prema međunarodnoj studiji.

Naučnici su stvorili baze podataka blizanaca za 76 zemalja u razvoju. Oni uključuju podatke o otprilike 2,5 milijuna rođenih od skoro 1,4 milijuna žena. Brojevi su pokazali da je u prosjeku rođeno 13,6 blizanaca na 1000 rođenja. To se može uporediti s prosjekom u Australiji, Sjedinjenim Američkim Državama i mnogim europskim zemljama od 9 do 16 na 1000 rođenja između 1987. i 2010. godine.

Kako se događa dvostruko začeće

Ako želite povećati svoje šanse za trudnoću s blizancima, važno je razumjeti kako se dešava.

Postoje dvije vrste blizanaca:

Identični

Nastaje kada se jedno jajašce oplođuje jednom spermom. Tada se jaje dijeli na dva zasebna embrija. Identični blizanci mogu dijeliti posteljicu i amnionsku vrećicu ili blizanci mogu dijeliti posteljicu i svaki od njih imati odvojene amnionske vrećice. Genetski, dvije bebe su identične.

Ne-identični

Nastala iz dva odvojena jaja, oplođena s dvije odvojene sperme. Neidentični blizanci imaju svoju posteljicu i vlastiti jedinstveni genetski sastav.

Faktori koji utječu na vaše šanse za trudnoću s blizancima

Što uzrokuje ovaj višestruki broj beba? Stručnjaci kažu da su neki od navedeni neki od faktora rođenja blizanaca porodična historija, etnicitet, dob ili težina.

Porodična historija

Ako postoje blizanci u vašoj porodici, onda imate veće šanse da nosite blizance. Udvostručuju se vaše šanse ako je na strani vaše mame. Porodično stablo vašeg partnera može biti prepuno blizanaca, ali to neće povećati vaše izglede.

Etnicitet

Etnicitet je još jedan faktor koji može povećati vaše šanse da nosite dvije bebe. Crnkinje češće rađaju blizance od kavkaskih žena. Žene iz Azije i Latinske Amerike imaju još manje šansi od bijelaca da zatrudne s dvoje ili više djece odjednom.

Najviše stope rađanja blizanaca zabilježene su u Centralnoj Africi, posebno u etničkoj grupi Joruba, s više od 18 blizanaca na 1000 rođenih. Stope u Aziji i Latinskoj Americi su manje od osam na 1000 rođenih.

Nekoliko trudnoća

Vaša šansa da ćete imati blizance sa svakom trudnoćom raste. I ako ste ranije rađali blizance, vjerovatnije je da će se to ponoviti.

Dob

Biti starija žena može pomoći. Istraživanja su pokazala da žene koje su starije od 35 godina imaju veće šanse da zatrudne sa blizancima koji nisu identični. To je vjerovatno zato što ženski jajnici počinju da oslobađaju više od jednog jajeta svakog mjeseca. Drugi uzrok je da su starije žene imale viši nivo hormona zvanog FSH (folikul stimulirajući hormon).

Težina

Neki istraživači tvrde da žene sa višim indeksom tjelesne mase (BMI) imaju veće šanse da nose blizance. BMI od 25 ili više naziva se prekomjerna težina, dok se 30 i više smatra pretilom. Žene koje su bile gojazne prije trudnoće imaju značajno veću vjerojatnost da rađaju blizance koji nisu identični.

Kako poboljšati svoje šanse za blizance

Ako želite povećati šanse za trudnoću s blizancima, isprobajte sljedeće opcije:

Dijeta

Neki dokazi ukazuju da nezdrave prehrambene navike mogu štetiti plodnosti. Štoviše, oni sugeriraju da konzumiranje određene hrane može povećati vaše šanse za nošenje blizanaca.

Stručnjaci kažu da žene koje imaju ishranu s niskim udjelom masti, uključujući vegetarijansku i vegansku prehranu, imaju manje šanse da imaju blizance. S druge strane, žene koje jedu dijetu bogatu proteinima i mliječnim proizvodima imaju veće šanse da imaju blizance. To može biti zbog suptilnih hormonskih promjena kod žena s različitim dijetama, ili zbog većeg indeksa tjelesne mase.

Neke studije su otkrile da žene koje jedu mnogo mliječnih proizvoda imaju veće šanse za začeće blizanaca. To može biti zbog hormona rasta koji se daju kravama i koji mogu utjecati na nivo hormona kod ljudi.

Lijekovi

Lijekovi za plodnost su jedan od najpopularnijih načina da zatrudnite sa blizancima. Oni povećavaju plodnost stimulišući proizvodnju sperme ili jaja. Ako se proizvede više jaja, veća je vjerovatnoća da će se više od jednog jajeta osloboditi i oploditi. Klomifen i gonadotropini su najčešći lijekovi za plodnost.

Štaviše, postoji ideja da možete zatrudniti s blizancima odmah nakon što ste prestali uzimati pilule. Ideja koja stoji iza ovoga je da nakon prestanka uzimanja pilule, vaše tijelo prolazi kroz period hormonskog prilagođavanja tokom kojeg se može osloboditi više jaja.

Pauza između trudnoća

Drugi način kako da zatrudnite sa blizancima je da imate dovoljno prostora između vaših trudnoća. Ako ubrzo zatrudnite nakon što ste dobili dijete, smanjujete šanse da imate blizance.

IVF

Među najboljim načinima kako dobiti trudnoću s blizancima je liječenje plodnosti, kao što je IVF.

Tokom IVF procesa, doktor izvlači jaja, vadi uzorak sperme, a zatim ručno kombinuje jaje i spermu u laboratorijskoj posudi. Zatim se embrion(i) prenosi u matericu.

Da li je moguće poboljšati svoje šanse da imate blizance ili su to samo priče starih žena?

Svakako, postoje mnogi mitovi koji okružuju koncept trudnoće s blizancima. Na primjer, ideja da blizanci preskaču generaciju je netačna. Takođe postoji dosta rasprava o tome kako alternativne terapije mogu povećati vjerovatnoću, ali nema dovoljno dokaza koji to podupiru.

Žene koje koriste lijekove za plodnost i IVF imaju veću vjerovatnoću da imaju višestruke.

Iako žena ima veće šanse za začeće s blizancima ako koristi tehnike pomoćne reprodukcije, postoje i mnoge žene koje prirodno zatrudne s blizancima. Postoji mnogo faktora u igri, uključujući starost žene, genetiku, težinu i istoriju sa blizancima, između ostalog.

Imati blizance može zvučati poželjno za mnoge parove, posebno zato što se sa blizancima udvostručuje radost u svakoj fazi roditeljstva. Međutim, najbolji izbor je cilj zdrave bebe. Uvijek se posavjetujte sa svojim doktorom i slijedite njihove preporuke i savjete za zdravu trudnoću, s jednom ili više beba u planu.