Odmah nakon prvog djeteta ponovo trudna?

Vaše malo pile samo poduzima tek svoje prve korake, a vi mu već najavljujete brata ili sestru? Potpuno iscrpljujuće za tijelo i dušu mame!? Ili je idealno? Šta kažu stručnjaci – i kako roditelji mogu biti pravedni i dostupni za oboje djece. Te kako saopštiti poslodavcima?

Tako brzo jedno iza drugog? Prilično iscrpljujuće! To je tačno – ali za neke roditelje je upravo i najbolje da bude mala razlika između djece.

Šta savjetuje babica?

Biti trudna je lijepo, ali i iscrpljujuće za ženu. Ako se stomak ponovno zaobli ubrzo nakon prvog djeteta, ostat će i zapamćet dvaput. Kao prvo, jer dijete zahtijeva mnogo pažnje (i ne razmišlja o spavanju mami za ljubav). Ali i zato što se tijelo nakon prve trudnoće nije vratilo u “normalno stanje”.

Pravilo babice je: Pričekajte barem pola godine, bolje devet mjeseci, dok ne pristupite drugom projektu „Novi član porodice“. Tek tada je završena promjena hormona, koju donosi trudnoća i porođaj, a tkivo ponovo postaje čvrsto. Američka studija je otkrila da je 18-23 mjeseca između trudnoća idealno – onda su komplikacije najrjeđe.

Ako se ipak dijete broj dva najavi ubrzo nakon prvog djeteta, opća pravila za trudnoće su još valjana: dobro i kvalitetno jesti, puno spavati i zatražiti pomoć. I bolje je da zaustavite dojenje, jer to također troši. Majčino mlijeko ionako više nema isto svojstvo za  bebu, jer se okus mijenja.

Koja je korist od male razlike u godinama? Šta kaže psiholog?

Što to znači za braću i sestre ako su vrlo bliski u dobi? “Duboko će se voljeti ali i puno svađati”, kaže prof. Dr. Med. Harmut Kasten, pedagog i psiholog na Minhenskom državnom institutu za rani odgoj i obrazovanje. “To su obično vrlo intenzivni ali ambivalentni odnosi, koji se pogoršavaju ako su djeca istog spola.”

Jesu li “mala” i „velika“ braće i sestre manje ljubomorne jer nisu svjesno iskusile detronaciju? Profesor Kasten: “Ne. Samo u dobi od oko tri godine dijete će se moći emocionalno odvojiti od svoje majke i poduzeti prve korake u vanjski svijet, a onda će im rivalitete biti” sve manje biti potreban “.

Što je veće dijete manje, to je teže, ali trogodišnjak ima vrlo različite načine izražavanja nezadovoljstva s djetetom nego dijete koje još ne govori. “Ako dijete ne pokaže svoju ljubomoru, roditelji bi trebali dobro obratiti pažnju na to. Često se ljubomora primjeti sam u kratkotrajnim izrazima lica vašeg djeteta na koje vi trebate obratiti pažnju.

Dugi roditeljski dopust – ili dva kratka roditeljska dopusta? Šta kažu menadžeri ljudskih resursa

Dvoje djece u dvije godine – to znači kaos, ali glava je brža slobodna za povratak na posao. To je u principu dobra ideja, ali bolje je za menadžere za ljudske resurse ako majke ne ostanu predugo na roditeljskom dopustu. Jer ako se rodi jedno nakon drugog više djece, majke mogu i par godina odsustvovati, s kratkim pauzama, sa posla.

“Tri ili četiri godine roditeljski dopust je predugačak”, kaže Angela Fauth-Herkner, koja kao konzultant za upravljanje prati firme koje uvode modele radnog vremena pogodnog za porodicu. “Industrijsko znanje brzo je zastarjelo i kontakti su izgubljeni.”

Prijedlog stručnjaka: Već tokom trudnoće zajedno s odjelima razmotrite koji posao možete obavljati u budućnosti na dnevnoj ili satnoj osnovi. Prije svega, čekati i vidjeti kako se to može ostvariti s djecom. “Naravno, svakodnevni život s malom djecom je dovoljno iscrpljujući, pa mamama posao tada je na kraju pameti.”

Ali: Čimse vrate u ured majke često i uživaju u malo vremena za sebe i uživaju u tome kada mogu privremeno pobjeći od kaosa djece. “Nekoliko sati samo sa odraslim osobama je dovoljan motiv mnogim ženama da budu u poslu još učinkovitije, kažu stručnjaci.

roditelj.ba

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave