Obratite pažnju na ove simptome ovulacije ako pokušavate zatrudniti

Ako planirate začeće djeteta, vjerovatno ste upoznati s činjenicom da svakodnevni odnosi 5 dana prije i poslije ovulacije mogu povećati šanse začeća. Ali prije svega, znate li šta je ovulacija?

Ovulacija

To je proces u kojem se zrelo jaje otpušta iz plodnice. Tih 6 dana je bitno zato što jaje može biti oplođeno u roku od 12 do 24 sata nakon otpuštanja. Sperma može preživjeti u ženskom reproduktivnom traktu do 5 dana nakon odnosa, ako su svi uslovi ispunjeni. Najveće šanse začeća su dok se živa sperma nalazi u jajovodima u toku ovulacije.

Kada se dešava ovulacija?

Menstrualni ciklus u prosjeku traje 28 dana, a ovulacija se obično dešava 14 dana prije početka idućeg ciklusa. Kod mnogih žena, ipak, ovulacija počinje 4 dana prije i nakon sredine menstrualnog ciklusa. Ako kao i mnoge žene nemate savršen 28-godišnji menstrualni ciklus, možete odrediti period ovulacije uz pomoć menstrualnih kalendara. Pored toga, dva su znaka i simptoma ovulacije:

Promjena u vaginalnoj sekreciji

Prije ovulacije, možete primijetiti povećan, čisti vaginalni iscjedak. Nakon ovulacije, cervikalna sluz se smanjuje i postaje gušća, zamućenija i manje primjetna.

 

Promjena bazalne temperature tijela

Bazalna temperatura vašeg tijela blago se povećava u toku ovulacije. Izmjerite temperaturu koristeći termometar koji je posebno napravljen za mjerenje bazalne temperature. Najplodniji ste dva do tri dana prije nego što se temperatura poveća.

Testovi za ovulaciju

Možete ih nabaviti u apotekama. Oni testiraju vaš urin i uočavaju povećavanje hormona odmah prije ovulacije. To vam može pomoći da oktrijete kad ćete najvjerovatnije ovulirati.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave