Magnezij je trudnici neophodan za vitalne funkcije njenog tijela, a budući da ima ulogu u procesu diobe ćelija i sintezi proteina, učestvuje i u rastu i razvoju bebe

Uz folnu kiselinu, željezo i jod, magnezij je na mjestu najvažnijih minerala neophodnih za zdrav i uspješan ishod trudnoće.

Mnoge majke tvrde da je trudnoća najljepši period u životu žene, ali trudnoća unosi i brojne promjene u vaš organizam i način života. Sada kada ste trudne, vaša ishrana postaje važnija nego ikada. Često čujemo da je u trudnoći potrebno jesti za dvoje, ali dokazano je da je potrebno unositi prosječno samo oko 300 kalorija više u odnosu na period prije trudnoće (i to oko 70 kcal u prvom, 260 kcal u drugom i oko 500 kcal na dan u trećem tromjesečju). Za vrijeme trudnoće najbitnije je jesti zdravo, a to znači kvalitetno i raznovrsno, unositi dovoljne količine svih hranljivih materija potrebnih za pravilan rast i razvoj djeteta, kao i za vaše zdravlje. Uz folnu kiselinu, željezo, kalcij i jod, magnezij je na mjestu najvažnijih minerala neophodnih za zdrav i uspješan ishod trudnoće. Budući da je magnezij mineral koji se ne proizvodi u našem organizmu, neophodno je osigurati njegov svakodnevni unos u odgovarajućoj količini.

ZAŠTO JE MAGNEZIJ BITAN?

Magnezij je jedan od najvažnijih minerala za organizam, jer učestvuje u više od 350 procesa bitnih za pravilno funkcionisanje organizma, od kojih su mnogi vezani za stvaranje energije u ćelijama. Magnezij doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti, normalnoj funkciji mišića i normalnom funkcionisanju nervnog sistema. Posebnu važnost magnezij ima u trudnoći, kada potrebe za ovim mineralom rastu. Sve više istraživanja ukazuje na važnost magnezija u embrionalnom razvoju i povezanosti statusa magnezija trudnice sa zdravstvenim statusom novorođenčeta, kao i njegovim zdravljem u djetinjstvu i u odrasloj dobi.

SIMPTOMI NEDOSTATKA MAGNEZIJA

Istraživanja pokazuju da veliki broj ljudi živi u stanju hroničnog prehrambenog nedostatka magnezija. Nažalost, redovnim krvnim pretragama teško je otkriti njegov manjak, ali određena stanja i tegobe mogu ukazivati na njegov nedostatak. Najčešći simptomi nedostatka magnezija su: grčevi u mišićima nogu, naročito noću; hronični umor i nedostotak energije; glavobolje i migrene; poremećaj rada srca; problemi sa spavanjem;; emotivna preosjetljivost, razdražljivost. Dok potrebe za magnezijum u trudnoći rastu, brojna naučna istraživanja pokazuju da je unos magnezija tokom trudnoće vrlo često ispod preporučene količine. Grčevi u mišićima, najčešće nogu, kod trudnica mogu ukazivati na nizak nivo magnezija.

PREPORUČENI DNEVNI UNOS MAGNEZIJA

Da bi organizam normalno funkcionisao, preporučeni dnevni unos magnezija za žene u reproduktivnom periodu iznosi od 310 do 360 mg. Tokom trudnoće, nutritivne potrebe rastu, pa je trudnicama, zavisno od perioda, potrebno da unesu od 350 do 400 mg magnezija na dan.

Ženama je, kod umjerene aktivnosti i vanjske temperature, dnevno potrebno oko 2 l  vode iz svih izvora, a trudnicama još dodatno oko 300 ml, zbog povećanog volumena krvi, plodne tekućine i bebine cirkulacije.

Upravo s aspekta funkcionalne i prirodne hidracije, posebno je zanimljiva Mg Mivela voda, koja je izvor prirodnog magnezija – jedna litra Mg Mivele sadrži 343 mg magnezija, prirodno otopljenog, u ravnoteži s bikarbonatima, što Mg Mivelu čini apsolutno jedinstvenom i izuzetno vrijednom.

Voda je izvor života, a redovan unos Mg Mivela vode, uz osvježenje koje donosi, istovremeno,  jednostavno i praktično, omogućava i blagotvorni utjecaj prirodnog magnezija na organizam. Posebno na onaj koji donosi na svijet novi život.

 

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave