Kućni test za trudnoću uz pomoć paste za zube

Test za trudnoću uz pomoć paste za zube tradicionalni je ‘uradi sam’ test kako biste znali jeste li trudni. Uvriježeno je mišljenje da ako pasta za zube reagira na urin, to znači da ste trudni. Iako jeftina alternativa kućnim testovima za trudnoću, tačnost rezultata nije naučno dokazana.

Pročitajte ovaj članak da biste saznali više o testu trudnoće s pastom za zube i kako se smatra da djeluje.

Kako se radi test na trudnoću sa pastom za zube?

Za ovaj test nije potrebna detaljna priprema. Trebat će vam uzorak urina, obična bijela pasta za zube i mala šolja kako biste provjerili reakciju.

  • Iscijedite malo paste za zube u praznu šolju.
  • Skupite urin u posebnu šolju i polako dodajte nekoliko kapi u šolju koja sadrži zubnu pastu.
  • Pričekajte da vidite reakciju.
  • Ako pasta za zube promijeni boju ili se zapjeni, vjeruje se da ste trudni.

Kako djeluje test?

Stručnjaci sumnjaju u valjanost testa i vjeruju da sastojci paste za zube reaguju s hCG hormonom trudnoće u urinu.

Teoretski, bilo koja reakcija koja kombinuje urin i zubnu pastu može proizvesti pjenu zbog kisele prirode mokraće, a to možda nije hCG u urinu. Da biste utvrdili da li je rezultat hCG, možete zatražiti od svog partnera da i on pokuša. Ako nema takve reakcije, mogli biste ovo smatrati kao pozitivan test. Međutim, možete to potvrditi samo putem pravog testa na trudnoću ili krvnim testom u bolnici.

Pasta za zube sadrži kalcij-karbonat, koji u reakciji s kiselim urinom daje ugljikov dioksid koji se pjeni. Što je urin kiseliji, to je veća pjena. PH urina je obično kiseo i kreće se između <6,0 do 7,5. Kiselost paste za zube kreće se od vrlo kisele do vrlo bazne. Rezultati za zubnu pastu zavise od nivoa pH urina i zubne paste.

bHCG se proizvodi iz ćelija posteljice nakon oplodnje, ali male količine se proizvode iz drugih dijelova tijela poput hipofize, jetre, debelog crijeva i tumora. Nakon začeća, količina bHCG postepeno raste.

Koliko je tačan test trudnoće s pastom za zube?

Test trudnoće s pastom za zube nije precizan ili pouzdan način potvrđivanja trudnoće. To je samo jedan od zabavnih testova za trudnoću koje možete isprobati. Nema dokaza koji govore da bi pasta za zube mogla otkriti hormon hCG. Ako se rezultat ispitivanja ne pokaže, to je možda zbog manjeg sadržaja kiseline u urinu.

Kada biste trebali napraviti kućni test na trudnoću s pastom za zube?

Bilo koji test na trudnoću treba uraditi prvo ujutro, jer je urin u to vrijeme relativno koncentrovan. Pričekajte s testiranjem najmanje sedam dana nakon propuštene menstruacije.

Kako pročitati rezultate testa?

Pozitivan rezultat pokazuje promjenu boje ili pjenušavost, što se smatra odgovorom na hCG hormon.

Negativan rezultat ne pokazuje reakciju, a smjesa ostaje netaknuta i ne pjeni se.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave