Koža u trudnoći

Koža u trudnoći

Kako njegovati kožu u trudnoći

Piše: Prof. dr. Sc. Irdina Drljević

Biografija: Irdina Drljević je rođena u Zenici, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju nakon čega je upisala Medicinski fakultet u Sarajevu. Diplomirala je 1990. godine, a nakon odrađenog pripravničkog staža položila je  Državni ispit u Sarajevu 1991. godine. Specijalistički ispit je položila 19. februara 1997. godine na Klinici za kožne i spolne bolesti Kliničko-univerzitetskog centra u Tuzli. Od 2006. godine je uposlena na Klinici za kožne i spolne bolesti, Kliničko-univerzitetskog centra u Sarajevu. Od tada se intenzivno  educira u oblasti dermatoskopije, najviše u Austriji (Grac i Beč). Nakon završenog postdiplomskog studija u Sarajevu, 2006. godine je odbranila magistarski rad na temu: “Uticaj štetnog djelovanja sunčevih zraka na porast obolijevanja od melanoma i nemelanomskih malignih tumora kože“. Doktorsku disertaciju na temu:Značaj dermoskopije u procjeni debljine primanog melanoma kožeodbranila je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, 2010. godine. Član je Udruženja dermatovenerologa BiH i član Evropske Akademije Dermatovenerologa (EADV). Godine 2006. je izabrana za prvog predsjednika Društva za dermatoskopiju BiH (ADBiH).

Uvod: Trudnoća se s razlogom zove drugo stanje. Iako ima i svojih lijepih strana, javljaju se i problemi s kožom. Kako njegovati i održavati kožu tokom trudnoće za časopis Roditelj piše Prof. dr. Sc. Irdina Drljević.

 

Koža je vrlo složen i heterogen organ koji tokom cijelog života zahtijeva posebnu brigu. Naime, koža  se mijenja fiziološki tj. stari, a sa druge strane,  tokom cijelog života podložna je  brojnim vanjskim negativnim i štetnim utjecajima poput UV zračenja, duhanskog dima, prašine, čađi i sl. Hormoni također imaju upliva na izgled naše kože što se posebno očituje u vrijeme puberteta, ali i u trudnoći.  Stoga je ispravna njega od posenbog značaja, kako bi se prebrodili eventualni problemi. Kao prvo, u trudnoći je potrebno prati kožu gelovima za tuširanje bez sapuna, koji čuvaju prirodni PH-kože, te ne oštećuju zaštitni kiselinsko-lipidni sloj kože.  Koža mora biti dovoljno hidririrana, tj. preporučuje se uzimati mlijeko za njegu kože sa urejom.  Ishrana mora biti raznolika i lagana, unositi dovoljnu količinu vitamina, oligoelemenata i minerala, kao i esencijane aminokiseline. Na ovaj način ispravno njegujete vašu kožu, ali prije svega ćete spriječitii nastanak strija, hiperpigmentacija i sl.

Najčešći problemi sa kožom u trudnoći

Prije svega, promjene koje se dešavaju u trudnoći, tj. u organizmu, su posljedica metaboličkih, hormonalnih, ali i imunoloških zbivanja. Nisu sve promjene patološke tj.  većina promjena na koje se žale trudnicu jesu fiziološke prirode i teško ih je izbjeći. Takve prirode jesu pigmentacije koje nastaju pod utjecajem MSH (melanocitno stimulirajući hormon), ali upliva na njihovu pojavu imaju estrogen i progesteron. Posljedično promjenama u vezivnom tkivu kože, nastaju strije ( striae gravidarum) koje su najčešće smještene na trbuhu, bedrima i kukovima, ali mogu se pojaviti i na prsima trudnice. U trudnoći se mogu pojaviti i brojne teleangiektazije, te sitni tzv. spider nevusi. Problemi uglavnom zaostaju i nakon poroda, pa je potrebno liječenje i kozmetičko dotjerivanje istih.

Vrlo čest problem u trudnoći i nakon poroda su bolne i osjetljive bradavice. Vrlo važno je znati da se pravilnom njegom i higijenom sprečavaju pojave superinfekcije, što je naročito važno kada se započne sa dojenjem. Danas su u upotrebi biljni balzami od odabranih ulja koja se ne lijepe i lako se upijaju, te su potpuno neškodljiva za bebu. U slučajevima ispucalih i oštećenih bradavica mogu se upotrijebiti epitelizirajuće kreme sa blagim antibakterijskim djelovanjem, ili komprese natopljene bioaktivnim gelom koje vrlo brzo uklanjaju tegobe.

U trudnoći se mogu javiti i ozbiljne bolesti kože kao organa kao što su: 

  • pruritus gravidarum  (svrbež kože koji se pojavljuje uglavnom u posljednja tri mjeseca trudnoće i iščezava po porodu)
  • herpes gestationis ( bulozna dermatoza potpuno nerazjašnjenog uzroka, ali pogađa vrlo mali broj žena)
  •  pruritičke urtikarijske papule i plakovi, gestacioni prurigo i još neke druge.

 U svim pobrojanim slučajevima se javiti nadležnom ginekologu, te obavezno posjetiti dermatologa kako bi se što prije razjasnila dijagnoza i započelo liječenje.