Kojim danima možete zatrudnjeti?

Žene su najplodnije u roku od dan-dva od ovulacije, kada jajnici oslobađaju jajnu ćeliju. No, moguće je zatrudnjeti u danima prije ovulacije, jer spermatozoidi mogu preživjeti nekoliko dana u ženskom tijelu.

Dani menstrualnog ciklusa u kojima je najmanje vjerojatno da će žena zatrudnjeti ponekad se nazivaju „sigurnim razdobljem“. U ovom članku opisujemo kako izračunati plodni prozor kako bi se pomoglo ili izbjeglo začeće.

Menstrualni ciklus

Period plodnosti ovisi o datumu ovulacije. Menstrualni ciklus prosječne osobe je između 28 i 32 dana. Neke žene imaju kraće cikluse, dok druge imaju mnogo duže.

Prvi dan menstruacije smatra se prvim danom menstrualnog ciklusa. To razdoblje tada obično traje od 3 do 7 dana. Varijacije u menstrualnom ciklusu obično se događaju u folikularnoj fazi koja se javlja prije ovulacije.

Lutealna faza, koja se javlja od ovulacije do sljedeće menstruacije, obično traje 14 dana.

Ovulacija i začeće

Ovulacija je oslobađanje jajne ćelije iz jednog od jajnika. Nakon otpuštanja, jajna ćelija se premješta u jajovod, gdje ostaje oko 24 sata. Trudnoća se javlja ako spermatozoidi putuju do jajovoda i oplode jajašce za to vrijeme. Ako spermatozoidi ne oplode jajnu ćeliju, jajna ćelija se premješta u maternicu i razbija, spremna da napusti tijelo tokom sljedeće menstruacije.

Izračunavanje ovulacije

Prema Američkom koledžu opstetričara i ginekologa, ovulacija se događa oko 14 dana prije nego što osoba očekuje sljedeću menstruaciju ako mjesečni ciklus iznosi 28 dana. Većina ljudi ovulira između 11. i 21. dana ciklusa. Prvi dan posljednje menstruacije (LMP) je dan 1 ciklusa. Ovulacija se ne događa uvijek istog dana svakog mjeseca i može varirati dan ili više sa obje strane očekivanog datuma.

Ljekari dio ciklusa oko ovulacije nazivaju plodnim prozorom jer je šansa žene u ovom trenutku najveća. Na primjer, ako žena ovulira 14. dana, može zatrudnjeti tog dana ili u naredna 24 sata.

Međutim, njihov plodni prozor počeo je nekoliko dana prije ovulacije jer spermatozoidi mogu preživjeti do 5 dana u ženskom tijelu. Dakle, čak i ako žena nema seks 14. ili 15. dana, ipak je moguće zatrudnjeti ako je imala nezaštićen seks od 9. do 13. dana.

Studija objavljena u časopisu Human Reproduction pružila je uvid u podatke o 5.830 trudnica.

Istraživači su otkrili da vjerovatnoća da žena zatrudni naglo raste 7 dana nakon LMP -a. Ova vjerovatnoća trudnoće je najveća sa 15 dana i vraća se na nulu za 25 dana.

Za žene u istraživanju vjerovatnoća da će biti unutar plodnog prozora bila je:

  • 2 posto na dan 4 njihovog ciklusa
  • 58 posto 12. dana ciklusa
  • 5 posto 21. dana ciklusa

Istraživanje također izvještava da starije žene i žene sa redovnim ciklusom imaju tendenciju da zatrudne ranije u svom ciklusu.

Bitno je napomenuti da bi ovi nalazi trebali poslužiti samo kao smjernica. Svaka osoba i svaki ciklus su različiti.

Osobi može biti od pomoći da zacrta mjesečni ciklus i uzme u obzir znakove ovulacije kako bi lakše odredila tačan dan ovulacije svakog mjeseca.

Znakovi ovulacije

  • Bazalna tjelesna temperatura osobe može se lagano povećati tokom ovulacije.
  • Praćenje znakova ovulacije može nekome pomoći da odredi tačan dan ovulacije svakog mjeseca.
  • Znakovi uključuju:
  • Blage grčeve u donjem dijelu trbuha
  • Vlažniji, bistriji i klizaviji vaginalni iscjedak sličan bjelanjku
  • Mali porast bazalne tjelesne temperature
  • Veći seksualni nagon

Neki od ovih znakova, poput bazalne tjelesne temperature, nastavit će se mijenjati i nakon što dođe do ovulacije. Iz tog razloga, osoba ne bi trebala koristiti temperaturu za predviđanje plodnog prozora.

Nekome bi moglo biti od pomoći da prati znakove kroz nekoliko mjeseci kako bi stekli predstavu o tome šta je normalno za njihovo tijelo.

Ipak, trebaju imati na umu da postoji nekoliko varijabli, a vrijeme ovulacije se može mijenjati iz mjeseca u mjesec.

Druga mogućnost je korištenje kompleta za predviđanje ovulacije ili monitora plodnosti.

Pomoćna sredstva za plodnost mjere nivo specifičnih hormona u urinu kako bi odredili dan ovulacije svakog mjeseca. Neki uređaji također identifikuju dane najveće plodnosti.

Korištenje kombinacije ovih metoda može pojedincu pružiti najbolju tačnost.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave