Koji su simptomi trudnoće 4 dana nakon ovulacije?

Koji su simptomi trudnoće 4 dana nakon ovulacije?

  • Post Author:
  • Post Category:Novosti

Dakle, pokušavate zatrudnjeti i prošlo je četiri dana nakon ovulacije. Mislite da ste možda trudni, ali koliko je rano da to potvrdite? Hoćete li osjetiti bilo kakve simptome tako rano u trudnoći? Možete li sada napraviti test trudnoće? Sva ova pitanja su normalna. Pređimo na stvar.

Šta se dešava četiri dana nakon ovulacije?

Ako ste trudni 4 dana nakon ovulacije, spermatozoidi su oplodili jajnu ćeliju koja je oslobođena prije četiri dana. Ovaj proces se obično događa unutar vaših jajovoda. Kada se jajna ćelija i spermatozoidi spoje tokom oplodnje, ove dvije ćelije će se transformirati u zigot.

Zigot putuje niz jajovod da dođe do šupljine maternice. U isto vrijeme, zigot će se početi dijeliti u više ćelija. Ove ćelije su “totipotentne”, što znači da se mogu pretvoriti u bilo koju od ćelija koje čine ljudsko tijelo.

Otprilike četiri dana nakon oplodnje, zigot će se podijeliti u 16 totipotentnih ćelija. U ovom trenutku zigot je poznata kao morula. Morula će se nastaviti dijeliti i razvijati sve dok ne postane blastocista (oko 50 do 60 ćelija), a kasnije i embrij. Četiri dana nakon ovulacije, oplođena jajna ćelija je ili morula ili rana blastocista.

Simptomi i trudnoća

Ako aktivno pokušavate zatrudnjeti, normalno je da budete dodatno svjesni svih simptoma trudnoće koje biste mogli osjetiti. Ovo je posebno istinito ako ste radili test ovulacije i sigurno znate kada je došlo do ovulacije. Iako neke žene ipak imaju blage simptome 4 dana nakon ovulacije, mnogo je vjerovatnije da ćete morati pričekati još neko vrijeme da osjetite trudnoću.

Grčevi

Neke žene imaju blage grčeve u stomaku u prvim danima trudnoće. Međutim, ovo može biti zbunjujući simptom, jer može ukazivati ​​i na to da će vam menstruacija uskoro početi. Iako nije nemoguće da su grčevi posljedica trudnoće, to također nije vrlo vjerovatno.

Neke žene imaju ovulacijske grčeve s jedne strane stomaka. Možda ste prije nekoliko dana doživjeli grčeve koji su signalizirali ovulaciju.

Kapljice krvi

Kapljice krvi u ranoj trudnoći često su uzrokovane implantacijom. Implantacijsko krvarenje obično se javlja otprilike 10 do 14 dana nakon oplodnje jajne ćelije. To znači da vjerovatnoća krvarenja 4 dana nakon ovulacije nije uzrokovana implantacijskim krvarenjem. Još je prerano da implantacija bude potpuna.

Ako ste zatrudnjeli ovog mjeseca, mogli biste doživjeti implantacijsko krvarenje u sljedećih nekoliko dana. Međutim, ne doživljavaju svi implantacijsko krvarenje tokom trudnoće. U nekim slučajevima, krvarenje je toliko lagano da ga ni ne primijetite.

Mučnina

Mučnina je jedan od najranijih simptoma trudnoće za većinu žena. Međutim, istraživanja pokazuju da samo 10 posto trudnica doživi mučninu prije nego što izostane menstruacija. Ne brinite ako niste doživjeli mučninu 4 dana nakon ovulacije. Sasvim je normalno ako se u ovoj fazi “ne osjećate trudno”. Ako ste zatrudnjeli, nivo hormona će se vrlo brzo povećati, što dovodi do simptoma trudnoće.

Ostali vrlo rani simptomi trudnoće mogu uključivati:

  • Umor
  • Glavobolje
  • Bolne grudi
  • Začepljen nos
  • Često mokrenje
  • Nadimanje
  • Promjene raspoloženja
  • Averzije prema hrani

Malo žena doživi bilo kakve simptome 4 dana nakon ovulacije. Mnogo je češće u ovom trenutku ne primijetiti nikakve simptome. Simptomi koje doživite mogu biti povezani s nečim drugim, poput prehlade.

Može li se implantacija dogoditi četiri dana nakon ovulacije?

U ovom periodu, oplođena jajna ćelija još uvijek može putovati u vašu šupljinu maternice. Tokom implantacije, oplođena jajna ćelija će ući u vašu sluznicu maternice. Sluznica maternice je debela i osigurat će hranjive tvari koje embrion treba za rast do formiranja posteljice.

Sama implantacija obično se događa između 6 i 10 DPO, često se naziva implantacijski prozor. Zbog toga je malo vjerovatno da ste doživjeli potpunu implantaciju. Ipak, oplođena jajna ćelija je možda već stigla do šupljine maternice, gdje će implantacija uskoro početi.

Oplođena jajna ćelija može provesti nekoliko dana unutar šupljine maternice prije implantacije. Tokom ovog perioda, vaša maternica će lučiti hranljive materije i hormone za ishranu embrioblasta (masa ćelija iz kojih se embrion formira). U isto vrijeme, hormonalne promjene pripremaju vašu sluznicu maternice za uspješnu implantaciju.