Kako što prije zatrudniti na prirodan način?

Spremni ste da osnujete porodicu, da dobijete bebu? Važno je da vodite računa o svom zdravlju i prije nego zatrudnite. Postoje neke stvari koje morate znati i pridržavati ih se kako bi povećali šanse da što prije zatrudnite na prirodan način. Donosimo sedam savjeta kako zatrudniti na prirodan način.

  1. Ne koristite štetne lubrikante prilikom seksualnog odnosa koji mogu smanjiti šanse da zatrudnite. Većina lubrikanata uništavaju spermije i to može smanjiti šanse da zatrudnite za 50%.
  2. Vitamin C, ukoliko se uzima u pravim dozama, može povećati vašu plodnost tako što poboljšava tečnost cerviksa, koji je važan za transport spemija od vašeg cerviksa do vašeg uterusa, gdje će se spermij spojiti sa vašom jajnom čelijom. Ukoliko tečnost cerviksa nije kvalitetna spemij nema šansu da živi dugo vremena. Međutim, ukoliko je doza vitamina C prevelika to može uzrokovati da se tečnost cerviksa isuši i tako smanjuje šansu da zatrudnite. Pa onda, koja je odgovarajuća doza vitamina C? Preporučuje se 500mg vitamina C dnevno, ali doza doza koja se uzima za jedan dan može biti I do 1000mg ali ne smije biti veća od 1000mg.
  3. Ukoliko oba partnera uzimaju neke lijekove, konsultujte se sa svojim doktorom da ukoliko je moguće smanjite doze ili da pokušate sa nekim alternativnim načinima. Ovdje semisli na lijekove koji se koriste za neke hronične bolesti kao što su visok krvni pritisak.
  4. Žena je plodna kada ovulira. Dobro je znati kada su ti dani jer seksualni odnos u tom periodu povećavaju šansu da ostanete trudni. Ženin ciklus se računa od prvog dana mjesečnice do prvog dana ženine iduće mjesečnice. Prosječno ženin ciklus normalno traje između 28 – 32 dana, ali kod nekih žena ciklus može trajati duže ili kraće. Dani kada žena ovulira računaju tako da prođe dvanaest do šesnaest dana od posljednje menstruacije. Većina žena ovulira od dvanaestog do dvadeset prvog dana njihovog ciklusa.
  5. Vaše tijelo također daje vam predznake i signale kada se dani ovulacije približavaju ili kada se dešavaju. Praćenje promjena cervical mucus je dobra metoda kada žene mogu znati da su im plodni dani. Žene su najplodnije kada je mucus bistriji, ljepliviji i rastezljiviji. Uloga mucus je da vlaži, štiti i pomaže prilikom transporta spermija. Seksualni odnos kada je vaš cervical mucus vlažan, sklizak i samim time lakše prihvaća spermu, povećava vaše šanse da zatrudnite.
  6. Povećanje tjelesne temperature je također jedan od pokazatelja ovulacije I može biti najbolje vrijeme da zatrudnite. Malo povećanje temperature ne može se osjetiti, ali možete je mjeriti toplomjerom. Dani u mjesecu kada temperature dostiže maksimum su najpogodniji da ostanete trudni.
  7. Poza tokom seksulanog odnosa također pomaže da što brže i efektivnije zatudnite. Posebna poza koja vam u tome može pomoći poznata je pod nazivom “misionarska poza” . Ova poza je bolja od drugih, kao što su sjedeća, stajaća ili kada je žena gore. U drugim pozama teško je da sperma dođe do cerviksa zbog sile zemljine teže, koja je vuče u drugom smjeru. Ležanje 10 – 15 minuta nakon ejakulacije tako da kuk bude podignut omogućit će spermi da protiče vaginalnalnim kanalom sve do jajne ćelije. Ne skačite odmah iz kreveta da se tuširate.

roditelj.ba

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave