Kako pripremiti tijelo za bebu?

Da biste svojoj bebi omogućili najbolji početak života, najbolje je dovesti svoje tijelo u tip-top stanje prije nego što pokušate zatrudnjeti

Ovo ne samo da će vam povećati šanse za trudnoću, već će vas pripremiti za zdravu trudnoću. Da li bih trebala postići zdravu težinu prije nego što pokušam dobiti dijete? To je dobra ideja. Zdrava težina poboljšat će vam šanse za začeće. Indeks zdrave tjelesne mase (BMI) kreće se između oko 19 i 25. Ako imate prekomjernu težinu, gubitak kilograma smanjit će rizik od određenih zdravstvenih problema za vas i vašu bebu, posebno ako je vaš BMI 30 ili veći. To može poboljšati i vašu plodnost.

Usvajanje uravnotežene prehrane i održavanje kondicije će vam također sjajno započeti trudnoću.

Ako imate premalu težinu, razgovarajte sa svojim doktorom o zdravim načinima za povećanje BMI. Vjerovatnije je da ćete imati nepravilan menstrualni ciklus ako imate malu tjelesnu težinu. To može otežati začeće, posebno ako propuštate menstruaciju.

Srećom, u mnogim slučajevima postizanje zdrave težine vratit će vaš ciklus na pravi put.

Da li bih trebala prestati pušiti, piti i drogirati se prije nego što pokušam dobiti dijete?

Da. Pušenje i konzumacija alkohola mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme kod vaše bebe ako zatrudnite. Oni također povećavaju rizik od pobačaja. Također, ne postoji niti jedan ilegalni lijek koji je definitivno siguran za trudnice i njihove bebe. Kad zatrudnite, teško da ćete to odmah shvatiti. Zbog toga vrijedi odmah napustiti ove štetne supstance i zaštititi svoju bebu u tim ključnim prvim danima i sedmicama. Odvikavanje od pušenja može biti teško, ali do četiri puta je veća vjerovatnoća da ćete uspjeti uz pravu pomoć.

Nije bilo dovoljno istraživanja da bismo bili sigurni da li vam vaping pomoću e-cigareta može otežati trudnoću. Znamo da je konzumiranje nikotina, poput flastera i pastila, sigurnije od pušenja cigareta. Ipak, mi ne znamo kakav efekat mogu imati druge hemikalije u e-cigaretama. Dakle, da bismo bili sigurni, najbolje je da pokušate prestati pušiti.

Što se tiče alkohola, trebali biste ga potpuno izbjegavati. Ne postoji način da saznamo koliko je alkohol siguran tokom trudnoće. Međutim, znamo da što više pijete, to je veći rizik vašeg djeteta od dugoročnih zdravstvenih problema. Opet, ako smatrate da vam treba pomoć da biste odustali, razgovarajte sa svojim doktorom opće prakse koji će vam ovdje rado savjetovati ili pronaći podršku.

 

Ako uzimate droge, obavezno obavijestite svog doktora opće prakse. Oni će vas uputiti na dodatnu podršku koja će vam pomoći da djetetu omogućite zdrav početak života.

 

Da li bih trebala posjetiti svog doktora opće prakse prije nego što pokušam dobiti dijete?

Ako ste u formi i zdravi, nema razloga da posjetite svog doktora opće prakse prije nego što pokušate. Ipak, ako imate bilo kakvih nedoumica, možda je dobra ideja posjetiti vašu lokalnu ordinaciju prije nego što prestanete koristiti kontracepciju. Većina ordinacija pruža posebnu kontrolu za parove koji pokušavaju dobiti dijete, poznatu kao briga o začeću. Vaš pregled neće nužno biti kod vašeg doktora opće prakse. Umjesto toga možete posjetiti primalju ili medicinsku sestru. Neke privatne kompanije za zdravstveno osiguranje također nude ove vrste pregleda. Međutim, važno je posjetiti svog doktora opće prakse ako imate dugotrajno zdravstveno stanje poput epilepsije, astme ili dijabetesa.

Ako uzimate bilo koji lijek, možda ćete trebati unijeti neke promjene u liječenje. To je zato što neke vrste lijekova nije sigurno uzimati dok ste trudni, a može proći i nekoliko sedmica prije nego što saznate da ste začeli. Međutim, nikada ne biste smjeli prestati uzimati bilo koji lijek, a da prethodno o tome niste razgovarali sa svojim doktorom. Ako mijenjate liječenje, vašem tijelu će možda trebati vremena da se prilagodi. U idealnom slučaju, pokušajte ugovoriti pregled sa svojim doktorom najmanje tri mjeseca prije nego što želite zatrudnjeti.

Neki lijekovi koji se prodaju bez recepta, poput ibuprofena, nisu sigurni ni u ranoj trudnoći. Pitajte apotekara ako niste sigurni što kupiti.

Šta da očekujem na pregledu pred začeće?

Ako se ipak odlučite na pregled prije trudnoće, doktor opće prakse ili medicinska sestra vjerojatno će vas pitati (o tome da li):

 • da li vaš posao uključuje rad s opasnim tvarima
 • imate li problema sa menstruacijom
 • vaše opće zdravlje i način života
 • koliko vježbate
 • vaše emocionalno stanje
 • vaše prehrambene navike

 

Vaš doktor će vas također ispitati o svim postojećim zdravstvenim stanjima koja imate, kao što su:

 • dijabetes
 • astma
 • visok krvni pritisak
 • epilepsija
 • problemi sa štitnjačom
 • srčani problemi
 • pitanja mentalnog zdravlja

Ostale stvari o kojima biste trebali razgovarati prije trudnoće uključuju:

 • Bilo koji genetski problemi u vašoj porodici. Obavijestite svog doktora opće prakse ako imate porodičnu historiju bilo kojeg nasljednog stanja poput bolesti srpastih ćelija, talasemije ili cistične fibroze, kako bi mogao dogovoriti daljnju podršku i savjete.
 • Vaša kontracepcija. U većini slučajeva kontracepcija koju koristite ne bi trebala utjecati na to koliko je vremena potrebno za začeće. Ipak, ako ste koristili injekcije kontracepcije, može potrajati i godinu dana nakon posljednje injekcije da bi se vratila vaša uobičajena plodnost.
 • Vaš doktor također može zatražiti informacije o bilo kakvim prekidima trudnoće, pobačajima ili ektopične trudnoće koje ste doživjeli. Razgovor o bolnim iskustvima poput ovih može biti mučan. Ipak, vaš doktor mora znati što se dogodilo u vašoj prošlosti kako bi mogao osigurati da sada dobijete najbolju njegu i savjet.
Prethodni članakEva/qu darivanje
Naredni članakBebina odjeća

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave