Kako povećati šanse za začeće?

U periodu kada planirate trudnoću bitno je pridržavati se uputa ljekara te unosite što više zdrave hrane u organizam i vodite evideniciju o svom mjesečnom ciklusu

Ukoliko se trenutno nalazite u fazi kada razmišljate o trudnoći, prvo posjetite ljekara zbog konsultacija. Vaš ljekar će vam dati stručni savjet u vezi s planiranjem trudnoće. Važno je sljediti savjete stručnjaka kako bi se vaša želje što prije ostvarila. Također, sebi i svom tijelu možete pomoći tako što pazite šta jedete i pijte te potpuno odbacite sve što Vam može štetiti.

Period od odluke da imate bebu do začeća varira od osobe do osobe, a u prosjeku je tri mjeseca prije trudnoće. To je vrijeme za životne promjene koje vam mogu povećati plodnost, smanjiti probleme tokom trudnoće i pomoći u zacjeljivanju nakon poroda.

Budite najzdravija verzija sebe

U tom periodu jako je važno da pazite šta jedete. Hraneći se zdravom hranom povećat ćete šanse začeća. Važno je da oba parnera unose što više zdrave hrane u organizam. Unos povrča i voća pomoći će vam da zatrudnite i imate zdravu trudnoću.

Ako vi i vaš partner planirate da zatrudnite, trebali biste početi unositi folnu kiselinu prije nego što zatrudnite. Folna kiselina pomaže da dijete odraste što zdravije. Uzimanje folne kiseline prije i tokom trudnoće također sprječava pojavljivanje raznih problema kod bebe.

Ne postoji sigurna količina alkohola koju možete unositi tokom trudnoće. Zbog toga za žene koje su trudne ili planiraju trudnoću, najsigurnija opcija je da ne konzumiraju alkohol. Alkohol može utjecati na zdravlje ili razvoj bebe u stomaku, za čitav život.

Prestanak pušenja prije trudnoće je najefikasnija zaštita vaše bebe i vas, da se u toku trudnoće ne bi pojavile ozbiljne komplikacije. Prestankom pušenja, imate veće šanse da prirodno zatrudnite i bez odlaganja, te su manje šanse pobačaja, ektopične trudnoće ili prijevremenog poroda.

Upoznaj svoj mjesečni ciklus

Kada planirate trudnoću važno je da poznajte svoje tijelo i mjesečni ciklus.Ovulacije se dešavaju svakog mjeseca kada se jaje ispusti iz jajnika. Povremeno, više od jednog jajeta je ispušteno, najčešće u 24 sata nakon ispuštenog prvog jajeta. U isto vrijeme, opna materice se deblja i mukus u cerviksu postaje tanji, da sperma može plivati lakše.

Jaje počinje putovati polako niz jajovod. Ako su muškarac i žena u skorije vrijeme imali seksualne odnose, jaje se tu može oploditi.

Debljina materice je sada dovoljno debela da se jaje usadi, nakon oplodnje. Ako jaje nije oplođeno, izaći će kroz slijedeću mjesečnicu, zajedno s opnom materice, koja također otpada. Jaje je toliko malo, da se ne  može vidjeti.

Najvjerovatnije ćete zatrudniti ako ste imali seksualne odnose u roku od 24 sata od ovulacije (otpuštanje jajeta iz jajnika). Ovulacija se dešava 14 dana prije početka iduće mjesečnice (ne nakon). Prosječni ciklus traje 28 dana, ali kraći ili duži ciklusi su sasvim normalni. Žene će u ciklusu od 28 dana, ovulirati na 14. dan, ali žene čiji ciklus traje 30 dana ovulirat će 16. dana.

Jaje živi otprilike 12 do 24 sata nakon ispuštanja. Da bi se desila trudnoća, jaje mora biti oplođeno spermom u ovom periodu. Ako želite zatrudniti, imati seksualne odnose često znači da će uvijek biti sperme u jajovodu za jaje kada se ispusti.

Sperma može živjeti do 5 dana unutar ženskog tijela. Tako da ako ste imali seksualni odnos danima prije ovulacije, sperma će imati vremena da dostigne do jajovoda i da „čeka“ jaje da se ispusti.

Statistički, zdravi mlađi parovi imaju 20 posto šanse za začeće svaki mjesec, a 80 posto njih zatrudni unutar godine dana. Međutim, ako imaš redovite i nezaštićene seksualne odnose godinu dana, a još uvijek nisi zatrudnjela, vrijeme je da s partnerom potražiš liječničku pomoć.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave