Kako je trudnoća promijenila mene i potakla me da radim više i bolje

Trudnoće su bile moja motivacija. Znala sam da mogu pokrenuti vlastit posao, biti uspješna i dobra majka.
Svako vrijeme donosi promjene u životu čovjeka. Tako i trudnoća i vrijeme posvećeno majčinstu postaju dobra motivacija za uspjeh. Inela Buha Kadrić, vlasnica Agencije za reklamu i  promidžbu i nezavisne liderice Oriflame kompanije, donosi nam svoje iskustvo sa trudnoćom i poslovnim uspjehom.
Piše: Inela Buha Kadrić

Po zanimanju sam dipl.ecc. i još od studenskih dana radim. Kako sam rano počela sticati radno iskustvo, nije mi bio izazov da nakon završenog fakulteta odmah imam i posao za koji sam se školovala. Udajom i podizanjem stambenog kredita, počela sam tragati  i za dodatnim prihodima, kako bi uvećala kućni budžet.

Tada sam bila član Oriflame komapnije već 6 godina, isključivo kao kupac i potrošač kvalitenih kozmetičkih proizvoda. Čula sam od par osoba da samo rade za ovu kompaniju i žive iznad prosjeka, ali je meni sve to djelovalo imaginarno. Zapravo, ja sam radila posao koji sam voljela, i nisam tragala za promjenom nego za dodatnim primanjima. Odluku sam donijela, da će Oriflame biti moj hobi, kojem ću posvetiti dio vremena, kako bi mi osigurao manji dio prihoda.

Ubrzo sam ostala i u drugom stanju. Trudnoća je bila planirala, ali ono što nisam očekivala je da moram odmah na bolovanje, jer je trudnoća rizična.

Našla sam se u situaciji da imam višak vremena, manjak prihoda i nemogućnost puno kretanja. Oriflame je zapravo bio tu da mi ispuni vrijeme. Sve više sam uživala u kratkim druženjima koja sam mogla da priuštim u tom stanju, online radu i razgovorima sa pozitivnim osobama o kozmetici i mogućnostima koje nudi ova kompanija. Imala sam divne sponzore, kako to mi kažemo u ovome poslu, ljude koji su me vodili i savjetovali. Paralelno, pritisak iz kompanije za koju sma radila bio je sve veći zbog mog bolovanja, što mi je dodatno uticalo na zdravstveni stanje, ali i moje opredjeljenje da sve više se okrećem kompaniji, gdje je čovjek na prvom mjestu. U sedmom mjesecu trudnoće, došla sam do statusa nezavisnog direktora, što mi je obezbjedilo primanja, jednaka mojoj plati, koju sam tada imala kao dipl.ecc. Nagrada je bila i 1000 dolara, što mi je pomoglo da spremim sve potrebno za dolazak bebe. I danas se pitam, da nisam donijela tu odluku, kako bi pokriva sve troškove, koje iziskuje dolazak djeteta?

Nakon isteka porodiljnog odsustva, vratila sma se na posao i paralelno radila u kompaniji od 8 do 16, a  nakon toga odrađivala obaveze koje sam imala kao nezavisni lider. Iako u kompaniji Oriflame nisam ništa morala, ipak, ja sam pokrenula i motivisala na stotine žena tada, da krenu mojim stopama i osjećala sam obavezu prema njima, da im dam podršku, motivaciju, kao što su meni davali moji sponzori. Bio je to jako izazovan period i za mene i moju porodicu, u kojoj je bila sada beba od 1 god., ali uz podršku mame i supruga, sve se stizalo.

Godinu i po paralelnog posla za dvije kompanije me pirlično iscrpilo. U tom periodu sam prisustvovala samitima koje organizuje Oriflame kompanija, koji su me dodatno potakli, jer sam upoznala jako veliki broj osoba koje ovaj posao rade jako profesionalno, sa puno ljubavi i ostvaruju svoje snove.

Planirala sam i drugu trudnoću. I ovaj put, savjet ljekara je bio mirovanje, zbog kontrakcija koje sam imala. 

Vođena iskustvom iz prve trudnoće, svo svoje slobodno vrijeme sam posvetila promovišući Oriflame proizvode i benefite koje nudi ova kompaniaj svakoj osobi, od popusta za ličnu  kupovinu, direktone zarade preporukom proizvoda, do izgradnje biznisa, tako što drugima pomažete da ostvare sve pogodnosti koje daje kompanija.

U devetom mjesecu, druge trudnoće, došla sam i na status zlatnog direktora, što mi je omogućilo moju duplu platu.

Kada je beba napunila 6 mjeseci, odlučila sam se na registraciju dodatnog obrta, koji mi je bio test… ako uspjem, dajem otkaz i nastavljam kao obrtnik.

To je bilo 2015. Ove godine, moj obrt slavi svoj 5ti rođendan., registrovana sam za reklamu i promidžbu i zapravo ključna djelatnost mi je reklama i promocija Oriflame kompanije, svih benefita koje nudi, kao i rad sa osobama koje odluče da idu mojim putem.

Nažalost, u BiH žene su jako skeptične prema ovoj vrsti posla, navikli smo na “stalni posao”, a šta je zapravo stalno, i da li postoji stalni posao? 

I ja sam krenula iz hobija, možda ne vjerujući da mogu napraviti neki poseban uspjeh i evo me potpuno samostalna, raspolažem svojim vremenom kako ja želim. Posvećena sam na prvom mjestu svojoj djeci i porodici, a onda svim drugim obavezama.

Period trudnoće je sjajan, ali i izazovan, posebno kod rizičnih trudnoća kakve su moje bile. Imala sam izbora: strogo mirovanje bez ikakvih aktivnosto ( što je za mene nezamislivo) ili da nađem način da ipak vrijeme ispunim, a svoje trudnoće ne ugrozim. Nađite svoj hobi, svoj ispusni ventil, ono u čemu uživate. Zaista, nema ništa ljepše, nego kada Vam hobi posane primarni posao. Tada radite ono u čemu uživate, a to Vam ujedno obezbjeđuje i sredstva za život.

Ukoliko Vam se dopala moja priča, slobodno me kontaktirajte, rado ću podjeliti svaki detalj posla koji radim sa svim mama i potencijalnim mama, i pomoći im u izgradnji biznisa u okviru našeg tima.

Ukoliko, ipak, uživate u nekim drugim aktivnostima, drugi ste tip ličnosti, prepoznajte šta je to što Vas ispunjava, posvetite se tome, i ko zna možda  sutra već budemo čitali još jako lijepih pozitivnih priča.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave