Kako funkcioniše test na trudnoću

Kako funkcioniše test na trudnoću

Test trudnoće može vas obavijestiti da li ste trudni. Evo odgovora na neka uobičajena pitanja o njima.

Šta je test za trudnoću i kako funkcioniše?

Testovi na trudnoću provjeravaju da li u mokraći ili krvi postoji hormon zvan humani horionski gonadotropin (hCG). Vaše tijelo stvara ovaj hormon nakon što se oplođena jajna ćelija prikači na zid maternice.

To se obično dešava oko 6 dana nakon oplodnje. Razine hCG brzo rastu, udvostručujući se svaka 2 do 3 dana.

Koje su vrste testova na trudnoću dostupne?

Dvije glavne vrste testova na trudnoću su testovi krvi i urina.

Testovi krvi

Ove ćete testove dobiti u ordinaciji, ali se ne koriste tako često kao testovi urina. Ovi testovi mogu otkriti trudnoću ranije od kućnog testa trudnoće, otprilike 6 do 8 dana nakon ovulacije. Dobijanje rezultata traje duže nego kod kućnog testa na trudnoću.

Dvije vrste testova na trudnoću putem krvi su:

Kvalitativni hCG test koji jednostavno provjerava ima li hCG. Daje odgovor “da” ili “ne” na pitanje “Jeste li trudni?” Doktori često nalažu ove testove kako bi potvrdili trudnoću već 10 dana nakon začeća. Neki mogu detektovati hCG mnogo ranije.

Kvantitativni hCG test (beta hCG) mjeri tačnu količinu hCG u vašoj krvi. Može pronaći čak i vrlo nizak nivo hCG. Ovi testovi mogu pomoći u praćenju problema tokom trudnoće. Vaš doktor ih može koristiti zajedno s drugim testovima kako bi se isključila ektopična trudnoća, kada se oplođeno jajašce ugradi izvan maternice ili nakon pobačaja, kada nivo hCG brzo opadne.

Testovi urina

Možete ih uzimati kod kuće ili kod doktora.

Uz privatne i praktične kućne testove trudnoće, brzi su i jednostavni za upotrebu. Također su vrlo precizni ako slijedite upute. Svi testovi na trudnoću rade na sličan način. Vašu mokraću testirate na jedan od ovih načina:

  • Držite test štapić pod mlazom urina
  • Sakupite mokraću u šoljicu i uronite test štapić u nju
  • Sakupite mokraću u šoljicu i pomoću kapaljke stavite je u drugu posudu
  • Morat ćete pričekati nekoliko minuta prije nego što vidite rezultate.

Nakon što napravite ovaj test, svoje rezultate možete potvrditi posjetom doktoru koji može napraviti još osjetljivije testove trudnoće.

Koliko su pouzdani testovi na trudnoću?

Testovi na trudnoću su super precizni kada ih pravilno koristite. Testovi na trudnoću koje možete kupiti u drogerijama rade 99 od 100 puta. Tačni su jednako kao i test na trudnoću koji biste dobili u ordinaciji.

Testovi na trudnoću najtačniji su kada ih napravite nakon što ste već propustili menstruaciju.

Test za trudnoću bit će manje precizan ako je istekao ili ako ga ne koristite na pravi način. Zato uvijek provjerite datum isteka na pakovanju i pažljivo pročitajte uputstvo koje ste dobili uz test na trudnoću.

Koliko brzo mogu napraviti test za trudnoću?

Test trudnoće možete napraviti bilo kad nakon što vam kasni menstruacija – tada najbolje rade. Dobro je što prije napraviti test na trudnoću ako propustite menstruaciju ili mislite da ste trudni.

Što ranije znate da ste trudni, to prije možete početi razmišljati o svojim mogućnostima i dobiti potrebnu njegu da biste ostali zdravi.

Mnogi testovi na trudnoću kažu da rade nekoliko dana prije propuštene menstruacije, ali rezultati su tada obično manje precizni. Pročitajte naljepnicu na testu za trudnoću da biste saznali kada treba napraviti test za trudnoću i koliko će tačan biti.

Ponekad je test trudnoće u stanju pronaći hormone trudnoće u mokraći već 10 dana nakon nezaštićenog seksa. Ipak, ovi rezultati nisu super pouzdani i možda ćete dobiti lažno pozitivan ili lažno negativan rezultat testa.

Ako su vam menstruacije vrlo neredovni ili ih iz nekog razloga uopće ne dobijate, najbolje je da se za tačne rezultate testirate na trudnoću 3 sedmice nakon seksa.