Kako da brže zatrudnite?

Nakon što ste učinili sve što je u vašoj moći da spriječite trudnoću, u trenutku kada odlučite da ste spremni za dijete, želite da se to dogodi brzo. Iako ne postoji čarobna pilula ili specijalni eliksir koji će osigurati trenutno začeće, pa čak ni brzi put do začeća, postoje stvari koje možete učiniti da svoje tijelo pripremite za zdravu trudnoću. Evo kako brže zatrudnjeti.

Rezervišite pregled

Prije nego što bacite kontracepciju i pripremite mirisne svijeće, trebali biste posjetiti svog porodičnog doktora radi pregleda. Po pravilu, ako razmišljate o djetetu, trebate posjetiti svog doktora otprilike šest mjeseci prije nego što počnete pokušavati zatrudnjeti. Šest mjeseci prije nego što uopće poželite započeti pokušati može zvučati užasno, ali važno je provjeriti je li sve u redu.

Testirajte se

Vaš doktor će također pregledati vašu medicinsku historiju i razgovarati o svim problemima koje imate i koji mogu utjecati na vašu plodnost, poput bolesti štitnjače, endometrioze i lupusa. Na primjer, ako imate visok krvni pritisak ili epilepsiju, pričekajte dok ne uspijete kontrolisati bolest prije nego što zatrudnite. Donesite listu svih lijekova koje trenutno uzimate, jer će doktor možda trebati promijeniti vaš recept i pažljivije pratiti vaše zdravlje. Ovisno o anamnezi vaše porodice, doktor će možda testirati da li ste vi i vaš partner nositelji takvih genetskih problema kao što su bolest srpastih ćelija ili cistična fibroza. (Pripremite se za jednostavan test krvi.)

Također je dobra ideja osigurati da vakcinacije budu ažurne. Vaš doktor može testirati vaš imunitet na rubeolu kako bi utvrdio da li vam je potrebna vakcina (ako se zarazite rubeolom tokom trudnoće, to može prouzrokovati ozbiljne komplikacije za fetus). Doktor savjetuju ženama koje planiraju trudnoću da se vakcinišu protiv gripe, jer to može dovesti do ozbiljnih komplikacija, poput upale pluća i prijevremenih porođaja.

Ako vam se ovo čini užasno zabrinjavajuće, porazgovarajte sa svojim doktorom. Toliko toga vam se može ponuditi da postanete što zdraviji.

Prestanite s kontracepcijom

Vaš porodični doktor će dobiti uvid u vašu trenutnu kontracepciju i razgovarati o tome koliko vremena može potrajati da se hormoni vrate na normalan nivo. Na primjer, nakon što prestanete uzimati kontracepcijske pilule, ovulacija obično započinje opet za nekoliko sedmica, ali ako ste uzimali injekcije Depo-Provere, moglo bi proći devet mjeseci ili više prije nego što ovulirate. S barijernim metodama kontrole rađanja poput kondoma, cervikalnih kapa, dijafragme i spermicida potrebno je da ih samo prestanete koristiti. Kod intrauterinih uređaja (IUD), plodnost se normalizira čim se uklone.

Seks prije ovulacije

Jajna ćelija preživi samo 12 do 14 sati nakon ovulacije. Sperma je obično malo jača i može preživjeti oko 48 do 72 sata nakon seksa. U idealnom slučaju želite imati spermu u svom sistemu, spremnu za djelovanje čim se jajna ćelija oslobodi. Ipak, čak i ako imate vrlo dosljedan ciklus od 28 dana, teško je precizno odrediti kada će se dogoditi ovulacija (u svakom slučaju bez medicinskih intervencija). Postoji plodni prozor, ali se ne zna kada će se tačno jajna ćelija otpustiti.

Preporučuje se da seks imate tri dana prije nego što mislite da ćete ovulirati i tri dana poslije. Također, mogli biste se odlučiti za još opušteniji pristup i jednostavno pokušati imati seks svaki drugi dan – postoji velika šansa da ćete se približiti vremenu ovulacije.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave