Kada je sigurno početi vježbati nakon poroda?

Želite li znati kada je sigurno ponovo početi vježbati nakon poroda i koje vježbe smijete raditi? Imamo odgovore na vaša pitanja!

Postporođajni fitness savjeti za nove mame

Već je poznato da je vježba u toku trudnoće dobra za zdravlje, ali je bitno i što prije početi aktivnosti nakon poroda. Regularne vježbe podižu nivo energije, pomažu kod sna, otpuštaju stres i slično. 

Koliko se smije vježbati nakon poroda? 

Stručnjaci preporučuju bar 150 minuta srednje-intenzivne aerobičke aktivnosti sedmično. Te aktivnosti mogu biti bilo koje aktivnosti što će ubrzati rad srca i zbog kojih ćete se znojiti – brzo hodanje, vožnja bicikla, uz dva dana joge ili pilatesa.

Koliko se dugo nakon poroda smije počet s vježbom?

Stručnjaci navode kako sve žene smiju početi s vježbama i kretanjem u prvih 24 sata do 30 minuta dnevno – ako osjećaju da mogu, čak iako je žena rodila na carski rez ili imala komplikacije tokom prirodnog poroda. Nekoliko minuta blagih pokreta jednako je vrijedno kao i pola sata vježbe. 

Kada ćete se vratiti vježbama zavisi o iskustvu pri porodu i da li imate neke upozoravajuće simptome. Ne postoji samo jedno pravilo jer je svaka žena i porod drugačiji. Bitno je samo da vam to odobri doktor i da slušate svoje tijelo. 

Koje su vježbe sigurne odmah nakon poroda?

Kada vam doktor da ‘zeleno svjetlo’ da počnete vježbati, možete početi istezanjem i vježbama za ojačavanje podižući lagane tegove ili sopstvenu težinu tijela. 

Zagrijte se podizanjem koljena ili hodanjem 10 minuta i onda se ‘hladite’ 5 minuta. Počnite od običnih abdomenskih ili karličnih pokreta. 

Kada ćete moći raditi intenzivnije vježbe zavisi od toga koliko ste prije bili aktivni, u toku trudnoće i koliko vježbe možete izdržati nakon poroda. Ako niste prije trčali, sada nije pravo vrijeme da počnete polu-maraton. Mame koje su bile aktivne koje su nastavile vježbati i u trudnoći mogu početi s intenzivnijim vježbama čak 3 do 4 sedmice poslije poroda. 

Kakva treba biti ishrana?

Jedite raznovrsnu hranu, izbalansirajte ishranu: voće, povrće, cijela zrna, proteinska hrana i mliječni proizvodi. 

Pijte puno tekućine. Vašem tijelu treba dosta tekućine (od 6 do 10 čaša vode dnevno) pogotovo ako dojite. Pijte mlijeko, vodu i voćni sok. 

Jedite hranu koja sadrži protein poput mlijeka, sira, jogurta, mesa, ribe i biže. Ne zaboravite jesti voće i povrće. Oni su puni vitamina i minerala koji čuvaju vaše zdravlje. Perite voće i povrće prije nego što ih pojedete. Bitno je i da ograničite i unos nezdrave, brze hrane. 

Zott protein je izvstan obrok ili užina ako želite svoje tijelo dovesti u dobru formu. Na raspolaganju imate 4 vrste ovog jogurta. Sigurno ćete uživati u svakom zalogaju.

Ukoliko ste propustili, pročitajte i ovaj članak: Kada možete početi kidati nokte novorođenčetu?

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave