Kada možete početi kidati nokte novorođenčetu? 

Nokti novorođenčeta stalno rastu. Nokti od ruka inače rastu otprilike 0.1 mm na dan, ali brže rastu kod djece.

Novorođenčad nemaju kontrolu nad rukama i nogama, a možete primijetiti i da ponekad imaju ogrebotine po licu ili rukama. Roditelji bebama nekada navuku rukavice ili preklopne rukave. Njihovi noktići su toliko krhki da se mnogi roditelji boje kidanja noktiju. Rani početak njegovanja noktiju kod novorođenčadi je i sigurno i neophodno. 

Kada početi? 

Vaša beba se može roditi s dugim noktima i možete ih odmah početi kidati. Njihovi nokti rastu brzu, zbog čega može biti potrebno skraćivati ih nekoliko puta sedmično u prvih nekoliko sedmica nakon poroda.

Skraćivanje je potrebno radi održavanja kratkih i glatkih noktiju da beba ne bi grebala svoje lice. Nokti od noga kod beba rastu nešto sporije i obično ih treba skraćivati jednom ili dva puta mjesečno. 

Šta koristiti? 

Nikada ne grizite i ne povlačite nokte novorođenčadi. Obično se koriste makazice za bebe, jer one imaju zaobljen vrh. Makazice su preciznije, ali ako koristite noktaricu budite vrlo oprezni jer mogu lako porezati bebu. 

Metoda

Izaberite dobro osvijetljeno mjesto i ugodan položaj u kojem ćete držati bebu, tako da vam je lako doći do njihovih noktića. Držite im dlan i prst jednom rukom. Držite im prst mirno, dok drugom rukom skraćujete nokat. Lagano pritisnite meso ispod nokta da bi se nokat odvojio i lakše skraćivao. Skratite nokte, zaoblite krajeve i nježnom mekanom turpijom ispolirajte vrhove. Isto uradite i za nokte od noga. 

Moguće prepreke

Ako se beba stalno pomjera pokušajte joj kidati nokte nakon kupke ili dok spava. Možete nekoga zamoliti da pridrži bebu dok joj kidate nokte. Ako slučajno zakinete bebinu kožu zaustavite krvarenje nježnim pritiskom na ranu i sterilnom gazom.

Flaster se ne preporučuje, jer bi ga beba mogla staviti u usta i progutati ili se dušiti. Ako koža pocrveni, stvrdne se ili postane upaljena otiđite u pedijatra. 

S obzirom na to da su bebini nokti od noga veoma delikatni i stalno rastu, treba im posebna njega i pažnja. Nakon kupanja bebe, pažljivo osušite između prstiju i oko nokta da se ne bi stvorile gljivice. Ako dijete ima suhu ili ispucalu kožu na ili oko prstiju nanesite baby losion. Regularno skraćivanje spriječit će urasli nokat.

Ukoliko ste propustili pročitati ovaj članak, uradite to sada: Kako odviknuti dijete od cucle? 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave