Ivana Ivanković: Biti roditelj nedonoščeta je u najmanju ruku izazov

Udruženje za nedonoščad Mostar

Biti roditelj jednog takvog djeteta je u najmanju ruku izazov, jer jako je puno stvari s kojima se trebate uhvatiti u koštac a da ništa ne očekujete od istih i onda je svaki mali uspjeh za vas i vaše dijete pobjeda

Intervju: Ivana Ivanković

Prvo udruženje u Federaciji BiH koje je okupilo roditelje nedonoščadi osnovano je u Mostaru 2020 godine. Ideja za osnivanje udruženja je potekla od majke nedonoščeta, Ivane Ivanković,  medicinske radnice koja je uz podršku prijateljica krenula u organizaciju udruženja. Cilj udruženja je podići svijest šire javnosti o važnosti rane rehabilitacije prijevremeno rođenih beba i naravno pomoći roditeljima. To je bio povod za naš razgovor sa Ivanom Ivanković, predsjednicom udruženja.

Roditelj: Koji je glavni cilj udruženja?

Osnovni cilj je podići svijest šire društvene javnosti o važnosti rane rehabilitacije prije vremena rođene djece. Dati potporu roditeljima, nabava opreme za neonatologiju, i u konačnici neke od terapija besplatno ponuditi ovisno o financijskim mogućnostima udruge

Roditelj: Koliko članova broji udruženje?

Pet aktivnih članica vode udruženje.

Roditelj: Koji je bio osnovni motiv za osnivanje udruženja?

Jako puno brige, ljubavi, njege, požrtvovnosti, upornosti i jako puno strpljenja.

Roditelj: I sami ste majka prijevremeno rođene bebe koja je sada desetogodišnjakinja. Možete li nam reći kako je to bilo na početku? Koliko je brige i njege potrebno?

Biti roditelj jednog takvog djeteta je u najmanju ruku izazov, jer jako je puno stvari s kojima se trebate uhvatiti u koštac a da ništa ne očekujete od istih i onda je svaki mali uspjeh za vas i vaše dijete pobjeda. Svaki dan je neizvjestan a očekivanja trebaju biti ograničena, jer su to većinom novorođenčad koja imaju i neka neurološka oštećenja.

Roditelj: Koje sve terapije su potrebne prijevremeno rođenim bebama?

Prva godina je jako važna, rana rehabilitacija također. Terapije su kompleksne od logopeda, bobath terapeuta, radnog terapeuta, senzornog terapeuta pa do specijalista neuropedijatrije, specijalista za retinopatiju, fizijatara i ostalih liječnika ovisno o tome u kakvom se stanju novorođenče nalazi.

Roditelj: Kada je potrebno krenuti sa terapijama kod prijevremeno rođenih beba?

Sa terapijama se treba krenuti što ranije, po mogućnosti po izlasku iz bolnice, takva djeca ne rijetko provedu i do 2 mjeseca u bolnici.

Roditelj: Na koji način se roditelji mogu obratiti Vama? 

Roditelji se mogu obratiti udruzi preko fb stranice kao i u našim prostorijama u Ulici Fra Ambre Miletića broj 1.

Roditelj: Koji su Vam planovi za budućnost?

Planovi za budućnost bi bili kao što sam objasnila što više djece uključiti u optimalan broj terapija, jer termini koje pruža naš zdravstveni sustav nisu dostatni. Također i nabava skupe opreme za odjel za nedonoščad. 

Ukoliko ste propustili, pročitajte i ovaj članak: Šta uraditi ako sumnjate da vam je pukao vodenjak ?

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave