Šta uraditi ako sumnjate da vam je pukao vodenjak ?

Kada ste trudne i voda vam pukne, to znači da je pukla vrećica napunjena tekućinom oko vaše bebe. Ova vrećica amnionske tekućine drži vaše dijete čvrsto i sigurno u trbuhu. Naziva se i vrećica vode, omogućava djetetu prostor za rast, održava ga na stalnoj temperaturi i amortizira pupčanu vrpcu kako se ne bi stisnula.

Kad se vaše tijelo pripremi za porođaj, voda vam pukne i iscuri kroz vaginu. To se može dogoditi prije ili tijekom poroda. Tada počinjete osjećati kontrakcije, a vrat rodnice vam se tanji i širi kako bi vaša beba mogla proći.

Ako vam voda pukne prije nego što počnu kontrakcije, to se naziva prelaborna ruptura membrane (PROM).

Uz žudnju za kiselim krastavcima i sladoledom, trudnica kojoj voda iznenada pukne prije nego što im počnu kontrakcije, kliše je koji se može često vidjeti u tv filmovima i serijama.

U stvarnom životu, oko 10% trudova s počinje na ovaj način. Obično je više poput kapljice nego gejzira. To se također može dogoditi dugo nakon početka poroda. Ipak, važno je da znate znakove, iako su različiti kod svakoga:

  • brzo curenje koji vam se čini kao da ste se popišali u hlače,
  • stalno curenje,
  • lagano kapanje,
  • propuštanje koje počinje i prestaje.

Zapamtite, amnionska tekućina ne miriše na mokraću.

Ako mislite da postoji šansa da vam je vodenjak pukao, nosite uložak (ne tampon) i odmah nazovite svog doktora ili sestricu. Obično će vam reći da dođete u njihov ured ili se uputite ravno u svoju bolnicu ili centar za rađanje. Ako nije očito da vam je pukla amnionska vrećica, mogu provesti jednostavan test na uzorku tekućine.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave