Ispovijed mlade trudnice: “Željela sam čuti najljepši zvuk na svijetu, ali otkucaja srca nije bilo”

Ispovijed mlade trudnice: “Željela sam čuti najljepši zvuk na svijetu, ali otkucaja srca nije bilo”

Gotovo 4 milijuna trudnica odlučilo se napraviti neinvazivno prenatalno testiranje sa Nifty testom.  Taj test u slučaju trudnoće u kasnijim godinama na posve sigura način otkriva najčešće kromosomske bolesti ploda, bez rizika za spontani pobačaj sa točnošću većom od 99%. U BIH sve više budućih roditelja svoje povjerenje poklanja vrhunskim stručnjacima, koji stoje iza Nifty testa. Njegovu sigurnost i jednostavnost potvrđuje činjenica da se za testiranje buduće majke odlučuju svaki dan.

Razgovarali smo sa 23-godišnjom trudnicom Tamarom, koja svoju priču započinje ovako: “Kada sam ostala trudna slušala sam jako puno o Nifty testu. Moja je prva trudnoća završila sa spontanim pobačajem. Na prvom pregledu sam željela čuti najljepši zvuk na svijetu, ali otkucaja nije bilo. Sa sljedećom trudnoćom upravo zbog toga nije bilo nikakve dvojbe, hoću li napraviti taj test ili ne.”

Kako amniocenteza ili biopsija korionskih resica nije dolazila u obzir zbog rizika za spontani pobačaj, odluka za Nifty je bila potpuno logična.

“Najvažnije mi je bilo da test ne predstavlja nikakav rizik za plod, odnosno da je neinvazivan. Za test je potreban samo uzorak majčine krvi iz koje se analizom dobiju informacije o zdravlju bebe. Nakon iskustva sa prvom trudnoćom nisam željela ništa prepustiti slučaju..”

Nifty test je najkompletniji test na tržištu, prošle godine je dodan povećani panel testiranih poremećaja. Tako sada uz najčešće trisomije (Edwards, Patau i Down sindrom) popunjuje testiranje sa 60 sindroma delecija i duplikacija, detektira također i aneuploidije spolnih kromosoma. Prema želji trudnice detektira i spol bebe.

Cijena testa se razlikuje u ovisnosti o opsegu testiranih nepravilosti: od 390eur  za osnovni test do 650 eur za Nifty Plus, koji je ujedno i najkompletniji test na svijetu. Test je moguće plaćati u oborcima.

23-godišnju Tamaru je doktorica nazvala nakon sedam dana.

“Nakon tjedan dana sam primila poziv, da su stigli nalazi. Idući dan sam se sa suprugom zaputila do doktorice, koja nam je rekla da su rezultati odlični, kako nisu detektirali niti jednu od poznatih kromosomskih nepravilnosti. Oboje smo bili radoznali u vezi spola, tako da smo uz informaciju o zdravlju također saznali da će nam se kroz nekoliko mjeseci pridružiti jedna mala djevojčica.”

Nifty test budućim roditeljima omogućuje da već od 10. tjedna trudnoće saznaju više o genetskom zdravlju svoje bebe. Primjeren je za trudnice koje su začele postupkom umjetne oplodnje  ili sa doniranom jajnom stanicom, ali i za trudnice koje nose blizance.

O svojem zadovoljstvu buduće majke komuniciraju i samim brojem u kojem se odlučuju za Nifty test. Trudnoća i priprema za porod bebice dobivaju sasvim novi značaj kada znaš da će se tvoja beba roditi zdrava, potvrđuju nam roditelji koji su napravili testiranje Nifty testom.

“ Nifty test ću napraviti i u idućoj trudnoći” zaključuje Tamara.

Više priča pročitajte na našoj web stranici : www.nifty-test.ba

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave