Nedostatak željeza u trudnoći može dovesti do brojnih komplikacija kako za majku tako i za bebu.
Piše: Jovanka Perić-Zovko, specijalista ginekologije i akušerstva
Period trudnoće predstavlja jedan od nutritivno najzahtjevnijih perioda u životu žene. Pravilna ishrana u trudnoći treba da obezbijedi normalno funkcionisanje majke i pravilan rast i razvoj ploda. Kalorijski unos je najvažniji faktor od koga u najvećoj mjeri zavisi tjelesna težina novorođenčeta.
U trudnoći bi žene normalne tjelesne težine trebale unosit dodatnih 200 kcal dnevno. Osim energetskih značajne su i nutritivne vrijednosti namirnica. Fiziološko povećanje tjelesne težine u trudnoći iznosi oko 12kg. Od toga 9kg čine fetus, placenta, amnionska tećnost, uvećana maternica i povećan volumen krvi. Oko 3.5kg se deponuje u masnom tkivu majke kao rezervna energija.
Prvi trimester je doba u kome ne postoje povećane energetske potrebe organizma, a neophodni važni nutrijenti su: proteini, folati, vitamin B12 i cink. Drugi i treći trimester je period kada se dešava 90% rasta fetusa i neophodni važni nutrijenti su: proteini, željezo, kalcijum, magnezijum, B vitamini i omega-3 masne kiseline.

Metabolički zahtjevi trudnoće budu zadovoljeni dobro balansiranom i raznovrsnom ishranom, a tamo gdje to nije moguće postići koriste se dodaci ishrani (dijetetski suplementi).
Trudnica treba da uzima četiri glavne vrste namirnica:
- Mlijeko i mliječne proizvode
- Meso, jaja, ribu, mahunarke i koštunjičavo voće
- Žitarice
- Voće i povrće
Adekvatnim unosom mlijeka i mliječnih proizvoda obezbjeđuju se dovoljne količine kalcijuma, minerala neophodnog za pravilnu izgradnju kostiju. Dok se žitaricama i svježim povrćem (špinat, brokula, karfiol) unose potrebne količine folata koji su naročito važni u prvom trimestru trudnoće. Meso, jaja i riba su posebno bogati proteinima, koji su zaduženi za pravilan rast i razvoj ploda.
Važno je naglasiti da se u trudnoći povećavaju potrebe organizma za željezom. Nedostatak željeza može dovesti do anemije, a prvi simptomi koji se javljaju su: umor, iscrpljenost, kratak dah, brzo zamaranje i bljedilo kože. Nedostatak željeza u trudnoći može dovesti do brojnih komplikacija kako za majku tako i za bebu. Zbog toga se tokom trudnoće redovno provjerava krvna slika trudnice, nivo željeza u krvi, kao i ostali parametri važni za dijagnosticiranje deficita željeza. Trudnicama se savjetuje povećan unos hrane bogate željezom, a to je u prvom redu crveno meso, jetra, riba, žumance, mahunarke i zeleno povrće. S obzirom da je resorpcija željeza iz hrane veoma mala i da se time uglavnom ne mogu unijeti dovoljne količine u organizam, trudnicama se često preporučuje oralna suplementacija željezom.
Trudnice trebaju znati da neadekvatna i nekotrolisana suplementacija vitaminima i mineralima može imati negativne posljedice, te da se mora provoditi isključivo uz nadzor ginekologa.
Uz sve navedeno, ne smijemo zaboraviti na važnost zdravih životnih navika. Neophodno je unositi dovoljno tekućine, oko 2 litra dnevno. Izbjegavati hranu sa mnogo začina, alkohol, veće količine kofeina, te gazirana pića. Hrana ne bi trebala da sadrži konzervanse, aditive i pesticide. Pušenje nije dozvoljeno. Slatkiše i peciva svesti na minimum. Ne jesti sirovo i nedovoljno kuvano meso. Zbog bolje probave potrebno je imati 5 manjih obroka tokom dana. Trudnica treba što više da boravi na čistom zraku i preporučuje se svakodnevna lagana šetnja.
Izvor: British Nutrition Foundation
Sponzor teksta: Amicus pharma