Iscjedak u trudnoći

Iscjedak u trudnoći

Trudnoća može biti zbunjujuća, jer nije uvijek lako utvrditi koje su promjene normalne a koje su razlog za zabrinutost. Jedna od tih promjena je iscjedak iz rodnice, koji može varirati u konzistenciji, učestalosti i količini tokom trudnoće.

Šta očekivati

Jedan od najranijih znakova trudnoće je povećanje vaginalnog iscjetka, a to se nastavlja tijekom cijele trudnoće.

Uobičajeni iscjedak iz vagine, poznat kao leukoreja, tanak je, proziran ili mliječnobijel i blagog je mirisa. Promjene u vaginalnom iscjetku mogu početi već jednu do dvije sedmice nakon začeća, čak i prije nego što ste propustili menstruaciju. Kako vaša trudnoća odmiče, ovaj iscjedak obično postaje uočljiviji, a najuočljiviji je na kraju trudnoće.

U posljednjim sedmicama trudnoće možete primijetiti i da vaš iscjedak sadrži pruge guste sluzi s crtama krvi. Ovo je rani znak porođaja i ne bi trebao biti razlog za uzbunu.

Šta uzrokuje promjene u vaginalnom iscjetku?

Vaginalni iscjedak opada i teče kroz ženski menstrualni ciklus zbog fluktuacije nivoa hormona. Jednom kada zatrudnite, hormoni i dalje igraju ulogu u promjenama vaginalnog iscjetka.

Promjene na vratu maternice tokom trudnoće također utječu na iscjedak. Kako se grlić maternice i vaginalni zid omekšavaju, tijelo stvara višak iscjetka koji pomaže u prevenciji infekcija. Glava vaše bebe također može pritiskati vrat maternice kako se približavate kraju trudnoće, što često dovodi do povećanog pražnjenja iz rodnice.

Kada nazvati svog doktora

Važno je da svog doktora obavijestite o bilo kakvim abnormalnostima, jer to može biti znak infekcije ili problema s vašom trudnoćom. Evo nekoliko znakova abnormalnog iscjetka:

  • žuta, zelena ili siva boja
  • jak i ružan miris
  • praćen je crvenilom ili svrbežom ili oticanjem vulve

Nenormalni iscjedak može biti znak infekcije koje su vrlo česte tokom trudnoće. Ako se tokom trudnoće razvije infekcija, doktor vam može preporučiti vaginalnu kremu ili čepiće. Da biste izbjegli infekciju:

  • nosite široku, prozračnu odjeću
  • nosite pamučni donji veš
  • osušite genitalije nakon tuširanja, plivanja ili vježbanja
  • dodajte jogurt i drugu fermentiranu hranu u prehranu kako biste promovisali zdrave bakterije

Nenormalni iscjedak također može signalizirati komplikaciju u trudnoći. Nazovite svog doktora ako imate iscjedak jarkocrvene boje koji je obilan. To može biti znak previje posteljice ili pucanja posteljice.