Prenatalni test NIPT – što je to i koji izabrati?

Prenatalni test NIPT – što je to i koji izabrati?

Trudnoća nije samo opremanje dječje sobice i kupovanje dječje robice i igračaka. Tu su također pregledi i testovi kojima ginekolog prati i provjerava pravilan rast i razvoj tvoje bebe.

Velika većina trudnica zna za redovne preglede kao što je ultrazvuk i mjerenje nunhalnog nabora.  Nije toliko poznato da trudnice imaju na raspolaganju i test koji sa velikom točnošću i bez ikakvog rizika pomaže ustanoviti da li se plod normalno razvija.

Upoznajte NIPT: neinvazivno prenatalno testiranje, trudnici na jednostavan i siguran način daje opširne informacije o plodu već u prvim tjednima trudnoće. Testira vjerojatnost hoće li se beba roditi sa nekom od najčešćih genetskih nepravilnosti.

Prelomni trenutak za trudnice

Prvi NIPT je stigao na tržište 2011. godine i donio sa sobom velike promjene kako za trudnice tako i za medicinu.

Prije toga je ginekolog izmjerio nunhalni nabor i onda iglom iz maternice uzeo plodne vode. Tamo su se nalazile i stanice ploda, koje su se onda analizirale.

Postupak se zove amniocenteza. Nije ugodan i predstavlja stres za buduću majku, a nosi sa sobom i rizik od pobačaja, rezultati se dobivaju za  nekoliko tjedana.

Nakon toga su znanastvenici otkrili da odljuštene stanice ploda putuju kroz maternicu u majčinu krv. Te stanice možemo analizirati jednostavno i bez rizika – jednostavnim postupkom vađenja majčine krvi. To je otkriće trudnici uštedilo briga, neprospavanih noći i ozbiljnijih komplikacija.

NIPT je primjeren za svaku trudnicu

Sa NIPTom se testira prisutnost najčešćih genetskih nepravilnosti ploda, u prvom redu je namjenjen trudnicama koje spadaju u rizičnu skupinu za genetske nepravilnosti. Povišen rizik imaju trudnice starije od 30 godina ili one sa obiteljskom pojavnosti kromosomskih poremećaja.

Genetske nepravilnosti se mogu pojaviti kod bilo koga. Zato je informacija o vjerojatnosti takvih poremećaja jako važna za buduću majku, koja svoju trudnoću želi proživjeti sa jednom brigom manje.

NIPT možeš napraviti već od 10. tjedna trudnoće. Ako je znatiželja velika, može se otkriti i spol bebe!

Različite države imaju različitu politiku u odnosu na NIPT testove. Neke financiraju test trudnicama koje imaju povećani rizik za kromosomske nepravilnosti , drugima je test dat na izbor, odnosno trudnica ga plaća sama. Majke koje su ga napravile se jednoglasno slažu da je test vrijedio svake lipe.

NIFTY – NIPT kojega preporuča tvoja prijateljica

Na tržištu postoji velika ponuda NIPT testova, a njihove se karakteristike međusobno prilično razlikuju. Najopsežniji NIPT je NIFTY. Testira najveći broj genetskih nepravilnosti. Osim najčešćih trisomija trudnica se može odlučiti za analizu vjerojatnosti preko 60 genetskih nepravilnosti.

Nifty testu je svoje povjerenja dalo već 5 milijuna trudnica diljem svijeta. Njihovo zadovoljstvo potvrđuje podatak da je NIFTY test onaj kojega žene najčešće preporučaju svojim prijateljicama.

Tu prednostima NIFTY testa nije kraj. Pogledajmo još neke objektivne podatke koji govore u prilog visokoj kvaliteti i pouzdanosti testa:

  • Test se temelji na najvećoj validacijskoj studiji, koja je obuhvatila 147.000 žena.
  • Ima najniži postotak neuspješnih analiza (samo 0,098%).
  • Ima najvišu pozitivnu prediktivnu vrijednost (PPV), koji govori o vjerojatnosti da osoba sa pozitivnim rezultatom zaista ima testiranu bolest.
  • NIFTY je test probira, ne dijagnostički test, iako mu je točnost za najčešće trisomije veća od 99%.
  • Ukoliko Nifty pokaže visoki rizik, svakoj trudnici je u okviru testa osigurana amniocenteza, koja sa sigurnošću potvrdi ili opovrgne rezultat.

 

Za više informacija  o Nifty testu posjetite našu web stranicu: www.nifty-test.ba

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave