Hrkanje u trudnoći

 Skoro svaka žena može imati teže ili blaže simptome hrkanja u bilo kojem periodu trudnoće.

Uz trudnoću dođe mnogo uzbuđenja, priprema i naravno, fizičkih i emocionalnih promjena. Sad kad ste trudni vjerovatno ste primijetili da vam stomak počinje rasti i mijenjati oblik, i vjerovatno osjećate mnoge simptome, od jutarnje mučnine do bolova u leđima.

Kako se približavate kraju trudnoće otkrivate da mnogo hrčete u snu. Hrkanje je vrlo čest i neugodan dio trudnoće, i nažalost može ozbiljno utjecati na vaš nivo energije i zdravlja.

Evo nekih savjeta kako da kontrolišete hrkanje i dobro se naspavate.

Definicija hrkanja

Većina nas je bar nekad hrkala u snu. Bez obzira da li ste hrkali prije trudnoće ili ste dijelili sobu s nekim ko stalno hrče, mi razumijemo da to može biti veliki problem. Hrkanje se događa kada se pojave prepreke u dišnim putevima, zbog čega je nemoguće disati normalno. Kao rezultat toga, dok spavate počnete praviti čudne zvukove. Ti zvukovi mogu biti tihi, ali i veoma glasni.

Može se desiti i da imate probleme s disanjem po noći ili da vas nešto duši. Ako vam se ovi simptomi pojave u trudnoći, to je trudničko hrkanje.

Ali ja ne hrčem!

Ako niste hrkali prije trudnoće, vjerovatno mislite da s vama nešto nije uredu. Ali nemojte brinuti, hrkanje je zapravo veoma često u trudnoći.

Zapravo, 25-30% žena počne hrkati u trudnoći, pogotovo u drugom i trećem tromjesečju. A od žena koje zapravo hrču, 25% pati od hroničnih simptoma hrkanja.

Postoji li rizik da hrčem u trudnoći?

Teško je odrediti ko će imati te simptome, a ko ne. Zapravo, skoro svaka žena može imati teže ili blaže simptome hrkanja u bilo kojem periodu trudnoće.

Međutim, ipak se čini da postoje neki faktori zbog kojih bi se mogao povećati rizik od hrkanja u trudnoći. Ti faktori uključuju:

  • Prekomjerni dobitak težine u trudnoći
  • Pretilost u trudnoći
  • Širi vrat (žene koje hrču imaju centimetar širi vrat od žena koje ne hrču)
  • Astma

Zašto hrčem?

Već dugo postoji debata o tome zašto trudnice toliko hrču. Učenja sprovedena na Edinburškom Univerzitetu otkrila su bar jedan uzrok hrkanja u trudnoći.

Čini se da, u toku trudnoće, gornji dio dišnih puteva kod žena se postepeno zatvara. Kako dobijate kila u trudnoći, dio masnoće se raspoređuje na dijelu vrata i grla. Isto se dešava i oko gornjeg dijela dišnih puteva, zbog čega se oni i sužavaju. Zbog prepreka u dišnim putevima žena počinje da hrče.

Još neki problemi utječu na hrkanje u trudnoći. U trudnoći se povećava protok krvi. Povećan protok krvi njeguje i hrani vas i vašu bebu. Međutim, to uzrokuje širenje krvnih zrnaca u vašem tijelu. Kako se krvna zrnca u vašem nosu i grlu šire, membrane sluzi također otiču. Rezultat toga je stvaranje sluzi u tim dijelova, zbog čega postaje teže disati.

Da li je hrkanje u trudnoći opasno?

Postoje neki dokazi da hrkanje u trudnoći može povećati šanse stvaranja nekih komplikacija. Studij u Švedskoj pronašao je poveznicu između hrkanja u trudnoći i hipertenzije. Također su spomenuli moguće komplikacije kod beba čije su majke hrkale u trudnoći.

Studij se osnivao na analizi 500 trudnica i njihovih partnera. Od njih se tražilo da procijene svoje hrkanje, prije i nakon poroda. Ti nivoi su se onda povezali s određenim komplikacijama u trudnoći. Pored toga, sprovodio se i apgar test odmah nakon poroda. Studij je pronašao određenu korelaciju između žena koje su rekle da inače hrču (skoro svaki dan) i komplikacija u trudnoći.

14% žena koje su rekle da inače hrču patile su od hipertenzije u trudnoći, dok je 10% žena patilo od preeklampsije. Pokazalo se i da su veće šanse da će bebe dobiti 7 ili manje bodova na apgar testovima ako majka često hrče.

Da li je to apneja?

Neke žene kažu da su glasno hrkale u toku noći. Glasno hrkanje vas možda nekad probudi i iz najdubljeg sna. Ako imate ove simptome, moguće je da imate apneju.

Apneja za vrijeme spavanja je teškoća kod disanja, usko povezana s hrkanjem, i skroz zatvara dišne puteve dok spavate. Zbog toga je vašim plućima teško udisati kisik, zbog čega se na kraju probudite. Bitno je potražiti pomoć. Dugotrajna apneja može znatno utjecati na nivo vaše energije i oduzeti vrlo bitan kisik vama i vašoj bebi. Vaš zdravstveni centar, bolnica ili doktor mogu vam preporučiti neke efikasne tretmane.

Recite zbogom hrkanju

Ako ste hrkali u toku trudnoće, ne morate više patiti. Evo nekih laganih savjeta koji će vam pomoći da prestanete hrkati i da se bolje naspavate.

  • Izbjegavajte unositi previše kofeina. Kofein uzrokuje širenje krvnih zrnaca u vašem grlu, zbog čega vam se dišni putevi još više sužavaju.
  • Probajte spavati na strani. To će vam otvoriti dišne puteve dok spavate.
  • Stavite još jedan jastuk ispod glave, tako će vam se dišni putevi otvoriti.
  • Trake za nos. Trake vam pomažu da se nozdrve rašire, zbog čega je lakše disati.
  • Pitajte doktora da uzmete „mouthguard“. Te plastične kapice čuvaju vašu vilicu u ispravnom položaju, zbog čega je lakše disati.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave