Grčevi u trudnoći

Iskustvo grčeva u ranoj trudnoći može dovesti do anksioznosti. Možda se pitate je li to samo normalno rastezanje i rast maternice ili znak predstojećeg pobačaja. Budući da postoje brojni uzroci grčeva i vaše se tijelo brzo mijenja, odgovor nije uvijek očit.

Iako grčevi ponekad mogu ukazivati ​​na probleme, blagi i prolazni grčevi na početku trudnoće obično su normalni i nisu znak pobačaja. Jedna od takvih bolova je brza, oštra bol u rodnici.

Vjerovatno nema neposrednog razloga za zabrinutost ako bol koji osjećate nije jak, jednostran ili praćen krvarenjem. Evo nekoliko uputa koje morate imati na umu kad odlučujete šta ćete učiniti.

 

Normalni grčevi

Tokom prvog tromjesečja, vaše se tijelo priprema za rastuću bebu. Te promjene mogu izazvati grčeve koji bi se smatrali normalnim. Tipično je blaga i privremena.

Jednom kada zatrudnite, maternica će početi rasti. Dok to čini, vjerovatno ćete osjetiti blage do umjerene grčeve u donjem dijelu stomaka ili donjem dijelu leđa. To se može činiti poput pritiska, istezanja ili povlačenja. Možda je slično vašim tipičnim menstrualnim grčevima.

Kako napredujete kroz prva dva tromjesečja, moguće je da ćete svako malo osjećati grčeve. Budući da je maternica mišić, svaki put kad se suzi, postoji potencijal za malu nelagodu. To može uzrokovati puni mjehur, zatvor, plinovi ili nadutost koje doživljavaju mnoge trudnice.

Grčevi se mogu pojaviti i tokom vježbanja – što ukazuje da biste trebali odvojiti malo vremena za odmor – ili nakon seksa.

Čak i ako su vaši grčevi možda normalni, to je nešto što trebate obavijestiti svog doktora na sljedećem prenatalnom pregledu.

Trudnice su također podložne infekcijama mokraćnih kanala, što može uzrokovati blage grčeve. Vaš doktor će ih htjeti što prije liječiti kako bi osigurao zdravu trudnoću.

 

Grčevi kasnije u trudnoći

Kako maternica i dalje raste, grčevi u stomaku mogu se javiti i kasnije u trudnoći. Tokom drugog tromjesečja trebali biste doživjeti najmanje grčeva. Međutim, tada će se vaš okrugli ligament – mišić koji podupire maternicu – početi istezati. U to vrijeme normalno je osjećati oštre bolove ili tupe bolove u donjem dijelu stomaka.

Ako ste trudni s više beba, očekujte grčeve tokom drugog tromjesečja jer vaše tijelo stvara dodatni prostor za bebe. Ovaj konačni nalet rasta (zajedno s povećanim pritiskom u zdjelici koji uzrokuje) obično se ne javlja u jednoj trudnoći do trećeg tromjesečja.

 

Iako je određeno grčenje normalno, pripazite na znakove prijevremenih porođaja. Uključuju tupe bolove u leđima, intenzivan pritisak u zdjelici, krv ili tečnost iz vagine ili više od pet kontrakcija ili grčeva u satu.

 

Abnormalni grčevi

Ako su vaši grčevi trajni ili ozbiljni, ne ustručavajte se nazvati svog doktora. Bolje provjeriti sve što se ne čini ispravnim, nego zanemariti nešto što bi moglo biti ozbiljna briga.

Posebno treba uvijek istraživati ​​jake grčeve kako bi se isključila ektopična trudnoća. Prema Američkoj akademiji porodičnih ljekara (AAFP), javlja se samo u manje od 2% trudnoća. Međutim, vodeći je uzrok smrti žena u prvom tromjesečju.

Ektopična trudnoća nastupa kada se oplođena jajna ćelija ugradi izvan šupljine maternice, a znakovi se obično pojave u trudnoći od šest do osam sedmica. Najčešće je popraćena jednostranim grčevima, bolovima u vratu ili ramenu i stalnom nagonom za stolicom.

Ako mislite da imate znakove ektopične trudnoće, odmah idite na hitnu jer to može biti opasno po život. Također, ako vam se čini da su grčevi fokusirani na jednu stranu donjeg dijela stomaka, pozovite svog doktora, čak i ako grčevi nisu jaki.

Ako imate bilo kakvo vaginalno krvarenje zajedno s grčevima u ranoj trudnoći, trebali biste nazvati svog doktora – moguće je da imate pobačaj. Ovi simptomi ne znače uvijek pobačaj, ali vaš doktor trebao bi biti u mogućnosti naručiti hCG krvne pretrage ili ultrazvuk kako bi utvrdio šta se događa.

 

Oslobađanje od grča

Postoje načini kako pronaći olakšanje od uobičajenih grčeva koji dolaze s trudnoćom. Često to može biti jednostavno kao promjena položaja ili neko vrijeme sjedenja ili ležanja kako biste se malo odmorili.

Grčevi su ponekad znak da radite previše ili ste pod stresom. Odvajanje nekoliko minuta za sebe može pomoći i vašem tijelu i umu da se opuste. Pokušajte se smiriti tehnikama opuštanja poput meditacije ili kontrolisanog disanja.

Mnoge žene smatraju da noćna kupka čini čuda. Boca s toplom vodom koja se nježno stavlja na vaše bolove također može donijeti olakšanje. Neki doktori preporučuju i elastičnu traku na stomaku.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave