Faze trudnoće: Od začeća do poroda

Faze trudnoće: Od začeća do poroda

Nova definicija pune trunoće je kad se beba rodi nakon 39. ili 40. sedmice (prije je to bilo 37. sedmica).

Za trudnicu, divan je osjećaj razvijanja novog života u njenom tijelu, čak iako se ne osjeća najbolje u nekim trenucima ovog perioda.

Trudnoća može biti različita kod žena, čak i za neke majke, od jedne trudnoće do druge. Neki simptomi trudnoće traju nekoliko sedmica ili mjeseci, dok su druge neugodnosti trenutačne, a nemaju ih sve žene.

Trudnoća je dug period od 10 mjeseci. Normalna trudnoća inače traje oko 40 sedmica, brojeći od prvog dana zadnje ženine menstruacije, što je otprilike dvije sedmice prije začeća.

Trudnoća se dijeli na tri tromjesečja. Svaki od ovih perioda traje između 12 i 13 sedmica.

U toku svakog tromjesečja, dešavaju se razne promjene u tijelu žene uz razvijanje fetusa, a sažetak ovih promjena bit će opisan ispod.

Začeće i implantacija

Otprilike 2 sedmice nakon menstruacije, žena ovulira i njeni jajnici ispuštaju jedno zrelo jaje. Ovo jaje može se oploditi 12-24 sata nakon otpuštanja, dok putuje kroz jajovode prema materici.

Ako se jaje spoji s ćelijom sperme, kombinira se u jednu ćeliju, proces koji se naziva oplodnja ili začeće.

Kod oplodnje, spol fetusa već se određuje, zavisno o tome da li je jaje dobilo X ili Y hromosom iz ćelije sperme. Ako je jaje dobilo hromosom X, beba će biti djevojčica, a ako je Y, bit će dječak.

Treba otprilike 3 do 4 dana da oplođeno jaje (embrion) dođe do zida materice, gdje se zakači. Jednom kada je jaje ubačeno, ćelija počne rasti, eventualno postajući fetus i posteljica, što je tkivo koje može prenositi oksigen, hranjive materije i hormone iz majčine krvi u razvijajući fetus, u toku trudnoće.

Prvo tromjesečje (1-12 sedmica) promjene u majčinom tijelu

Žena će doživjeti mnogo simptoma u toku njenog prvog tromjesečja, kako se prilagođava hormonalnim promjenama. U toku prvih sedmica, trudnoća se možda neće toliko primjećivati s izvana, ali mnogo promjena se dešava u tijelu.

Na primjer, ljudski horiogonadotropin (hCG) je hormon koji će biti prisutan u ženinom tijelu od trenutka začeća. Nivoi hCG-a mogu se detektovati u urinu, otprilike sedmicu nakon  kašnjenja menstruacije, i zbog toga žene imaju pozitivan rezultat kod kućnih testova za trudnoću.

Druge hormonalne promjene mogu utjecati na hormonalne simptome: povećan nivo estrogena i hcg-a mogu biti odgovorni za valove mučnine i povraćanja, poznatih kao jutranja mučnina, koju žena tipično doživi u prvih nekoliko mjeseci trudnoće. Unatoč svom imenu, jutarnja mučnina može se desiti u bilo koje doba dana.

Žena će se također osjećati umornije nego inače u toku prvog tromjesečja, simptom koji je povezan s povećanim nivoima hormona progesterona, koji pojačava uspavanost. Također će vjerovatno trebati urinirati češće, kako materica raste i oslanja se na mjehur.

Rano u trudnoći, ženine grudi će biti osjetljivije i natečene, još jedna nuspojova višeg nivoa hormona trudnoće. Koža oko njenih bradavica će potamniti i povećati se.

Probavni sistem trudnice može usporiti da bi se povećalo upijanje korisnih tvari. Ali smanjen rad probavnog sistema može uzrokovati česte probleme poput žgaravice, zatvora i nadutosti, prema OWH-u.

Mnogi dijelovi tijela će jače raditi u toku trudnoće, uključujući ženino srce. Njeni otkucaji srca povećat će se da bi pumpalo više krvi u matericu, a to će doći do fetusa.

Kako više krvi cirkuliše do ženinog lica, to će njenoj koži dati rumenost, koja se opisuje kao „sjaj trudnoće.“

Pored fizičkih promjena, žena može osjetiti i emocionalne promjene u ranim mjesecima trudnoće, i poslije. Ove emocije mogu biti plakanje, promjena raspoloženja i zaborav, do straha, anksioznosti i ushićenja.

Razvoj embriona/fetusa u prvom tromjesečju

Beba koja se razvija naziva se embrion, od momenta začeća do 8 sedmice trudnoće.

U toku prvih sedmica srce i pluća se počinju razvijati, a formiraju se i ruke, noge, mozak i kičmena moždina, prema ACOG-u.

Embrion će biti veličine graška otprilike nakon prvog mjeseca, kaže Burch. U drugom mjesecu embrion će porasti do veličine graha, on objašnjava. Pored toga, formiraju se članci, zglobovi, prsti i kapci, pojavljuju se kosti, te se razvijaju genitalije i unutrašnje uho.

Nakon osme sedmice trudnoće i do rođenja, beba koja se razvija zove se fetus.

Do kraja drugog mjeseca, 8 od 19 glavnih organa fetusa se već formiralo, kaže Burch. U ovoj fazi trudnoće, on ističe, veoma je važno da trudnice ne uzimaju nikakve štetne lijekove, poput ilegalnih droga. Prvo tromjesečje je i najčešći period pobačaja i defekata.

U toku drugog mjeseca trudnoće, kosti i mišići počinju rasti, pojavljuju se desni za buduće zube, rastu i prsti od ruku i nogu. Crijeva se počinju formirati a koža je skoro transparentna.

Drugo tromjesečje (13-27 sedmica) promjene u majčinom tijelu

Do drugog tromjesečja, neki neugodni simptomi rane trudnoće će se vjerovatno smanjiti ili nestati, zavisno od toga kako se tijelo žene prilagodi promjeni nivoa hormona. Spavanje će postate lakše i porast će nivo energije.

Mučnina i povraćanje se inače smanje ili nestanu. Ali drugi simptomi mogu početi, kako se fetus nastavlja razvijati i rasti.

Žene osjećaju veći karlični pritisak dodajući da je osjećaj takav kao da nešto vuče karlicu prema dole.

Vidljiviji je stomak kako materica raste van ženine karlice, a koža njenog rastućeg stomaka će vjerovatno svrbiti zbog rastezanja.

Kako fetus postaje veći i žena dobija na kilogramima zbog trudnoće, može se pojaviti i bol u leđima.

Nekad između 16. i 18. sedmice, nove majke mogu osjetiti prve pokrete fetusa, kaže Burch. Ako je žena bila trudna prije, vjerovatno će osjetiti pokrete fetusa i prije, jer zna šta da očekuje, on objašnjava.

  1. sedmica najčešće označava pola puta do rođenja.

Žena se generalno osjeća dobro u ovom periodu, manji su rizici pobačaja i ranog poroda, a neki stručnjaci kažu da je uredu i putovati avionom nakon 36. sedmice.

Razvoj fetusa u drugom tromjesečju

Fetus raste brzo u drugom tromjesečju i bit će otprilike 7.5 do 12.5 cm dug, kaže Burch. Ako roditelji to žele, ultrazvuk može i prikazati spol bebe između 18. i 22. sedmice.

Do četvrtog mjeseca trudnoće, formiraju se obrve, trepavice, nokti i vrat, a koža ima naboran izgled. Pored toga, u toku četvrtog mjeseca noge i ruke mogu se savijati, bubrezi počinju raditi i proizvoditi urin, a fetus može gutati i čuti.

U petom mjesecu trudnoće, fetus je više aktivan i žena može osjetiti pokrete. Fetus također regularno spava i budi se. Glatka dlaka (zvana lanugo) i voštana tekućina (zvana vernix) prekriva i štiti tanku kožu fetusa.

Do 6. mjeseca, kosa počinje rasti, oči se otvaraju i mozak se brzo razvija. Iako su pluća u potpunosti razvijena, još uvijek ne fukncionišu.

Faze trudnoće preko 9 mjeseci

Treće tromjesečje (28-40 sedmica) promjene u majčinom tijelu

U toku trećeg tromjesečja, povećana materica gura dijafragmu, veliki mišić uključen u disanje, majka može osjetiti poteškoće u disanju, jer pluća imaju manje mjesta da se prošire, prema medicini Johns Hopkins. Njeni članci, ruke, stopala i lice mogu oteći, kako zadržava više tekućine a njen se krvotok usporava.

Majka će vjerovatno trebati više puta urinirati jer će se vršiti više pritiska na mjehur. Možda će imati više bolova u leđima, kukovima i karlici, kako se ovi zglobovi opuštaju da bi se pripremili na porod.

Na njenom se licu mogu i stvoriti tamni krugovi, dok će se na stomaku, nogama, leđima i grudima pojaviti strije. Vjerovatno će primjetiti i proširene vene na nogama.

U trećem tromjesečju, ženine grudi mogu istiskati kolostrum, žutu tekućinu, kako se pripremaju na dojenje. Beba će se spustiti na njen abdomen.

Lažni porod, poznat kao Braxton-Hicks kontrakcije, mogu se početi pojavljivati kako se žena približava terminu poroda. Može se pojaviti i želja za pripremanjem okoline, poput spremanja sobe, osiguravanja kuće za bebu, pripremanja za porod i slično.

U toku posljednjih sedmica trudnoće, bit će teže osjećat se udobno dok spavaju, pa će neke žene biti ekstremno umorne.

Razvijanje fetusa u trećem tromjesečju

Do sedmog mjeseca trudnoće, fetus udara i rasteže se, i čak može reagovati na svjetlost i zvuk, poput muzike, kaže Burch. Oči se mogu otvarati i zatvarati.

U toku osmog mjeseca, fetus brzo dobija na težini. Kosti očvršćavaju, ali lobanja ostaje mekana i fleksibilna, da bi porod bio lakši. Različiti dijelovi mozga se formiraju i fetus može štucati.

U devetom mjesecu fetus se sprema za porod tako što se okreće glavom prema ženinoj karlici. Pluća su sad u potpunosti zrela da sama funkcionišu. Fetus nastavlja da brzo dobija na težini.

Nova definicija pune trunoće je kad se beba rodi nakon 39. ili 40. sedmice (prije je to bilo 37. sedmica).

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave