Epiziotomija i oporavak nakon zahvata

Njega intimne regije prije i nakon poroda

Piše: mr ph Adna Šabić, ALVEAD pharm

Žensko tijelo je prirodno predodređenje za najvažniju životnu ulogu, a to je postati majka. Trudnoća je sama po sebi neopisivo iskustvo svake pojedine žene, dok je porod još posebnije. Porođaj je lijep, ali i stresan događaj za ženu i njeno tijelo jer može ostaviti posljedice. Iako je većina posljedica privremena jer se tijelo žene vremenom vraća u pretporođajno stanje, neke promjene mogu ostati trajno vidljive, a to su obično ožiljci nakon zahvata koje je bilo nužno izvesti za vrijeme porođaja. Jedan od takvih zahvata naziva se epiziotomijom.

Kako izgleda postupak epiziotomije?

Epiziotomija je naziv za medicinski postupak urezivanja međice, tkiva između rodnice i analnog otvora. Ovim hirurškim zahvatom nastoji se spriječiti razdor tkiva tokom izlaska glavice djeteta iz porođajnog kanala. Epiziotomija se provodi u svrhu olakšavanja i ubrzavanja porođaja, posebno kod prvorotkinja. Zbog blizine analnog otvora, epiziotomija je često povezana s ozljedama rektuma ili analnog sfinktera. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji, a šivanje reza međice provodi se nakon porođaja djeteta.

Oporavak nakon epiziotomije

Vijeme oporavka nakon epiziotomije je individualno. Oporavak nakon epiziotomije može biti vrlo bolan i neugodan. Bolovi mogu biti prisutni pri sjedenju, hodanju, mokrenju ili obavljanju velike nužde. Kako bi rana zacijelila, obično je potrebno četiri sedmice, a kako bi tkivo vratilo početnu čvrstoću, potrebno je oko šest sedmica. 

Kako tretirati ranu od epiziotomije?

Pravilna higijena rane od epiziotomije je iznimno važna. Ranu je potrebno održavati čistom kako bi se smanjio rizik od upale i infekcije. Šavovi nakon poroda izazivaju osjećaj boli i pečenja. Nakon epiziotomije, kako se proces zacjeljivanja rane ne bi narušio, veoma je važna pravilna higijena. Kod pranja je potrebno izbjegavati izravan mlaz tuša, a nakon pranja je potrebno nježno brisanje, po mogućnosti pamučnom krpom. Uputno je aplicirati Episiocare spray za pospješivanje i zacjeljivanja rane. 

Episiocare spray, njega intimne regije prije i nakon poroda

Episiocare spray je osmišljen kako bi pružio sjajnu njegu intimne regije prije i nakon poroda. Prije porođaja-vlaži, omekšava tretirano područje, djeluje protiv neugodnosti i pečenja te čini perineum spremnim za porođaj. Nakon porođaja i urađene epiziotomije-Episiocare spray umiruje tretiranu regiju i olakšava simptome neugodnosti poput bola, iritacije, pečenja, svrbeža i rana. Episiocare spray sadrži 10 aktivnih komponenti. Alantoin i pantenol su spoj koji pomaže kod zacjeljivanja rana s protuupalnim dejstvom. Ekstrakt cvijeta nevena, kao i ekstrakti kantariona, kadulje i lista masline smanjuju crvenilo, svrab i oticanje te sprječavaju infekcije, dok ulja lavande i mente imaju antiseptičko dejstvo i opuštaju mišiće. Amonij glicirizat i glicerin zacjeljuju ožiljke i omekšavaju kožu i sluzokožu.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave