Dječak ili djevojčica? Najbrži pokazatelji spola djeteta

U svakoj kulturi nalazimo neke zanimljive, na trenutke neočekivane i uglavnom iznenađujuće točne načine predviđnja spola bebe. Koji su zaista pouzdani?

Svaka trudnica se tijekom prvih mjeseci trudnoće često zabavlja nagađanjem kojeg je spola njezina beba. Ako ne krene prije, pitanje spola postaje važno kada na red dolazi uređivanje bebine sobice ili kada vas uhvati groznica kupovanja dječje robice i jedva čekate da bebica dođe pa slažete odjeću u ormar. Neki parovi se unatoč neizvjesnosti odlučuju da spol bebe bude dio iznenađenja prvog susreta u bolnici. Ako nisi među njima pročitaj dalje u nastavku koliko su pokazatelji spola ustvari točni.

Plod od mame prima jedan X kromosom od tate ili X ili Y kromosom. To znači da tata (odnosno njegovi geni) već u početku odlučuju o bebinom spolu. Ukoliko dobije tatin X kromosom  na svijet dolazi djevojčica, ako dobije Y kromosom, onda nosite dječaka.

  1. ULTRAZVUK

Razvoj dječaka i djevojčica u prvim tjednima protječe sasvim jednako, zato je na ultrazvučnim pregledima u ranijoj fazi trudnoće gotovo nemoguće razaznati spol bebe dok se iz izbočine ne razvije penis ili klitoris. Prvo, nešto manje točno mišljenje može dati ginekolog prilikom mjerenja nunhalnog nabora, koja se izvodi između 11. i 14. tjedna trudnoće. Pouzdaniji ultrazvučni pregled je pregled morfologije ploda koji se radi otprilike na polovici trudnoće (oko 20. tjedna) na tom se pregledu detaljno ocjenjuje razvoj organskih sustava i njihov pravilan ili nepravilan razvoj. Spolovilo bebe je tada već dobro oblikovano i kod dječaka ginekolog lakše određuje spol.

  • GENETSKI TEST I INVAZIVNE METODE

Kako bi čim prije što lakše izabrali sobicu, kolica, robicu vaše bebe i započeli “gniježđenje”  za određivanje spola su pouzdanije metode, u ranijoj trudnoći, genetski testovi. Već u 10. tjednu ( kada spol ne možemo sa sigurnošću potvrditi ultrazvukom) u krvi trudnice već najčešće ima dovoljno plodove DNA pomoću koje krvim testom Nifty možemo saznati spol bebe.  Takvi neinvazivni prenatalni testovi imaju prednost gdje osim spola otkrivaju i moguće genetske nepravilnosti bebe.

Spol bebe možemo doznati i amniocentezom. Ta dijagnostička pretraga se provodi između 15. i 20. tjedna trudnoće a liječnik ju obično preporučuje u slučaju sumnje na nepravilan razvoj ploda. Kod te pretrage iglom se ulazi kroz trbuh trudnice i uzima uzorak plodove vode, zato je ona vrlo pouzdana.  Također spada u inavazivne dijagnostičke metode, koja može dovesti do pobačaja, krvarenja, preuranjenog poroda i drugih neželjenih komplikacija.

  • NEZNANSTVENE METODE

Ukoliko te zanimaju neznanstvene metode određivanja spola, postoji ih nekoliko.

Jednostavan test za određivanje spola možete napraviti u udobnosti svog doma u dva jednostavna koraka. Potrebno je samo nešto što već imate kod kuće – soda bikarbona! U čistu čašu sakupite urin i dodajte mu sodu bikarbonu. Što se dogodi? Ako se pjeni, nosiš dječaka, ako ne, nosiš djevojčicu. Taj test nema nikakve znanstvene podloge. Ako je u vašem slučaju točan doznati ćete u rodilištu.

Također se prema kraju trudnoće često susrećemo sa “stručnjakinjama” koje rado govore: “ Joj, to nije dečko, nosiš previsoko!”  Neke govore da je spol bebe vidljiv prema obliku trbuha: ako ti je trbuh visoko ispod prsiju to upućuje na djevojčucu, ako je nisko onda dječju sobicu možete bojati u plavo.

Za djevojčice se često kaže da u trudnoći uzmu maminu ljepotu. Zato će trudnica koja čeka djevojčicu imati masniju kožu, tanku kosu bez volumena, težina se skuplja po cijelom tijelu ne samo na području trbuha. Obratno za dječake kažu da donose pravi trudnički sjaj, čistu, nemasnu kožu, bujnu kosu i dodatnu težinu samo na području trbuha.

Mi tvrdimo da trudnoća svaku trudnicu učini ljepšom i sjajnijom! Vama, unatoč tome što su neznanstvene metode utvrđivanja spola jako zabavne, savjetujemo da za određivanje spola svoje bebe odaberete Nifty test.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave