Devet ranih znakova trudnoće prije propuštene menstruacije

Devet ranih znakova trudnoće prije propuštene menstruacije

Ako ne možete čekati da se testirate kod kuće, evo nekih ranih znakova trudnoće prije propuštene menstruacije koji mogu biti znak trudnoće.

Ako pokušavate zatrudniti, evo nekih ranih znakova koje možete očekivati prije nego što primijetite da vam menstruacija kasni.

Ako ne možete čekati da se testirate kod kuće, evo nekih ranih znakova trudnoće prije propuštene menstruacije koji mogu biti znak trudnoće.

Rani znaci trudnoće

Koji su rani znaci trudnoće prije propuštene menstruacije?

Dok se ne testirate, ne postoji način da zasigurno znate da ste trudni. Ali neki od ovih ranih simptoma prije menstruacije mogli bi naznačavati da ste trudni.

Osjetljive grudi

Grudi su prvi dio tijela do kojih dolazi „informacija“ da je jaje oplođeno. Neke žene mogu imati bolne, otečene i upaljene grudi, samo nekoliko dana nakon začeća, kad nivo estrogena počne rasti. Međutim, ove promjene mogu se ne razlikovati previše od onih u PMS-u, ove promjene ostanu iste i nakon što prođe period zakašnjele menstruacije.

Tamnije areole

Jedna od promijena koju ne možete primijetiti u PMS-u- Možda ćete primijetiti da su  vaše areole (krugovi oko vaših bradavica) potamnile i povećale se, u toku sedmica nakon začeća. Možda ćete na areolama primijetiti i manje nadražaje kao da ste se naježili (žlijezde koje će eventualno podmazivati vaše bradavice kad budete dojili). Ove promjene mogu se vezati za trudnoću. S obzirom na to, ovi rani znaci trudnoće mogu se pojaviti tek nakon nekoliko sedmica, i neće uvijek biti primjetni.

Umor

Uz svu aktivnost začeća i visokog nivoa hormona trudnoće, možda ćete se osjećati umorno i pospano prvih četiri mjeseca trudnoće. Imajte na umu, ipak, da vam se može spavati i zbog PMS-a, prevelikog stresa ili nedovoljnog sna.

Mučnina

Samo nekoliko dana nakon začeća možete početi osjećati jutranju mučninu zbog naglog povećanja hormona trudnoće, iako se mučnina počinje javljati 4 sedmice poslije, kad budete 6 sedmica trudni. Ponavljamo, neće svaka žena osjetiti mučninu; a mogla bi i biti simptom PMS-a, trovanja stomaka ili bakterije u stomaku.

Osjetljivost na miris

Neke žene koje su tek zatrudnile kažu da imaju pojačano čulo mirisa zbog povećanog nivoa estrogena. Međutim, i ovo može biti znak PMS-a.

Nadutost

Kao što sve žene znaju, nadutost je jedan od najomraženijih simptoma PMS-a, ali može biti i znak povećanog nivoa progesterona zbog trudnoće, što će usporiti vaš digestivni trakt, zbog čega je gas zatočen u vašim crijevima.

Učestalost mokrenja

Ako osjetite da odjednom morate veoma često ići u toalet, to bi mogao biti rani znak trudnoće, prije nego što dođe period menstruacije. Već 2 sedmice nakon začeća, otprilike kad biste trebali imati menstruaciju, vaši bubrezi počnu da se rješavaju viška tekućine u krvi zbog dolazeće bebe. Kako raste vaša materica također vrši pritisak na mjehur, i vaš nivo progesterona raste, zbog čega morate često ili stalno mokriti u toku trudnoće.

Povišena tjelesna temperatura

Ako ste već pratili temperaturu, znate da inače poraste u periodu ovulacije zbog rasta nivoa progesterona; i jedno i drugo opadne kad menstruacija počne. Ali ako zatrudnite, vaša temperatura tijela će ostati povišena od ovulacije i kroz trudnoću. Računajte 18 ili više uzastopnih dana povišene temperature nakon ovulacije, i to bi mogao biti znak da ste trudni.

Cervikalna sluz

Želite znati više o tome? Ako postane kremasta i ostane ista nakon ovulacije, to je dobar znak da ste trudni. Imajte na umu, ako ste osjetili neke od ovih simptoma ne znači da ste trudni. Mogli biste i ne osjetiti ništa a i dalje imati savršeno zdravu trudnoću. Svaka žena je drugačija, kao i svaka trudnoća, tako da je jedini način da saznate jeste li trudni  da mokrite na štapić (nekad i više puta).

Koliko rano mogu dobiti simptome prije menstruacije?

Neke žene osjete česte rane simptome poput osjetljivih grudi, mučnine, umora, i osjetljivost na miris ili nadutost, samo nekoliko dana nakon začeća, ili oko sedmicu ipo nakon zakašnjele menstruacije. Drugi simptomi, poput učestalosti mokrenja, mogu se ne pojaviti sve do perioda kad biste očekivali menstruaciju. Možda nećete uočiti simptome poput promjene na areolama, stalnu vaginalnu sluz ili povećanu temperaturu tijela sedmicama. I zapamtite, većina žena ne osjeti nijedan od ovih simptoma.

Koja je razlika između simptoma trudnoće i PMS-a?

Većina simptoma trudnoće prije menstruacije su veoma slični nuspojavama PMS-a. Međutim, promjenu na areolama (koje će postati tamnije, grublje i šire) imat ćete samo ako ste trudni. Stalno povećana tjelesna temperatura i kremasta vaginalna sluz poslije ovulacije se često smatraju relativno pouzdanim znacima začeća, ali ništa nije sigurno.

Pored toga, jedini način da znate da li su simptomi vezani za PMS ili trudnoću je da se testirate.

Iako simptome možete osjetiti rano, većina žena mora čekati otprilike 2 sedmice nakon ovulacije, da bi test bio pozitivan. Kućni testovi mjere nivo hCG-a. Ovaj hormon iz posteljice često dođe u urin skoro odmah nakon što se embrion počne kačiti za matericu, između 6 do 12 dana nakon oplodnje. Možete početi s testiranjem kad se hCG može primijetiti u trudnoći, a to je otprilike i kad se očekuje vaša menstruacija.

Ne možete čekati toliko? Neki testovi obećavaju 60 do 75% tačnosti, 4 do 5 dana prije očekivane menstruacije. Čekajte dok vaša menstruacija i stopa ne skoči na 90%, pričekajte još jednu sedmicu i rezultati će biti 99% sigurni.

Imajte na umu da su lažni negativni testovi češći od lažnih pozitivnih, pa ako propustite menstruaciju, otiđite u doktora. U svakom slučaju, trebat ćete testirati krv da se potvrdi stanje trudnoće.

6 testova trudnoće koje možete uzeti u obzir

Da li moram propustiti menstruaciju da bih bila trudna, ili je moguće biti u drugom stanju i imati menstruaciju?

Moguće je imati blago krvarenje i biti u drugom stanju. Zapravo, neke nove mame dožive ono što se zove krvarenje implantacije od 6 do 12 dana nakon začeća. Evo kako možete odrediti da li je krvarenje implantacije a ne vaša menstruacija: Krvarenje implantacije je inače osrednje roskasto ili svijetlo smeđe, i rijetko je crvene boje menstruacije. Također je mnogo blaže od menstruacije, i nije stalno, traje od par sati do par dana.

Blago krvarenje može, ipak, biti dio vašeg predciklusa menstruacije, pogotovo ako imate poremećen ili neregularan ciklus. Smeđi iscjedak u sred ciklusa može se desiti i kad niste trudni, zbog toga što reagujete na vaginalni test, papa test ili grublji seks.

Da bi stvari bile još zbunjujuće, vaša menstruacija može kasniti i iz drugih razloga, uključujući stres, bolest, previše treniranja ili neravnotežu hormona.

Ako niste sigurni, testirajte se i zakažite pregled kod ginekologa ili doktora, da biste bili u potpunosti sigurni.