Da li sigurno raditi manikir ili pedikir tokom trudnoće?

Da li sigurno raditi manikir ili pedikir tokom trudnoće?

Da li sigurno raditi manikir ili pedikir tokom trudnoće?

Obratite pažnju na čistoću salona, sterilizaciju aparata i na osnovu toga donesite odluku u koji salon ćete otići na svoj tretman.

Mnoge žene prije same trudnoće često posjećuju salone za uljepšavanje i jedan od najčešćih tretmana je upravo manikir odnosno pedikir. Kada ostanu u drugom stanju, žene postavljaju sebi pitanje da li je sigurno za bebu i mene raditi manikir odnosno pedikir tokom trudnoće. Odgovor je jednostavam: Da! Ali samo u salonima koji sterilizuje pribor za rad.

Većina ljekara nema prigovora za korištenje laka za noke, ali mnoge se žene još uvijek brinu oko hemikalija koji se nalaze u laku za nokte. Srećom, industrija lakova za nokte u posljednjih nekoliko godina postigla je nevjerojatne pomake, razvijajući sigurnije mogućnosti za trudnice.

Tokom posljednjih nekoliko godina, brendovi su također uveli oznaku bez 5, koja povrh toksičnog trija uklanja formaldehidnu smolu i kamfor iz svoje formule. Neke su kompanije učinile i korak dalje, razvivši lakove bez 7-8 ili 9, eliminirajući još više toksina.

Mogući rizik za svakoga ko radi manikir ili pedikir je infekcija nesavršeno steriliziranom opremom. Infekcija tokom trudnoće dodatno je bitna jer je i vaša beba izložena riziku da će biti izložena infekciji koju steknete.

Imajući to u vidu, imajte na umu ove mjere opreza pri odabiru salona

Potreban pribor treba se pravilno sterilizirati u sterilizatoru; tampon i štapići ne smiju se ponovno koristiti; i npr. kupke za pedikuru trebaju se sanitirati. Ako želite, možete donijeti i svoj pribor.

Vaša manikirka treba nositi nove rukavice. I pogledajte da su salon i svaki tehničar za nokte objavio dozvolu za certificiranje.

Što se tiče hemikalija i isparenja u salonu, ima malo ili nimalo dokaza da je kratko izlaganje manikiru ili pedikiru štetno za vas ili vašu bebu. Ali mirisi mogu učiniti da neke mame osjete mučnine – tako da je dobro prozračeno mjesto korisno.