Da li sigurno raditi manikir ili pedikir tokom trudnoće?

Da li sigurno raditi manikir ili pedikir tokom trudnoće?

Obratite pažnju na čistoću salona, sterilizaciju aparata i na osnovu toga donesite odluku u koji salon ćete otići na svoj tretman.

Mnoge žene prije same trudnoće često posjećuju salone za uljepšavanje i jedan od najčešćih tretmana je upravo manikir odnosno pedikir. Kada ostanu u drugom stanju, žene postavljaju sebi pitanje da li je sigurno za bebu i mene raditi manikir odnosno pedikir tokom trudnoće. Odgovor je jednostavam: Da! Ali samo u salonima koji sterilizuje pribor za rad.

Većina ljekara nema prigovora za korištenje laka za noke, ali mnoge se žene još uvijek brinu oko hemikalija koji se nalaze u laku za nokte. Srećom, industrija lakova za nokte u posljednjih nekoliko godina postigla je nevjerojatne pomake, razvijajući sigurnije mogućnosti za trudnice.

Tokom posljednjih nekoliko godina, brendovi su također uveli oznaku bez 5, koja povrh toksičnog trija uklanja formaldehidnu smolu i kamfor iz svoje formule. Neke su kompanije učinile i korak dalje, razvivši lakove bez 7-8 ili 9, eliminirajući još više toksina.

Mogući rizik za svakoga ko radi manikir ili pedikir je infekcija nesavršeno steriliziranom opremom. Infekcija tokom trudnoće dodatno je bitna jer je i vaša beba izložena riziku da će biti izložena infekciji koju steknete.

Imajući to u vidu, imajte na umu ove mjere opreza pri odabiru salona

Potreban pribor treba se pravilno sterilizirati u sterilizatoru; tampon i štapići ne smiju se ponovno koristiti; i npr. kupke za pedikuru trebaju se sanitirati. Ako želite, možete donijeti i svoj pribor.

Vaša manikirka treba nositi nove rukavice. I pogledajte da su salon i svaki tehničar za nokte objavio dozvolu za certificiranje.

Što se tiče hemikalija i isparenja u salonu, ima malo ili nimalo dokaza da je kratko izlaganje manikiru ili pedikiru štetno za vas ili vašu bebu. Ali mirisi mogu učiniti da neke mame osjete mučnine – tako da je dobro prozračeno mjesto korisno.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave