Da li je sigurno konzumirati alkohol ako pokušavate zatrudnjeti?

Možda ste čuli da ako pokušavate zatrudnjeti, najbolje je ne piti. Otkrivamo zašto!

Koje su službene smjernice za konzumiranje alkohola kada pokušavate zatrudnjeti?

Preporučuje se da izbjegavate alkohol 3 mjeseca prije nego što se nadate da ćete zatrudnjeti, do 12. sedmice trudnoće.

Ukoliko pokušavate zatrudnjeti, ne biste trebali unositi više od 1-2 čaše, jednom ili dva puta sedmično.

Kako alkohol može štetiti ako pokušavate zatrudnjeti?

Poznato je da alkohol može štetno utjecati na plodnost muškaraca. Međutim, njegov utjecaj na sposobnost žene da zatrudni nije u potpunosti poznat. Efekti alkohola na plodnost žene nisu jasni, ali misli se da to može ometati njen menstrualni ciklus i možda utjecati na proizvodnju jajnih ćelija. Ono što sigurno znamo je da će se parovi koji piju više (i redovno) mnogo češće boriti za začeće od onih koji ne piju alkohol ili piju samo povremeno.

Kako alkohol utječe na plodnost muškaraca

Alkohol utječe na spermu muškarca. Može smanjiti broj spermija (ako muškarac puno pije) i dovesti do toga da sperma ima veće šanse da ima neispravne ili nedostajuće genetske informacije – važan dio potreban za stvaranje djeteta.

Alkohol se nalazi u samoj spermi ubrzo nakon što je muškarac popio alkohol. To također može utjecati na način oplodnje jajne ćelije, a zatim implantacije (lijepljenja) na zidove maternice, što je potrebno da bi ćelija mogla rasti.

Partneri bi se trebali više fokusirati na izbjegavanje alkohola nakon trudnoće nego u vrijeme začeća. Postoje dokazi da životinje kojima se daje visok nivo alkohola u vrijeme začeća i u ranoj trudnoći imaju veću vjerovatnoću da će pobaciti ili da će plod imati hromosomske abnormalnosti. Nije potpuno jasno kakvi su efekti na ljude, ali misli se da veću štetu nanosi majka koja pije redovno i mnogo tokom trudnoće, posebno rano, a ne pri samom začeću.

Koliko možete popiti kada pokušavate zatrudnjeti?

Savjetuje se izbjegavanje alkohola kako bi imali najbolje šanse za začeće. Jedna čašica za posebne prilike je vjerojatno u redu, ali nemojte stvarati naviku.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave