Čajevi koje smijete piti u trudnoći

 • Čaj od šipka

Čaj od šipka je napitak crveno – narančaste boje, te vrlo ugodnog okusa i mirisa. Vrlo je često u upotrebi što ne iznenađuje jer je to izuzetno ljekovit napitak. Čaj od šipka najpoznatiji je po bogatstvu vitamina C, ali nažalost ne znaju se i njegova ostala izuzetno ljekovita svojstva. Šipak je u prošlosti bio poznata ljekovita biljka, te ima više naziva kao što su: divlja ruža, divlji šipak i dr. Šipak se zbog svojih svojstava upotrebljava i u izradi mnogih proizvoda, a čaj od šipka najviše se koristi zbog svoje izrazite ljekovitosti.

 • Čaj od mente

Menta se danas kao svestrana biljka upotrebljava u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji. Ljekoviti dijelovi metvice su list ili stabljika s listovima i cvijetom, a na tržištu možemo naći zelenu, crnu i bijelu mentu. Čaj od mente je prirodni iscjelitelj koji može pomoći s tegobama kao što su mučnina, bolovi u trbuhu, proljevili zatvor. Djeluje kao sredstvo protiv nadimanja koje pomaže kod ublažavanja bolova u probavnom traktu, pomažući hrani da se brže kreće kroz želudac i crijeva što je vrlo djelotvorno kod probavljanja hrane.

 • Čaj od đumbira

Đumbir se stoljećima koristi u kulinarstvu, ali i u terapeutske svrhe. On jelima daje posebni ljutkasti okus, a vašem organizmu jača imunitet. Sve se više upotrebljava kao terapija za trudnoćom uzrokovanu mučninu i povraćanje koje pogađa 80 – 90% trudnica.

Istraživanja su pokazala da je đumbir siguran i učinkovit tretman za jutarnje mučnine. No nije sigurno kolika je količina primjerena, koje su posljedice prekomjerne doze i kakve su moguće interakcije s drugim lijekovima.

 • Čaj od kamilice

Čaj od kamilice je napitak žute boje, te aromantičnog i vrlo ugodnog okusa i mirisa. Zbog svojih sastojka ovaj se napitak od davnina koristio u raznorazne ljekovite svrhe, a najviše je poznat po svojem izuzetno umirujućem učinku. Kamilica također djeluje vrlo pogodno na kožu pa se često upotrebljava u proizvodnji krema ali također i drugih proizvoda. Čaj od kamilice ima dugu historiju što ne iznenađuje zbog njegovog okusa, mirisa ali prije svega izrazito ljekovitog učinka. Za trudnice je od značaja jer opušta mišiće te umiruje i oslobađa od nervoze. Također vam može pomoći u situacijama prehlade.

 • Čaj od brusnice

Brusnica je čarobna mala bobica koja ima mnoga djelotvorna svojstva koja pomažu očuvati zdravlje i ukloniti tegobe. Iznimno je bogata antioksidansima, vitaminom C i vlaknima te je u samom vrhu među voćem koje ima zdravstveno dokazano djelovanje. U komercijalnoj primjeni najčešće nalazimo čaj od brusnice, svježe brusnice ili sušene brusnice. Međutim, najpopularniji način konzumiranja brusnice svakako je čaj. Trudnicama pomaže kod zdravlja urinarnog trakta.

 • Čaj od lipe

Lipa ili Tilia je drvo iz porodice sljezovki. Hrvatski naziv “lipa” je dobila jer cvjeta u lipnju/junu kada se široko oko nje osjeti predivni lagani miris.
Za pravljenje lipovog čaja se koriste cvjetovi, a zanimljivo je da se od lipine kore pravi aktivni ugljen.

Ljekovite tvari koje lipa sadrži su:

 • fitonutrijenti,
 • flavonoidi,
 • glikozidi,
 • eterična ulja,

Lipa se koristi od davnina u narodnoj medicini protiv prehlade, gripe te smetnji u probavnom traktu.

 • Čaj od koprive

Čaj od koprive pravi se od zeljaste biljke po imenu kopriva (Urtica dioica). Porodice Urticaceae koprive. Kopriva je jedno vrijeme bivala zapostavljena, ali na sreću sve se više i više počela primjenjivati u razne svrhe. Od davnina kopriva se koristi kao lijek i hrana, a njezina ljekovita svojstva i danas su nezamjenjiva. Izuzetno dobar kod infekcije mokračnog sistema, koristi se i kod prevencije nastanka bubrežnih kamenca te pročiščava krv.

 • Rooibos čaj

Rooibos, biljku koju zbog umirujućeg svojstva nazivaju i „majčinim čudom“, južnoafrički starosjedioci koriste već stoljećima kao ljekoviti i osvježavajući napitak. Istraživanja pokazuju da čaj rooibos dobro djeluje na želučane i probavne tegobe, štiti od kardiovaskularnih bolesti, a često se preporučuje i osobama oslabljena imuniteta. Trudnicama pogoduje jer često pate od nedostatka željeza u krvi te je nezaobilazan dodatak prehrani dojilja.

 • Čaj od lista maline

Čaj od lista maline poznat je po svome ljekovitom djelovanju, a posebno kod problema s dišnim sistemomhormonalnim disbalansom te urinarnih poteškoća. Iako se smatra čajem za ženski organizam, podržava zdravlje prostate i probavnog sistema. U nastavku pročitajte kako i zašto koristiti ovaj čaj. Čaj od lista maline najpoznatiji je kao “ženski čaj” jer pomaže ojačati maternicu te područje zdjelice. Slijedi nekoliko dobrobiti čaja lista maline za naš organizam. Pomaže uravnotežiti hormone, potiče plodnost i začeće, olakšava menstrualne tegobe te pomaže kod probavnih tegoba, posebno djeci.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave