Bojanje kose u trudnoći?

Bojanje kose u trudnoći

O bojanju kose u trudnoći vode se mnogobrojne polemike i iako vam nitko ćete preporučiti često bojanje kose u trudnoći, isto tako je vrlo malo onih koji se bez čvrstih dokaza usuđuju zabranjivati bojanje kose. Većina frizera odgovornost prenosi na trudnicu koja mora odlučiti da li je spremna riskirati sa nanošenjem kemije kao što je boja za kosu na svoju glavu jer je opće poznato kako se kroz kožu, naš najveći organ spojevi vrlo dobro apsorbiraju u krvotok, a samim time dolaze preko posteljice i do vaše bebe. Absorpcija je još intenzivnija na području tjemena koje je vrlo dobro prokrvljeno.

Ukoliko se ne možete odreći bojanja kose u trudnoći, pokušajte sa nanošenjem pramenova na foliju. Kod  te tehnike, ukoliko je frizer dovoljno oprezan, ne dolazi do direktnog kontakta boje sa tjemenom te je mnogo bolja opcija od klasičnog bojanja kose.

Kako se u prvom tromjesečju vaša beba najintenzivnije razvija tada se preporučuje izbjegavanje bojanja kose i stavljanja pramenova.

Ukoliko pramenovi ne zadovoljavaju vaše potrebe, zamolite frizera da vam oboji svu koju, ali na jednak način kao što se rade pramenovi, na foliju kako bi bez kontakta sa tjemenom vaša kosa bila lijepo obojana. Prilikom odabira boje obratite pažnju na sastojke. Trebalo bi izbjegavati boje koje sadrže amonijak, no na sreću, danas je takvih na tržištu dovoljno. Također, prirodna kana je dozvoljena za bojanje kose u trudnoći, jedina mana joj je što paleta boja koje se njome dobivaju ne zadovoljavaju želje većine trudnica.

Bojali kosu ili stavljali pramenove, imajte na umu da nije dobro biti pretjerano dugo izložen parama koje se oslobađaju i svakako ako se bojate u kućnoj radinosti obavezno koristite zaštitne rukavice te boju držite na kosi minimalan period koji je naveden na određenoj boji za kosu. Ukoliko ste se odlučili za odlazak frizeru pitajte ga kada je najmanja gužva kako ne bi bespotrebno udisati previše kemikalija u salonu. Naravno, mnogo je frizerki koje cijelu svoju trudnoću normalno iz dana u dan rade sa svim tim kemikalijama i djeca im se rađaju zdrava, no ukoliko nije nužno, izbjegavanje istih je preporučljivo.

Ispitivanja koja su provođena došle su do rezultata kako izloženost kemikalijama iz boja za kosu u trudnoći može dovesti do urođenih mana kod djece, no testiranja su provođena sa bitno višom izloženošću kemikalijama nego što je to kod bojanja kose svakih mjesec ili dva dana.

Na kraju vam donosimo nekoliko korisnih savjeta:

  • u prvom tromjesečju pokušajte izbjegavati bojanje kose zbog intenzivnog razvoja ploda u tom periodu
  • imajte na umu da zbog hormonalnih promjena vaša boja koju redovito koristite u trudnoći može ispasti potpuno drugačija
  • ako su pramenovi prihvatljiva opcija za vaš tip kose i vaše želje svakako se odlučite prije za pramenove nego bojanje kose jer je u tom slučaju moguće izbjeći kontakt boje sa tjemenom preko kojeg se kemikalije apsorbiraju u vaš organizam
  • ukoliko se odlučite za bojanje kose neka to bude preko folije ili uz visoki oprez prilikom biranja boja ako će se ona nanositi i na samo tjeme
  • pokušajte u trudnoći produžiti period između dva bojanja koliko je to više moguće

Iako smatramo kako nije potrebno širenje panike, pokušajte što zdravijim načinom života i izbjegavanjem potencijalnih rizika dati svome djetetu šansu za što kvalitetniji rast i razvoj već od samog začeća!

trudnoca.hr

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave