Biohemijska trudnoća

Biohemijska trudnoća

Dobijanje menstruacije sedam dana nakon pozitivnog testa na trudnoću može biti zbunjujuće i zastrašujuće, ali zapravo je puno češće nego što možda mislite. Možda ste iskusili ono što se često naziva biohemijskom trudnoćom.

Mnoge žene koje imaju biohemijsku trudnoću zapravo ni ne shvaćaju da su začele. Dobra vijest je da to što je imate ne znači da nešto nije u redu s vama ili da jednog dana nećete roditi zdravu bebu.

Šta je biohemijska trudnoća?

Biohemijska trudnoća je vrlo rani gubitak trudnoće koji se događa kada je jajna stanica oplođena, ali nikada u potpunosti implantirana u maternicu. Obično se to dogodi oko četvrte do pete sedmice vašeg menstrualnog ciklusa. Biohemijska trudnoća izuzetno je česta. Zapravo, stručnjaci zapravo vjeruju da ovaj vrlo rani gubitak trudnoće može činiti i do 70 posto svih začeća.

Često je jedini znak biohemijske trudnoće kasna menstruacija. Da li ste imali gubitak trudnoće znat ćete samo ako ste slučajno napravili rani test trudnoće ubrzo nakon začeća.

Znakovi biohemijske trudnoće

Mnoge žene ne shvataju da su imale biohemijsku trudnoću. Simptomi koji ukazuju na to da ste možda imali biohemijsku trudnoću uključuju:

 • Rano pozitivan rezultat testa trudnoće
 • Kasna menstruacija
 • Jako krvarenje
 • Grčevi nalik menstruaciji

Šta se događa tokom biohemijske trudnoće?

U normalnoj trudnoći, oplođena jajna ćelija ugrađuje se u zid maternice otprilike četiri sedmice nakon prvog dana vaše posljednje menstruacije. Ćelije koje bi postale placenta počinju da proizvode nivo hormona trudnoće hCG (humani horionski gonadotropin) koji je dovoljno visok da se može otkriti na testu krvi ili urina.

S biohemijskom trudnoćom, ova implantacija nije uspješna, a ćelije se ne počinju razvijati u embrion i placentu. To rezultira krvarenjem nekoliko dana do sedmice nakon redovnog menstruacijskog ciklusa.

Šta uzrokuje biohemijsku trudnoću?

Većina ranih gubitaka trudnoće, uključujući biohemijsku trudnoću, uzrokovane su hromosomskim abnormalnostima. Na početku normalne trudnoće, jajna ćelija i sperma kombinuju po 23 hromosoma od svakog partnera da bi stvorili zigot sa 46 hromozoma. Zigot počinje rasti brzom diobom ćelija, evoluira u blastocistu i ugrađuje se u zid maternice.

U biohemijskoj trudnoći:

 • Sperma ili jajna ćelija ima previše hromosoma ili nema dovoljno.
 • Nakon začeća, rezultirajući zigot također ima abnormalan broj hromosoma.
 • Ova hromosomska abnormalnost uzrokuje greške zbog kojih se zigot ne može normalno razvijati.
 • Umjesto implantacije u zid maternice, oplođena jajna ćelija se oslobađa iz tijela sa menstruacijom žene.

Hromosomske abnormalnosti javljaju se slučajno i mogu se dogoditi svima, a definitivno ne znače da u budućnosti nećete moći zatrudnjeti.

Faktori rizika

Nekoliko faktora rizika može vas dovesti u veći rizik od ranog gubitka trudnoće. Oni uključuju:

 • Imate 35 ili više godina
 • Neliječeni poremećaji zgrušavanja krvi
 • Neliječeni problemi sa štitnjačom
 • Ostala zdravstvena stanja, poput nekontrolisanog dijabetesa

Da li je to implantacijsko krvarenje ili biohemijska trudnoća?

Lagano krvarenje nakon pozitivnog testa na trudnoću ne mora nužno značiti da imate biohemijsku trudnoću. Neke (ali ne sve) žene imaju lagano implantacijsko krvarenje, što je znak da ste trudni. S druge strane, jaka krvarenja i grčevi poput menstruacije znakovi su biohemijske trudnoće. U svakom slučaju, ako imate bilo kakvo krvarenje nakon pozitivnog testa, preporučuje se da pozovete svog doktora.

Oporavak od biohemijske trudnoće

Medicinski gledano, biohemijska trudnoća više liči na ciklus u kojem trudnoća nikada nije nastupila nego pravi pobačaj. Emocionalno, to može biti sasvim druga priča. Prirodno je osjećati se uznemireno bez obzira koliko rano došlo do gubitka trudnoće. Dopustite sebi da tugujete ako trebate.

Zapamtite da niste krivi za biohemijsku trudnoću. Budući da je većina pobačaja uzrokovana hromosomskim problemima, ne možete ništa učiniti da ih spriječite.

Također, znajte da to što ste imali rani pobačaj ne znači da ćete imati još jedan. U stvari, iako to možda trenutno zvuči nepravedno, doktori zapravo na jednu biohemijsku trudnoću gledaju kao na pozitivan znak da možete zatrudnjeti – i nadamo se da ćete uskoro opet biti.

Pokušaj da ponovo zatrudnite nakon biohemijske trudnoće

Vrlo rani gubici trudnoće obično ne zahtijevaju medicinsku intervenciju, ali možete posjetiti svog doktora ako mislite da ste ga doživjeli. Možda će moći potvrditi da se dogodila biohemijska trudnoća, ovisno o tome koliko ste nedavno doživjeli krvarenje.

Obavezno posjetite svog doktora ako ste primijetili da imate neredovnu menstruaciju ili ciklus duži od 35 dana. Vaš doktor će možda htjeti isključiti stanja koja uključuju anovulaciju, poput sindroma policističnih jajnika (PCOS), koji vam mogu otežati trudnoću. Ako je potrebno, može vas uputiti kod stručnjaka za plodnost.