Bez partnera kroz trudnoću

Bez obzira da li ste nenamjerno ili namjerno odlučili tako- upustiti se u majčinstvo bez partnera, često neće biti lak zadatak. Ali postoji mnogo načina podrške.

Razni razlozi

Razlozi zbog kojih su trudnice bez partnera prilično su različiti. Možda se veza pokazala neodrživom tokom trudnoće – uprkos ili čak zbog trudnoće. Možda je dijete došlo iz kratkotrajnog kontakta. Ponekad je žena u trudnoći izgubila partnera. Ili žena namjerno bira dijete bez partnera.

Uz sve to, često se moraju prevladati vrlo različiti osjećaji: tuga, ljutnja, (ponekad) sumnja, razočaranje, tjeskoba – ali i radost zbog trudnoće i djeteta. Za neke, ova situacija može izgledati kao težak zadatak.

Bez partnera, ali ne i sama

Ono što sve te žene imaju zajedničko je da prolaze kroz vrlo intenzivno vrijeme bez partnera i suočavaju se s izazovima koje drugi prolaze zajedno. Međutim, biti bez partner ne znači nužno biti “sam”, čak i ako se ponekad tako osjećate.

Žene koje su bile trudne bez partnera često navode da su primile veliku podršku tokom trudnoće i nakon toga: od vlastitih roditelja, koji nisu reagovali tako negativno kao što ste se u početku bojali; preko prijatelja koji su je pratili na preglede i uživali u svakom koraku razvoja djeteta; žene u istoj situaciji koju su upoznale putem interneta, od strane babice koja je pratila suosjećajno kroz trudnoću i bila je tu za sva pitanja.

Savjetovališta za trudnoću također su važni kontakti za mnoga pitanja i potrebe. Oni su svjesni potrebe za podrškom i, na primjer, mogu vam pomoći u rješavanju nekih pravnih pitanja kao za finansijsku pomoć ili naknade u naturi. Kada trudnice doživljavaju teško razdvajanje ili imaju problema s mentalnim zdravljem, psiholozi za savjetovanje mogu pomoći ili posredovati odgovarajućim terapeutima. Savjetovalište za trudnoću prati majku i dijete i nakon rođenja ako majka to želi.

U svakom slučaju, aktivna izgradnja mreže privatnih i profesionalnih pomagača najbolji je način da ne budete sami.

Planiranje daje sigurnost

U gotovo svakoj trudnoći postoje trenuci kada vas obuzme sumnja i strah. Hoću li moći sve to učiniti sama? Hoće li biti dovoljno novca? Hoću li moći dovoljno voljeti dijete? Mnoge žene koje su se upustile osnovati vlastitu obitelj same aktivne su bile i u tome da svoje živote uzmu u svoje ruke tokom trudnoće. Organiziranje i planiranje vremena nakon rođenja, podnošenje zahtjeva za pomoć i razjašnjavanje otvorenih pitanja ne samo da vas oslobađa tereta prvog djeteta. Tu je i povjerenje: problemi se mogu riješiti, prepreke ukloniti. Samo uvjerite samu sebe da „mogu to učiniti sama i s djetetom“!

Najvažnija pitanja koja treba riješiti su: 

  • Gdje ćemo živjeti?
  • Kada moram / trebam se vratiti na posao ili nastaviti obrazovanje i kakvu vrstu zaštite ima moje dijete?
  • Ima li dijete / imam li pravo na uzdržavanje? Koja državna podrška postoji za nas?
  • Koju će ulogu igrati otac u djetetovom životu? Šta bi trebalo uzeti u obzir u pogledu priznavanja očinstva?
  • Ko nas može podržati u svakodnevnom životu – pomoći ponekad kao dadilja, na primjer, kad sam bolesna, ili kasnije pokupi dijete iz vrtića?

Pomoć u planiranju

Važan kontakt za samohrane roditelje – čak i prije rođenja – u svim ovim pitanjima su razna Udruženja samohranih majki. Udrugženja u svojim brošurama i na svojim internetskim stranicama nudi sve važne informacije za samohrane roditelje, posebno o pravnim i financijskim pitanjima. Osiguravaju samohranim ženama adrese i kontakte za usluge savjetovanja.

Posebne ponude

Ako prolazite kroz trudnoću bez partnera, ponekad vam može biti teško podnijeti druge „sretne parove“. Mnoge žene smatraju da im je stoga lakše i ugodnije imati kontakte s drugim ženama koje su u istoj situaciji. Internet nudi brojne mogućnosti za uspostavljanje regionalnih kontakata.

U većim gradovima, ponekad se nude i posebni tečajevi pripreme za samohrane trudnice.

Suočavanje s ocem – u trudnoći i poslije

Djeca imaju pravo boraviti sa svakim roditeljem – i svaki roditelj ima pravo i obavezu provesti vrijeme s djetetom. To nalaže zakon. U praksi ne postoji patentno pravno sredstvo za postupanje budućeg oca s djetetom. Neki očevi su spremni podijeliti odgovornost za dijete s majkom od samog početka, čak i ako nisu s njom. Drugima će možda trebati vremena da se naviknu na tu ideju, pa se tek nakon rođenja odluče da prihvate dijete. Drugi pak poriču ili ignoriraju očinstvo i ne žele imati nikakve veze s majkom i djetetom. Ili majka ne želi kontakt.

Ali jedno je sigurno: ako imate dijete zajedno, vi ćete biti roditelj tog djeteta cijeli život. Stoga treba pokušati pronaći rješenja za dobrobit djeteta. Budući da osjećaji boli igraju važnu ulogu u razdvajanju, često je potrebno posredovanje treće strane. Pomoć i savjete nudi ured za socijalnu službu. Oni mogu pomoći sa brojnim pitanjima  kako roditelji koji više nisu par, mogu preuzeti odgovornost za dijete zajedno.

Uzdržavanje djeteta

Čak i ako budući otac odbije svaki kontakt s majkom i djetetom ili majka ne želi stupiti u kontakt, vrijedi sljedeće: Dijete ima pravo na uzdržavanje od oca. Međutim, očinstvo mora biti službeno priznato ili sudski određeno. Nasuprot tome, priznato očinstvo je preduvjet da otac vidi svoje dijete. Takozvana pomoć u uredu za socijalnu zaštitu pomaže razjasniti koja potraživanja za uzdržavanje postoje i koji je pravi način za njihovo provođenje.

Izazov svakodnevice

U Bosni i Hercegovini jednoroditeljske porodice često žive u svakodnevnom životu u teškim uslovima. Zato što je briga o djetetu obično na bremenu samo jedne osobe, koja je također odgovorna za materijalnu brigu o porodici. Stoga su porodice s jednim roditeljem često u finansijski teškoj situaciji.

Ne mogu se sva pitanja i problemi riješiti tokom trudnoće, ali ima smisla dobiti odgovore što je prije moguće, na slijedeća pitanja: na primjer o socijalnoj zaštiti za malu djecu, o mogućnostima za rad na nepuno radno vrijeme ili povremenim stručnim osposobljavanjem ili pripremiti porodicu da će vam trebati pomoć. Informacije i odgovarajuća podrška pomažu razviti strategije za suočavanje s izazovima svakodnevnog života kao samohranog roditelja.

 

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave