Anomalije maternice tokom trudnoće

Vaš uterus, koja se obično naziva maternica, je organ u obliku kruške koji leži u zdjelici. Normalna maternica duga je približno 7,5 cm, široka 5 cm i duboka 2,5 cm. Unutra je šuplje i ima guste mišićne zidove. Donji dio maternice spušta se u vaginu i zove se cerviks. Gornji dio se naziva Fundus. Tamo oplođena jajna stanica raste do bebe.

Mali broj žena ima maternicu (maternicu) koja se razlikuje po obliku i strukturi od norme. To se zove anomalija maternice i malformacija uterusa. To je nejasan generički pojam. Kada bismo govorili o brojkama onda možemo reći da između jedne do 3,3 posto žena ima anomaliju maternice.

Ipak, teško je procijeniti koliko žena zapravo ima anomaliju, jer mnoge žene to uopšte ne znaju.

Mogu li dobiti bebu ako imam abnormalnost maternice?

Često je moguće zatrudnjeti uprkos anomaliji maternice, ali može biti teže iznijeti bebu punih devet mjeseci. To ovisi o anomaliji. To može značiti da morate biti posebno promatrani. Moguće je imati bebu ako imate neku od sljedećih abnormalnosti maternice:

Uterus didelphys – To je izuzetno rijetka anomalija u kojoj se maternica umnožava. Svaka maternica može dovesti do vlastitog vrata maternice i vagine. To znači da postoje dva vrata maternice i dvije vagine.

Uterus unicornis – Uterus unicornis je pola veličine normalne maternice i postoji samo jedan jajovod. Zbog svog oblika, također se opisuje kao maternica sa samo jednim rogom. Ovo je vrlo rijetka anomalija. Razvija se u prvim fazama života kada tkivo koje formira maternicu ne raste pravilno. Ako imate uterus unicornis, vjerojatno još uvijek imate dva jajnika. Međutim, samo jedan od njih je u kontaktu s maternicom kroz jajovod.

Uterus bicornis – Maternica nije kruškolika, već više nalikuje srcu. Na vrhu je duboki usjek. Maternica se naziva maternica s dva roga zbog svog oblika. Procjenjuje se da 20 posto žena s abnormalnostima uterusa ima bikorne maternice.

Septus maternice – U ovom slučaju, unutrašnjost maternice je odvojena mišićnim ili vlaknastim zidom koji se naziva septum. Septum može samo djelomično ući u maternicu (djelomično prenapučenu maternicu ili subseptoznu maternicu) ili može doći do cerviksa (potpuno pretvoren u maternicu ili septatu maternicu). Djelomično prenapučena maternica (u oko 33 posto žena s abnormalnostima) češća je nego potpuno septirana maternica.

Uterus arcuatus – Izgleda više kao normalna maternica, osim depresije ili lagane depresije u samom vrhu.

Obično je maternica blago nagnuta prema mokraćnom mjehuru, liječnici to nazivaju “anteverzija”. Neke žene imaju “retroverziju” maternice, tj. Maternica je nagnuta unatrag, daleko od mjehura.

Kakve efekte izazivaju takve malformacije?

Plodnost:

U maternici s nazadovanjem nema utjecaja na plodnost žene, pa čak i kod septate maternice ima malo problema s začećem. Žene s unicornisom uterusa mogu imati poteškoća sa začećem jer imaju samo jednu jajovod. Međutim, poznati su mnogi slučajevi u kojima je trudnoća tekla glatko. Uobičajeno je da, unatoč anomaliji maternice, žena često zatrudni, ali joj može biti teže nositi dijete u stomaku tokom svih devet mjeseci.

Pobačaj:

Prema stručnjacima iz Kraljevskog koledža opstetričara i ginekologa Velike Britanije, teško je utvrditi postoji li veza između abnormalnosti maternice i pobačaja. Međutim, postoje studije koje su otkrile veću vjerojatnost pobačaja u žena s anomalijama uterusa. Međutim, ovi brojevi su jako ovisni o prirodi malformacija, s većim rizikom od pobačaja u septatu maternice nego u drugim anomalijama. Ako imate septatu maternicu, anomalija se može ispraviti operacijom prije nego što zatrudnite. Ako se vaša maternica neznatno razlikuje od norme, vjerojatnost pobačaja je jedva veća od bilo koje druge.

Trudnoća:

Rizik od komplikacija tokom trudnoće može biti veći. To opet ovisi o tome što imate. Ako imate maternicu unicornis, postoji veća vjerojatnost komplikacija tokom trudnoće ili porođaja.

Ako maternica ima neobičan oblik, dijete može ležati u tzv. Stražnjem ili poprečnom položaju, umjesto da se smjesti s glavom prema dolje. Ako je to slučaj, liječnik će vam vjerojatno preporučiti carski rez jer se smatra najsigurnijom metodom za takve bebe.

Ako imate uterus unicornis ili bicornis, vaša amnionska vrećica može se prerano rasprsnuti i može prerano prekinuti trud. U nekom trenutku, vaše dijete jednostavno nema dovoljno prostora za rast, uzrokujući pretjerano rastezanje maternice, što zauzvrat uzrokuje rad.

Također se može dogoditi da cerviks nije dovoljno jak da zadrži bebu zbog malformacija i otvara se prerano. U ovom slučaju govori se o insuficijenciji grlića maternice ili o “slabom cerviksu”.

Kako se mogu nositi s anomalijama kada sam trudna?

Ako već znate da imate anomaliju maternice, vjerojatno ćete biti ozbiljno zabrinuti zbog trudnoće, pogotovo ako ste ranije imali pobačaj. Provjerite imate li sve obavezne za preglede; Vaš će vas ginekolog pažljivo promatrati. Pokušajte ostati što opušteniji i odvojite se od briga angažiranjem u drugim stvarima.

Obavijestite svog liječnika o tome koji su znakovi preuranjenog porođaja, tako da možete odmah reći da li vaše dijete želi brzo otići i brzo vidjeti kliniku. Posjetite škole za pripremu rođenja gdje možete razgovarati o svojim brigama i gdje vas mogu educirati o tome što se može dogoditi ako se vaše dijete rodi prerano.

Kad god osjetite da nešto nije u redu, ne ustručavajte se kontaktirati svog liječnika. Nemojte se suzdržavati od ideje da pokrenete “lažne uzbune”. Rado će vas pregledati i smiriti.

roditelj.ba

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave