Alergije kod beba – progresiranje simptoma
funny baby girl eating food on kitchen

Alergije kod beba – progresiranje simptoma

„Alergijski Marš“ odnosi na progresiranje alergijskih oboljenja kroz život. Saznajte kako alergije počinju i progresiraju kroz rane godine vašeg djeteta.

Progresija alergija

Mnogi doktori smatraju da će dijete sa jednom alergijom vjerovatno razviti i druge alergije – teorija nazvana „Alergijski Marš“. Gledajte na ovo kao na stazu kojom prolazi parada. Beba koja razvije jednu alergije, kako maršira kroz život, velike su šanse da će razviti i još neke alergija. To ipak nije sigurno, ali ova teorija pomaže doktorima da identificiraju djecu koja su više podložna stvaranju alergija na ovo ili ono. Vaše dijete također može skrenuti sa staze i razviti neke alergije kasnije, čak i poslije rizične granice – pete godine.

 „Alergijski Marš“

– 3-12 mjeseci: Ekcem

Oko 20% novorođenčadi razvijaju alergiju zvanu ekcem i 30% ovih slučajeva izazvano je alergijama na hranu. 30% djece koja imaju ekcem, kasnije razvijaju razne nazalne alergije.

– 6-12 mjeseci: Alergije na hranu

10% novorođenčadi imaju alergije na određene vrste hrane i kod oko 30% ove djece eventualno se razvije astma.

– 12 mjeseci i više: Nazalne alergije

Nazalne alergije javljaju se kod čak 40% djece. Ova vrste alergije je jako lagana za otkriti jer ima vidljive simptome poput: kihanja, curenja iz nosa, trljanje nosa dlanom, vodenaste oči i crvenkasti nateknuti kapci i slično.

3-5 godine: Astma

Devet posto djece obolijevaju od astme i prema nekim statistikama, astma je na trećem mjestu uzročnika zbog kojih se djeca hospitaliziraju. Neki od simptoma astme su: kihanje (naročito uveče), šmrcanje, nedostatak daha, pritisak ili bol ili stezanje u prsima.

Alergijske reakcije na ubod insekata

Obično, ubodi insekata su bolni nekoliko minuta sa simptomima crvenila, natekline i svrabeži na mjestu uboda. Međutim, jako mali broj ljudi, uključujući i djecu, je alergičan na ubode insekta. Obično se ozbiljnija reakcija dešava nakon drugog uboda. To je taj momenat kada tjelesni imunološki sistem proizvede previše histamina. Zovite odmah hitnu pomoć ako kod djeteta primijetite otežanost u disanju, vrtoglavicu, mučnine, gubitak svijesti ili nateklinu koja se proširuje po licu ili ruci. Ako je vaše dijete ikada imalo reakciju na ubod insekta, tražite od svog doktora da vam propiše neki antialergijski lijek koji ćete uvijek imati sa sobom u slučaju ponovnog uboda. Nikada ne znate koliko ozbiljna može biti naredna alergijska reakcija.

beautiful.ba