5D ultrazvuk – šta novo donosi napredni razvoj ultrazvučne tehnologije

„Danas se oslanjamo na nove ultrazvučne uređaje koji nam pružaju 5D animacije. Ovaj napredak ne samo da nam omogućava da vidimo sliku bebe i njegovih pokreta u realnom vremenu u materici prije rođenja – kao u konvencionalnom 4D ultrazvuku – nego i da predstavimo konture jasnije i kontrastnije, nijanse učine kožu detaljnijom za pregled i stvori realističnije i živopisnije slike. Osim toga, ova tehnologija nam olakšava uklanjanje struktura koje ometaju sliku lica djeteta. Na taj način se stvara preciznija slika poboljšane oštrine i jačine slike.

Inovacija u ovoj oblasti je inkorporacija tehnologije VSI (Volume Shading Imaging). Omogućava bolju vizualizaciju anatomskih površinskih struktura, formira nijanse kože i sjenki, što ga čini “realističnim”, poput 3D slika. Ovi pogledi su slični slikama dobijenim fetoskopijom, tehnikom koja omogućava vizualizaciju fetusa, placente i pupčane vrpce “, kaže doktor Pakzad, koordinator ultrazvuka HC Marbella.

“Ovi ultrazvučni uređaji najnovije generacije, koji imaju 3D tehnologiju, omogućavaju nam da manipulišemo različitim strukturama bebe, kao što su mozak i kičma, ali i matericu i jajnike žena koje nisu trudne na trodimenzionalan način. Dakle, oni dopunjuju konvencionalne 2D uređaje u dijagnostici određenih specifičnih patologija. Podaci se takođe mogu koristiti i kasnije da bi se donijela terapijska odluka “, dodaje ona.

Ova vrsta dijagnostičkog snimanja promijenila je izgled fetusa uterusa – ali to nije jedina korist od ove nove tehnologije, kao što doktor objašnjava: “Ovi novi uređaji za ultrazvuk rade s najvećom rezolucijom za procjenu protoka krvi, korišćenjem kolor doplera. To je fundamentalno za proučavanje različitih hematoloških i imunoloških patologija.

Ultrazvučni pregledi tokom trudnoće omogućavaju da se odredi kurs i otkriju različite anomalije iz prvog tromjesečja, ali one također igraju važnu ulogu u drugom i trećem tromjesečju. O 5D ultrazvuku, objašnjava doktor Pakzad: “Idealno vrijeme za 5D ultrazvuk je kao i za 4D ultrazvuk između 26. i 29. sedmice trudnoće.

Fetus je tada idealne veličina da bi se uočio pažljivo, a u tom trenutku ima dovoljno plodove vode da bi se dobile vrlo dobre slike. Naravno, kvalitet slika zavisi i od toga da li je fetus u idealnoj poziciji, ne skrivajući se rukama ili nogama ili skrivajući se iza placente, ako postoji normalna količina amnionske tečnosti, itd. Dobijaju se oštre slike embriona i područja unutar materice. Možete vidjeti cijelu uterinsku šupljinu i procijeniti odnos između njih. “Ova revolucija u području Feto-majčinske medicine ne samo da utječe na samu medicinu, već i društveno stvara mogućnost dublje emocionalne veze sa novorođenčetom, kao što se ranije smatralo nemogućim.

Iako je ultrazvučni pregled “zvijezda” tokom trudnoće, on je također važan saveznik u ginekološkoj praksi, a također i u slučaju neplodnosti.

3D ultrazvuk je vaginalni ultrazvuk koji nam omogućava da vidimo matericu u cijelosti i da napravimo različite poglede od onih sa općim ili 2D ultrazvukom. To olakšava dijagnozu raznih bolesti povezanih sa neplodnošću, kao što su: malformacije materice, adhezije između zidova materic, endometrioza, itd., objašnjava doktorica i daje slikovni primjer: “Spiralu koja izlučuje hormone obično je vrlo teško vizualizirati ultrazvukom zbog materijala od kojeg je napravljen. Obično vidimo sjenku koju baca. Nasuprot tome, možete vidjeti normalnu bakrenu spiralu izvrsno. Ako koristimo vaginalni 3D ultrazvuk dobijemo vrlo jasne slike o poziciji sjene koju hormonalna spirala baca i tako jasno vidimo poziciju. ”

Dr. Pakzad, gnekolog iz HC Marbella i specijalista za medicinu plodnosti, objašnjava da je u slučaju endometrioze, benigno stanje materice u kojem žlijezde koje čine sluznicu materice rastu u mišićni zid materice i povećavaju je, ultrazvuk je neophodan.

Često se bolest zamjenjuje sa fibroidom, čestim benignim tumorom. Fibroidi često ne izazivaju nikakve probleme ukoliko ne utječu na šupljinu materice zbog svoje veličine. Može biti potrebno hirurški ukloniti fibroid ako sprječava trudnoću. Ali ako nema ozbiljnih neželjenih efekata, to nije potrebno. Osim toga, u nekim slučajevima može se smanjiti stopa implantacije, što dovodi do važnosti dijagnoze.

Ljekar takođe pominje upotrebu histerografije: „Radi se o ultrazvučnom skeniranje koje se primjenjuje nakon što je kontrastno sredstvo uvedeno u matericu pomoću vrlo tankog katetera (debljine oko 1mm). Ovo ispitivanje se vrši kako bi se procijenila materična šupljina i jajovodi, te dijagnosticirali polipi, fibroidi, adhezije i time bolesti koje bi mogle utjecati na implantaciju embrija. Možemo kombinirati ovu studiju sa 3D tehnologijom kako bismo dobili bolje slike i sudili ih čim završi pregled pacijenta.

I u slučaju trudnoće i pokušaja trudnoće, najnovija dostignuća u ultrazvučnoj tehnologiji daju veliki doprinos. U iskusnim rukama su veoma korisne i smislene za dijagnozu.

roditelj.ba

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave