10 najvećih zabluda o začeću

Od rečenica tipa: „Kako biste zatrudnjeli trebate imati seks svaki dan“, pa do: „Muškarci postaju neplodni od vrućih kupki“: Neki mitovi o temi plodnosti i trudnoće su široko rasprostranjeni. 10 najpopularnijih zabluda smo skupili za vas…

  1. Na dan ovulacije je najveća šansa za trudnoću

Jaje je nakon ovulacije dvanaest do dvadesetčetiri sata sposobno za oplodnju. Ukoliko je ovulacija ujutro, može biti da je navečer već prekasno za oplodnju. Vjerovatnoća da ostanete trudni je najveća kada partneri imaju seks dva do tri dana prije ovulacije.

  1. U svakom ciklusu se dogodi ovulacija

Može se desiti da u jednom ciklusu izostane ovulacija. Menstruacija nije znak da je došlo do ovulacije.

  1. Šanse za trudnoću su najbolje ukoliko svaki dan spavate sa partnerom

Češći seks ne povećava izglede za oplodnju. Najvažniji je seks tokom plodnih dana. Ali i tada biste trebali spavati sa partnerom svaki drugi dan, jer se kod svakodnevne ejakulacije smanjuje kvalitet sperme.

  1. Ovulacije se dogode nakon povećanja tjelesne temperature

Pogrešno. Umjesto toga, povišena temperatura ukazuje da se ovulacija već dogodila. Ona poraste nakon jednog ili dva dana nakon ovulacije. Na dan povišenosti temperature i tri dana prije plodnost je najveća.  Radi posmatranja možete koristiti temperaturnu metodu. Bolja od ove je simptotermalna metoda.

  1. Ukoliko ne dođe do trudnoće, obično je žena neplodna

I ovo je netačno. Uzroci neplodnosti nalaze se u približno jednakom broju slučajeva i kod žene i kod muškarca.

  1. Do trudnoće treba vremena. Zašto trebamo ići kod doktora?

Ukoliko uprkos redovnom seksu za godinu ili dvije ne zatrudnite, može se desiti da postoje razlozi za neplodnost. Tada biste se trebali obratiti stručnjaku. On će moći razjasniti moguće uzroke i preporučiti smisleni tretman.

  1. Svakom uspije želja za djetetom. Samo kod nas ne…

Duži period čekanja prije nego što nastupi trudnoća je sasvim normalan. Najmanje trećina svih žena čeka duže od godinu dana prije nego što se najavi potomstvo za kojim se toliko čezne. Pored toga, šanse za trudnoću po ciklusu leže tek kod 25%.

  1. Ko godinama uzima pilule, ne može kasnije lako zatrudnjeti

Prije vrijedi suprotno, jer nakon prestanka uzimanja pilula se često povećava plodnost. Pogotovo kod žena sa poremećajima u ciklusu, imobilizacija jajnika kroz prestanak uzimanja pilula dovodi do umjetnog usklađivanja hormona.

roditelj.ba

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave