Znakovi i simptomi herpesa stečenog rođenjem

Urođena herpes infekcija je infekcija herpes virusom kod novorođenčadi stečena tokom porođaja ili u maternici. Bebe se mogu roditi sa simptomima herpesne infekcije ili se mogu razviti ubrzo nakon rođenja.

Majke s genitalnim herpesom mogu prenijeti virus na bebe tokom vaginalnog porođaja. Herpes infekcija može prouzrokovati doživotne komplikacije i često biti životno opasna ako se njome ne upravlja.

Uzroci herpesa stečenog rođenjem

Herpes infekcija je zarazna virusna bolest koju uzrokuju slijedeći sojevi virusa herpesa:

Herpes simplex tip 1 (HSV 1) uzrokuje herpes oko ili unutar usta.

Herpes simplex tip 2 (HSV 2) uzrokuje genitalni herpes.

Jednom kad ga dobijete, virus herpesa ostaje uspavan u tijelu i može uzrokovati ponovljene infekcije u okolnostima kao što je nizak imunitet. Dojenčad može dobiti herpes od neaktivne (bez simptoma) ili aktivne infekcije majke.

Neke bebe mogu imati samo kožne lezije tokom herpesne infekcije. Neke bebe mogu razviti sistemsku infekciju herpesom, koja pogađa različite organe tijela. Kada beba ima herpesne lezije na koži i sistemsku herpesku infekciju, to se naziva diseminirani herpes.

Sljedeći znakovi i simptomi primjećuju se kod urođene herpesne infekcije:

  • Plikovi (kvržice ispunjene tečnošću) ili vezikule na koži
  • Umor
  • Problemi s disanjem
  • Problemi povezani s krvarenjem
  • Problemi sa hranjenjem
  • Žutica
  • Mjehurići ispunjeni tekućinom obično se vide oko očiju ili na trupu kod urođene herpesne infekcije. Mjehurići s vremenom mogu pucati.

Dijagnoza

Pojava kožnih lezija pomaže u dijagnostifikovanju infekcije herpes simplexom kod beba. Kultura uzorka iz lezije pomaže u potvrđivanju dijagnoze. Doktori također mogu provjeriti povećane limfne čvorove u preponama i vratu.

Analiza krvi, cerebrospinalne tečnosti i urina često su potrebni ako beba ima herpes infekciju. Preporučuje se pregled oka jer je očni herpes čest kod infekcije herpesom. MRI snimak glave često je potreban kako bi se provjerilo oticanje ili oštećenje mozga, posebno ako je analiza CSF pozitivna na virus herpesa.

Tretman herpesa stečenog rođenjem

Ne postoji specifičan lijek za infekcije herpes virusom. Intravenski antivirusni lijekovi, poput aciklovira (Zovirax), preporučuju se novorođenčadi s herpesom nekoliko sedmica.

Lokalni oftalmološki lijekovi daju se zajedno sa sistemskom antivirusnom terapijom za bebe s herpesnim infekcijama oka.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave