Znaci da vaša beba jede dovoljno

Znaci da vaša beba jede dovoljno

Ti znaci vam također mogu pomoći da znate da ne date previše hrane svom mališanu. A na redovnim pregledima, pedijatar će vam reći da li je sve u redu s rastom vaše bebe.

Bez obzira koliko mislite da ste pripremljeni, ipak ćete imati pitanja kada se beba rodi. Koja je jedna od najčešćih briga roditelja? Da li njihov mališan jede kako treba.

Svaka beba je posebna, ali postoje neka određena pravila koja biste trebali imati na umu kad je vrijeme dojenja.

Koliko bebe jedu?

Novorođenčad do drugog mjeseca:

U toku prvih mjeseci, bebe trebaju jesti 8-12 puta dnevno. To je otprilike svako 2-3 sata. One bebe koje doje, ipak, mogu jesti svako sat ipo i do 15 puta na dan. Ako se vaša beba ne budi sama u periodu dojenja prvih nekoliko sedmica, trebali biste je probuditi, tako da uvijek jede na vrijeme.

Ako dojite, vaš mališan će provesti 10 do 20 minuta na vašoj dojci. Neke bebe čak i duže, ali pobrinite se da cijelo vrijeme zapravo povlači i guta mlijeko.

Ako vašu bebu hranite formulom, neka pije 30ml do 45ml svaki obrok.

Nakon otprilike mjesec dana, počet će unositi otprilike 120ml svaki obrok. Kada se bebe koje doje naviknu na takav način hranjenja, uzimat će od vas više mlijeka. Ipak to vam može promaći, jer će to uraditi za kraće vrijeme.

Bez obzira da li dojite ili bebu hranite formulom, kako ona bude rasla, tako će i njen apetit.

Nakon drugog mjeseca

Nakon 2 mjeseca, beba može piti 120 do 135ml dnevno, u razmaku od 3-4 sata.

Nakon 4 mjeseca, možda će trebati piti 180ml svaki put. Pedijatar vas također može savjetovati da počnete davati čvrstu hranu.

Do 6. mjeseca života, neke bebe piju do 235ml mlijeka iz dojke ili formule, ako duže vrijeme ne jedu.

Ne zaboravite!

Tačna količina mlijeka za vašeg mališana će ovisiti od dana do dana. Na primjer, možda će htjeti piti više nego uobičajeno ako prolazi period brzog rasta. Vjerujte da vaša beba zna koju količinu hrane treba.

Možete pratiti nekoliko znakova koji govore da je beba sita:

  • Ako se odmakne od dojke ili boce
  • Zaspe tokom hranjenja
  • Maše glavom ili čuva usta zatvorenim

Ti znaci vam također mogu pomoći da znate kako da vašeg mališana ne prejedete. A na redovnim pregledima, vaš pedijatar će vam reći da li vaš mališan pravilno raste.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave