Značaj pohranjivanja matičnih ćelija

Kao kockice za gradnju, mogućnosti upotrebe matičnih ćelija su beskrajne.

Ove ćelije su unikatne jer imaju mogućnost popravke, zamjene i regenerisanja ćelija gotovo svih vrsta. 

Šta rade te ćelije? 

One ‘počnu’ kao ne-specijalizovane ćelije. Ako im se pruži adekvatna hemija i genetički signalni, mogu se razviti u mnoštvo različitih vrsta ćelija poput krvi, kosti, tkiva i ćelija organa. Transplantacija matičnih ćelija pupčane vrpce može se koristiti za zamjenu oboljelih ćelija zdravim novim ćelijama. Ukoliko obolite Vi ili neko vama blizak, moguće je da vam matične ćelije mogu pomoći. Možete pohraniti krv iz pupčane vrpce ili matične ćelije tkiva.

Pohranjivanje matičnih ćelija bebe pri rođenju jedinstvena je prilika da dobijete vrijedan resurs koji se može koristiti za liječenje bolesti u budućnosti. Matične ćelije vaše bebe također mogu potencijalno odgovarati i liječiti njihovu braću i sestre ili roditelje. Pohranjivanje pri porodu efikasno ih čuva u njihovom najzdravijem i najmoćnijem stanju. U prošlosti su se dobivale iz koštane srži. Danas, kroz intenzivno istraživanje, došlo se do zaključka da su krv i tkivo pupčane vrpce bogat izvor posebno potentnih matičnih ćelija. 

Prva uspješna transplantacija matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce bila je 1988. godine. Pacijent je bio dječak koji je patio od ozbiljne bolesti krvi koja se zove Fankonijeva anemija, a krv se uzela od njegove novorođene sestre, tačnije pupčane vrpce. 

Danas roditelji koji žele da ostave matične ćelije imaju muku da izaberu između različitih banaka za matične ćelije. Vi ne želite da se krv Vašeg djeteta samo zamrzne, već želite da budete sigurni da matične ćelije u slučaju potrebe mogu da budu upotrebljene za transplantaciju? U tom slučaju neka vaš izbor bude BIO SAVE.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave