ZNAČAJ OCA U ŽIVOTU DJETETA

Očevi igraju ulogu u životu svakog djeteta koju drugi ne mogu ispuniti. Ova uloga može imati velik utjecaj na dijete i može mu pomoći da ga oblikuje u osobu koja ono postaje. 

Očevi i emocionalni razvoj

Očevi su, poput majki, stubovi u emocionalnom razvoju djeteta. Djeca od očeva očekuju da utvrde pravila i izvrše ih. Također, od očeva očekuju pružanje osjećaja sigurnosti, kako fizičke tako i emocionalne. Djeca žele učiniti svoje očeve ponosnima, a uključeni otac promoviše unutrašnji rast i snagu. Studije su pokazale da kada su očevi nježni i kada daju podršku, to u velikoj mjeri utječe na kognitivni i socijalni razvoj djeteta.  

Očevi i njihove kćeri

Mlade djevojke ovise o svojim očevima zbog sigurnosti i emocionalne podrške. Otac pokazuje svojoj kćeri kakav je dobar odnos sa muškarcem. Ako je otac pun ljubavi i nježan, njegova će kćer tražiti te osobine kod muškaraca kad bude dovoljno stara za zabavljanje. Ako je otac jak i hrabar, kćer će se blisko povezati s muškarcima istog karaktera. 

Očevi i njihovi sinovi

Za razliku od djevojčica, koje svoje odnose s drugima modeliraju na osnovu očevog karaktera, dječaci se modeliraju po očevom karakteru. Dječaci će od malih nogu tražiti odobrenje od svojih očeva. Kao ljudska bića, odrastamo oponašajući ponašanje onih oko nas; tako učimo funkcionisati u svijetu. Ako je otac brižan i ponaša se prema ljudima s poštovanjem, mladić će odrasti u gotovo istu takvu osobu. Kad je otac odsutan, mladi dječaci traže od drugih muških figura da postave “pravila” ponašanja i kako preživjeti u svijetu.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave