Značaj ishrane u trudnoći 

Zdrava ishrana dio je zdravog života u svakom trenutnu, ali je posebno važna u trudnoći ili ako planirate trudnoću.

To će vašoj bebi omogućiti da pravilno raste i razvija se. 

Ne morate ići na posebne dijete ili ishrane, ali je važno jesti različitu hranu svaki dan da biste unijeli uravnotežene nutrijente koji su potrebni vama i vašoj bebi. Najbolje je unositi vitamine i minerale kroz hranu koju jedete, ali u trudnoći trebate uzimati i folnu kiselinu u suplementima. 

Nema potrebe da „jedete za dvoje“ 

Vjerovatno ćete primijetiti da ste gladniji nego inače, ali nema potrebe da „jedete za dvoje“, čak i ako nosite blizance ili trojke. 

Pokušajte jesti zdrav doručak svaki dan, jer ćete tako izbjeći nepotrebne užine ili međuobroke koji su puni masnoća i šećera. Jesti zdravo znači da ćete često da ćete mijenjati količinu različite hrane, tako da je vaša ishrana raznovrsna. 

Voće i povrće 

Potrebno ih je jesti jer pružaju vitamine i minerale, kao i vlakna koja pomažu kod varenja i sprječavaju konstipaciju. Jedite bar 5 porcija raznolikog voća i povrća svaki dan, bez obzira da li je smrznuto, svježe, u konzervi suho ili u soku. 

Škrobna hrana

Bitan su izvor energije, nekih vitamina i vlakana, i pomažu vam da se osjećate puno bez da unosite puno kalorija. To su hljeb, krompir, jutarnje pahuljice, riža, pasta, špagete, kukuruz, proso, ovas, jam i kukuruzno brašno. 

Ova hrana trebala bi biti nešto više od trećine hrane koju pojedete. Umjesto rafinirane škrobne (bijele) hrane, birajte jela od cjelovitog zrna ili više vlakana, kao što su tjestenina od cjelovitog zrna, smeđa riža ili jednostavno ostavite koru na krompiru.

Kao i obično, ne zaboravite unositi nemasno meso i mliječne proizvode. 

Novalac prenatalne kapsule u samo jednoj kapsuli udružuju najvažnije hranljive tvari koje su ti potrebne pri planiranju trudnoće te tokom trudnoće i dojenja. Jedine na tržištu sadrže aktivnu folnu kiselinu Quatrefolic®, željezo Lipofer® i omega-3 masnu kiselinu DHA.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave