Zimske i ljetne bebe: Efekat sezone rođenja

Zimske i ljetne bebe: Efekat sezone rođenja

Promjena sezonskih temperatura također mogu objasniti razliku između beba rođenih na proljeće, ljeto, jesen i zimu.

 

Vjerovali ili ne, da li je vaša beba rođena na zimu ili ljeto  može utjecati na nju u određenim periodima njenog života. To se zove efekat sezone rođenja, iako nema ništa zajedničko s astrologijom.

Nitko ne razumije u potpunosti zašto je to tako. Ali ono što jedete u trudnoći mijenja se od sezone do sezone. Ovo može utjecati na količinu hranljivih tvari koju vaša beba prima u materici.

Nivoi vitamina D mogu također igrati ulogu. Vaš nivo vitamina D zavisi od vremena godine, šta jedete i vašeg izlaganja UV zrakama sunca. Vitamin D igra važnu ulogu u imunološkom sistemu i razvijanju kostiju.

Promjena sezonskih temperatura i izlaganje zimskim virusima također mogu objasniti razliku između beba rođenih na proljeće, ljeto, jesen i zimu.

Da li je zdravije biti rođen u određenom periodu godine?

Teško je reći, s obzirom da mnogi faktori utječu na zdravlje bebe dok raste. Ali istraživanja pokazuju da su djeca rođena između juna i oktobra malo viša i imaju veće kosti od djece koja su rođena na zimu. Vjeruje se da je razlog povezan s izlaganjem D vitaminu u trudnoći.

Istraživači su mjerili nivoe vitamina D kod žena u 37. sedmici trudnoće. One koje su najviše bile izlagane suncu imale su najviši nivo vitamina D u krvi. Njihova djeca imala su veće kosti i bila su u prosjeku 0.5cm viša od djece rođena u najtamnijim mjesecima.

Djeca rođena u jesen ili na zimu imaju veće šanse da razviju alergiju na hranu. Nitko ne zna zašto tačno, ali izlaganje suncu i vitamin D u krvi tokom trudnoće vjerovatno igra ulogu.

Astma je također češća kod djece rođene na jesen. Tokom zime, ostajemo u zatvorenom prostoru,  zatvorenih prozora i s uključenim grijanjem. Zato je jedan mogući razlog povećana izloženost alergenima kao što su grinje, u prvih par mjeseci života.

Kada je u pitanju vid, bebe rođene na ljeto imaju veće šanse da budu kratkovidni od djece rođene na zimu. Ovo može biti zbog izloženosti prirodnoj svjetlosti tokom trudnoće i prvih par mjeseci života. Čak iako je vaša beba u materici, može vidjeti svjetlost u obliku rozog sjaja kroz vaš stomak. Već u 26. sedmici trudnoće vaša beba će otvoriti oči i moći će vidjeti.

Djeca rođena na proljeće i ljeto će prije patiti od sezonske depresije ili sezonskog  afektivnog poremećaja (SAD), od djece rođene na zimu. Ponovo, ovo može biti zbog načina izlaganja nervnog sistema prirodnoj svjetlosti u ranoj dobi života.

Kako će na mene utjecati sezona u kojoj se rodilo moje dijete?

U ranim sedmicama, provođenje vremena s djetetom se može činiti lakšim. Šetnja parkom ili mogućnost sjedenja na bašti, može vas osloboditi osjećaja da ste zatvoreni negdje s malom bebom. Može biti lakše da se družite i upoznate druge nove mame kada je svijetlo i toplo napolju.

Naravno, bebe nemaju naviku nedolaska na vrijeme, ali svaka mama će vam reći da je lakše organizirati rođendanske partije u toku toplijih mjeseci. Kada imate čitavu hordu male djece koju trebate zabaviti, odlična je opcija slavlja u lokalnom parku ili na plaži.

Još jedna moguća prednost rađanja bebe na ljeto je učenje djeteta kako da koristiti tutu. Vaše dijete može biti spremno za tutu od druge godine. Puštajući dijete da trči okolo bez slojeva odjeće može spriječiti neke nesreće. Međutim, većina djece sama odlučuje kada će se to desiti, tako da sezona rođenja može praviti malo ili nikako razlike.

Iako neke mame misle da je rođenje djeteta na ljeto lakše, druge vole rođenje djeteta na zimu, jer osjećaju kao da je to još jedan poklon na Božić.

Ljeto ili zima, ne postoji dokaz koji pokazuje da sezona rođenja utječe na kakav ćete tip mame biti.

Koje bebe spavaju bolje: ljetne ili zimske?

Ne znamo da li zimske ili ljetne bebe spavaju bolje. Međutim, do perioda kada vaše dijete postane tinejdžer, ako su rođeni na ljeto ili u proljeće, studije pokazuju da će vrlo vjerovatno ostajati duže budni.

Djeca rođena u proljeće će prije utonuti u duboki san, kasno u noć nego djeca rođena na jesen, koja ranije odlaze u krevet.

Jedan mogući razlog je da je na naš biološki sat utjecalo izlaganje suncu nakon rođenja.

Bebe rođene u proljeće izlažu se povećavajućoj količini sunca u ranim mjesecima, dok su bebe rođene na ljeto izložene najvećoj količini sunca. Kao rezultat, teže će se osjećati umornim, zbog čega proljetna ili ljetna djeca ostaju duže budna.

Može li datum rođenja mog djeteta utjecati na učinak u školi?

Istina je da djeca rođena na zimu ili u jesen budu bolja na početnim školskim testovima. Međutim, to nije zato što su pametnija. Razlog je jednostavno što su djeca rođena na ljeto najmlađa u grupi kada započne školska godina u septembru.

Prednost beba rođenih na jesen je vidljiva na početku, ali s vremenom kako rastu, postaje sve manje vidljiva.

Van škole, studij je pokazao da djeca rođena na zimu (bebe pa do 7 godina) imaju češće bolje rezultate što se tiče testova razuma i fizičkog razvoja, od djece rođene na ljeto.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave