Žgaravica za vrijeme trudnoće 

Trudnoća ili „drugo stanje“ dovodi do niza promjena kod žena. Vrlo često je praćena žgaravicom  te mučninom koja je poznata kao „jutarnja mučnina“. Većina trudnica se bori sa problemima žgaravice u nekom periodu trudnoće posebno u prvom i zadnjem trimestru trudnoće. Žgaravica predstavlja vraćanje želučanog sadržaja u jednjak, gdje želučana kiselina oštećuje sluznicu i uzrokuje „žarenje i bol“ koju trudnica u tom trenutku osjeća. Simptomi žgaravice se javljalju u vidu peckanja u želucu, osjećaja kiselosti u ustima, žarenje u grlu i ispod prsne kosti.

Javljaju se obično odmah nakon obroka, ili u ležečem položaju i mogu da završe za  nekoliko minuta ali mogu da potraju i satima, što predstavlja jako neugodan osjećaj. Glavni uzrok pojave žgaravice u trudnoći jeste slabljenje donjeg mišića jednjaka za vrijeme trudnoće zbog  uticaja hormona progestrona i estrogena.Pod uticajem ova dva hormona dolazi i do povećanja kiselosti želučanog sadržaja zbog čega se javlja tzv. osjećaj žarenja.

Kako izbjeći žgaravicu .Vaše rješenje je Reduflux

Kako bi izbjegli probleme sa žgaravicom ili ih barem umanjili potrebno je promijeniti navike te iz prehrane izbaciti određene artikle kao što su kafa, kiseli napitci, začinjena hrana, paradajz, kiselo voće i povrće. Preporuka ljekara za trudnice jeste da se uzimaju češće manji obroci, kako ne bi došlo do opterećenja želuca uzrokovano hranom.

Ako vam ne pomaže prilagođavanje prehrambenih navika i još uvijek imate svakodnevne probleme sa žgaravicom ljekari preporučuju i Redufllux® tablete za žvakanje. Redufllux® tablete, sa okusom mente, predstavljaju novu generaciju lijekova (tzv.alginati) koji se mogu kupiti bez ljekarskog recepta. Alginati su tvari prirodnog porijekla izolovani iz smeđih algi koje žive u sjevernim morima. Redufllux® tablete za žvakanje djeluju brzo i zaustavljaju simptome žgaravice za par minuta i pružaju olakšanje i do 4 sata. Djelovanje Redufllux®-a se manifestuje u stvaranju zaštitne prepreke na površini želučanog sadržaja  čime se onemogućava vraćanje kiseline u jednjak te se simptomi žgaravice povlače. Redufllux® je klinički dokazan i siguran za upotrebu od prvog dana trudnoće i za vrijeme dojenja te za sve druge osobe starije od 12 godina. Uz Redufllux® trudnica može uživati u svakom obroku bez straha od žgaravice. Potražite svoj Redufllux®  u najbližoj apoteci.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave