Zerka Omeragić: Trudim se da moj pristup prema trudnicama i porodiljama bude  jednak i bez izuzetaka

Mislim da je moj pristup profesionalan sa puno  empatije, suosjećanja, razumijevanja, prilagođen trudnicama i porodiljama sa jako puno komunikacije o porodu i tehnikama poroda.


dipl.med.sestra Zerka Omeragić 

Godine 2023, diplomirana medicinska sestra Zerka Omeragić je bila proglašena za babicu godine po izboru čitatelja i pratitelja portala i časopisa “Roditelj”. Sa diplomom medicinske sestre, Zerka je oduvijek gajila ljubav prema samom činu rađanja novog života. Njen odnos prema ovom pozivu je duboko ličan, potekao iz djetinjstva kada se kao mala djevojčica igrala sa bebama i izgovarala riječi koje su svjedočile o njenoj budućoj strasti: “Kad porastem, bit ću doktorica.” Empatija, suosjećanje, želja za pomoći – sve su to osobine koje su Zerku vodile ka izboru babičkog poziva. Njen iskreni stav o važnosti podrške i brige za novorođenčad dolazi iz ličnog iskustva, imajući brata koji je rođen kao prijevremeno dijete. Zbog komplikacija prijevremenog poroda, Zerkina porodica je suosjećala sa potrebom za kontinuiranom podrškom i njegom. Sada, Zerka je više od samo babice – ona je glas majki, zastupnica novog života i neprekidna podrška porodiljama. U ovom intervjuu, upoznat ćemo se s Zerkinim iskustvom, motivacijom i pogledima na ulogu babice u današnjem svijetu. U nastavku pročitajte Zerkinu priču.

Koji savjet bi ste dali budućim trudnicama koje se pripremaju za porođaj?

Svaka osoba je individua-posebna , pa se tako naprimjer kod jedne porodilje višerotke, razliku trudnoće i porodi, a pogotovo kod velikog broja porodilja. Savjetovala bih da ne slušaju priče koje su pune dezinformacija, negativna iskustva, da vjeruju svom osjećaju /instinktu, da je porod samo njihov, a mi smo tu da pomognemo. Nažalost te negativne priče brzo dospijevaju do porodilja, te doprinose strahu koji se teško može savladati. Također bih ih savjetovala da se edukuju na provjerenim mjestima kao što su  savjetovališta, škole ili konferencije za trudnice.

Kako biste opisali svoj pristup radu sa trudnicama i porodiljama?

Trudim se da moj pristup prema trudnicama i porodiljama bude  jednak i bez izuzetaka. Da dobiju najbolju i najadekvatniju uslugu i da budu sretne i zadovoljne. Mislim da je  moj pristup profesionalan sa puno  empatije, suosjećanja, razumijevanja, prilagođen trudnicama i porodiljama sa jako puno komunikacije o porodu i tehnikama poroda. Na svaku trudnicu ili porodilja gledam  kao da je to moj bližnji.

Kako se nosite sa stresom i pritiskom koji mogu biti prisutni u Vašem poslu?

Mogu Vam reći da je ovo jedan od najljepših poziva u medicini, ali je isto jako stresan. Nikad ne znamo šta nas čeka, svaki porod i svaka majka je novo iskustvo, jer babica i ginekolog  istovremeno u rukama drže dva ili više života. Svaka porodilja je individua  i nekad baš i ne ide onako kako je opisano u knjigama ili kako bi mi željeli. Mnogo nas dotaknu razna iskustva, jer ipak smo mi samo ljudska bića. Kad završi moja smjena, započinje privatan život. Razonodu i odmor pronalazim u svojoj porodici, muzici, druženju sa prijateljima i nekom aktivnostima koje nisu vezane za moj posao.

Kako brinete o svojem fizičkom i mentalnom zdravlju kako biste mogli pružati najbolju podršku svojim pacijentima?

Za moj fizički izgled i moje mentalno zdravlje zadužena je moja porodica, koju pored mog supruga čine naših dvoje djece. Često zajedno putujemo, posjećujemo planine i druge gradove, pjevamo, družimo se sa našom mnogobrojnom porodicom i velikim krugom prijatelja, kuhamo, plešemo i čitamo. Sa djecom dan je uvijek pun aktivnosti. Jako puno radim na edukaciji, komunikacijskim vještinama, istražujem i još uvijek učim.

Kako Vaša porodica i prijatelji podržavaju Vašu karijeru i posvećenost ovom poslu?

 Od prvog dana imam, hvala Bogu, ogromnu podršku mog supruga, zatim naših roditelja, velike porodice i velikog broja prijatelja. Suprug također radi jako stresan posao, pa se jako dobro razumijemo. Znamo prepoznati kad jedno od nas ima težak dan, pa se bez puno pitanja trudimo da ne prenosimo naš posao jedni na druge. Na druženjima često imamo druge teme za razgovor, koje nisu vezane za naše poslove.

Koje su najveće izazovi s kojima se babice suočavaju danas i kako se mogu prevazići?

Najveći izazovi su neadekvatna edukacija trudnica. Dezinformacije raznih medija, porodilje  zbog toga imaju jako lošu psihofizičku pripremu za porod, nemaju povjerenja u babice i generalno u zdravstveni kadar, nažalost. Mislim da bi se adekvatnom komunikacijom sa trudnicama, širenjem lijepih iskustva kroz simpozije, škole za trudnice  mogla napraviti lijepa priča i vrati se povjerenje u medicinski kadar.

Kako ste se osjećali kada ste saznali da ste bili izabrani za babicu godine 2023?

Osjećanja su pomiješana. U jednom trenutku mi je jako drago što su porodilje prepoznale moj trud i rad, što mi je ogroman vjetar u leđa, ali i velika obaveza da opravdam tu titulu, te da se trudim i radim još više i još bolje . To mi je znak da sam na pravom putu, da ispravno radim posao koji volim i smatram da svaki posao koji radimo, trebamo voljeti da bi ga mogli ispravno raditi.

Za kraj imate li neku poruku za naše čitatelje?

Poruka za čitatelje: “Ako tražite teme koje su vezane za roditeljstvo, svakako najbolje teme i edukacije nudi časopis: “Roditelj”. Svima želim zdravlje i sreću, uspjeh i da radite ono što volite. Ako se neko, još uvijek nije ostvario u ulozi roditelja, želim da tu najljepšu titulu ostvare. Roditeljstvo je najteži, ali i najljepši posao.”

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave